Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az ideális étrend kaméleonok számára

2016. április 29.

Az ideális étrend kaméleonok számára

Ezek a színpompás hüllők igazi túlélők, de gyomruk különösen érzékeny. Cikkünk segítséget nyújt, hogy megfelelő táplálással hosszú, boldog életet biztosítsunk kis barátunknak!

A kaméleontulajdonosok tudják: a szelíd színjátékosok igen könnyen étvágytalanná válnak, ha nem jutnak elegendő A-vitaminhoz. Mint a kutatások kimutatták, a kaméleonok, akárcsak a macskák, nem képesek átalakítani a zöldségekben található béta-karotint A-vitaminra, ezért külön kell azt a szervezetükbe juttatni.

A kaméleonok elsősorban rovarevők: kedvenceik közé tartozik a tücsök, a sáska, a lisztkukac és a viaszmoly lárva. A viaszmoly lárváját csak óvatosan adagoljuk, amolyan jutalomfalatként, mivel zsírban meglehetősen gazdag eledel. Kaméleonunk imádni fogja, de könnyen rászokik és hizlal.Adhatunk neki még a következő rovarfajtákból ropogtatnivalót: hernyókabóca, csoki csótány, gyászbogár lárva, rózsabogár lárva.  A rovarok vitaminellátásán keresztül mini házisárkányunk vitaminszükségleteiről is gondoskodhatunk. Érdemes a táplálékrovarokat kalcium-kiegészítőkkel ellátni, valamint vitamindús zöldségeket adni nekik, mint a brokkoli, a sárgarépa, a spenót és az alma. A rovarok jó és vitamindús táplálása több időt igényel, így azonban nem lesz szükség utólagos vitaminpótlásra. Amennyiben a táplálékállatot vásároljuk, nem lehetünk biztosak annak vitamintartalmában, ezért etetés előtt forgassuk meg őket kálcium- és vitaminporban. A kis kaméleonok különösen kedvelik az ecetmuslicát és a házilegyet, őket inkább ezekkel etessük. Mindig élő állatot adjunk neki, hiszen csak azt eszi meg. Sokszor még az élő de mozdulatlan állatot is csak akkor vadássza le, ha az megmozdul.

Tartsuk szem előtt a rovarok méretét is: általános szabály, hogy kedvencünk fejénél nagyobb méretű tücsköt-bogarat semmiképp se adjunk neki, különben könnyen a torkán akadhat a falat, ami a fulladás veszélyével jár. Az etetést időzítsük reggelre, így egész nap vadászgathat kedvencünk. Az agresszív fekete tücsök, ha nem fogyasztja el kaméleonunk napközben, akkor éjszaka megrághatja kaméleonunkat. Annak érdekében, hogy a fertőzéseket megelőzhessük, az elpusztult rovaroktól mindig meg kell tisztítani a kaméleon terráriumát, mégpedig napi szinten, a rovartartó edényt pedig hetente mossuk át fertőtlenítő szappannal. Sokszor elég ha csak azt a kis forgácsdarabot távolítjuk el, amire ürített, de a terrárium aljának áttörlése is gyorsan megvan. Ne felejtsük, hogy a növények leveleit is összekenheti néha, ezeket a leveleket nedves ruhával tisztítsuk meg. Azért is fontos sárkányunkat tisztán tartani, mert a koszos, bűzös helyeket nem szereti, letargiás, majd beteg lesz. Fontos tudnivaló az etetéssel kapcsolatban: figyeljünk arra, hogy a bogarak az etetőből ne szökjenek ki, és az ivóvizet ne szennyezzék be. A vízellátását illetően nincs szükség külön vizes edényre, egy vízszóró elegendő nedvességet biztosít kis hüllőnk számára.

Források: chameleonsonly.com/ chameleoncare.net