Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az ideális madárház

Így válasszon felszerelést

2015. április 27.

Az ideális madárház

Mire figyeljek, amikor madárházat vagy kalitkát keresek? Mennyi helyre van szüksége madaraimnak? Az alábbiakban ezekre a kulcskérdésekre fogunk választ adni, hogy ön is megtalálhassa madarai számára az ideális otthont.

A madarak társas lények, ami azt jelenti, hogy legalább kettőt, de – fajtól függően – inkább többet kell együtt tartani. Ha egy egész madárcsaládot készül együtt tartani, sok helyre lesz szükség, ezért a madárháznak a lehető legnagyobbnak kell lennie.

Afrikai törpepapagáj
(Agapornis):

Egy-három pár madár esetében a madárház alapterülete legyen legalább 200 x 60 cm, és a magassága legalább 150 cm. Ha naponta nem megoldható a madarak szabad röptetése, például azért, mert a melegebb hónapokban lakáson kívül tartja a madárházat, akkor legalább két és fél köbméter tér kell a három madárpárnak. Ebben az esetben az alapterület is minimum két négyzetméter legyen.

Amazon papagáj:

Egy vagy két madárpár esetén a szakértők legalább 300 x 100 cm-es alapot és minimum 200 cm magasságot javasolnak. Ha nem lehet szabadon röptetni őket, legalább nyolc köbméter térre van szükségük a madárházban – amennyiben két pár madarat tart. A madárház alapterülete ebben az esetben ne legyen kevesebb, mint négy négyzetméter.

Nimfapapagáj:

Ha egy, két vagy három pár nimfapapagáj tartását tervezi, a kalitka alapterülete legalább 200 x 60 cm legyen, és minimum 150 centi magas. A szabadtéri madárházban legalább két és fél köbméter térre van szükségük a szárnyaláshoz, az alapterület pedig haladja meg a két négyzetmétert.

Kanárik:

A kanárik otthonában az alapterületnek legalább 150 x 60 centiméteresnek, a magasságnak legalább egy méteresnek kell lennie. Ha a madarak szabad röptetése nem megoldható, akkor minimum két köbméter térre van szükségük a kalitkán belül (ez három madárpár tartására érvényes). Ez esetben az alapterület ne legyen kevesebb, mint két négyzetméter.

Törpepapagáj:

Egy-három madárpár esetén a szükséges alapterület minimum 150 x 60 cm, a magasság 100 cm. A szabadtéren tartott madárház esetén legalább két köbméter levegő és két négyzetméteres alapterület kell nekik a repüléshez.

Szürke papagáj:

Egy vagy két pár madár esetén egy 300 x 100 centis alapterületű, minimum két méter magas kalitkára lesz szükség. Szabadtéri madárházban legalább nyolc köbméter tér kell nekik a röpdöséshez, és minimum négy négyzetméter alapterület.

Az alapterületet 50%-kal növelje meg minden további madárpár beköltöztetése esetén.

Valamennyi díszmadárnak naponta legalább egy óra szabad röptetést kell biztosítani. Ezek a kíváncsi élőlények imádnak körberepülni a (madárbiztos) szobában, és felfedezni környezetüket. Ha ez az ön esetében nem megoldható, például, ha kinti madárházban tartja őket, a kalitkájukat kell úgy kialakítani, hogy legyen elegendő tér a szabad repüléshez.

http://www.fressnapf.hu/voliere-sydney-ketrec-120x65x108-cm/

Ha kint tartja őket, ne feledje el, hogy mindenképpen meg kell óvnia őket az időjárás viszontagságaitól és a ragadozóktól. Ha egész évben lakáson kívül vannak, akkor fagybiztossá, fűtötté kell alakítani a házukat.

Ne feledjük, hogy a kerek ketrecek nem alkalmasak madarak tartására. Az ilyen kalitkában való tartás stresszt okoz a madaraknak. Vigyázzunk a műanyag borítású és a festett rácsokkal, mert némelyik papagáj szereti elrágcsálni a borítást és ez betegséget okozhat.

Tartalmas szórakozás a madaraknak

Érdemes a fajnak megfelelő kiegészítőkkel ellátni a madárházat. Az itató és az etetőtálka minden esetben alapvető felszerelés, akárcsak az ágak, gallyak és a különböző méretű „kakasülők”, amelyeken a madarak mászkálhatnak és ücsöröghetnek.

http://www.fressnapf.hu/anione-madaritato-130ml/

Az ülőkéket helyezze különböző magasságokba, és legyen olyan is, amelyik szabadon lóg. Legyen egy kis vizes tálka is, amiben megmártózhatnak. A fürdőtálban naponta cserélje a vizet és csak annyit tegyen bele, hogy a madarak biztonságosan totyoghassanak benne. Csengettyűkkel és kötelekkel még otthonosabbá teheti a berendezést, de ne adjon nekik tükröt vagy műanyag játékmadarakat. Ha ugyanis saját tükörképükkel vagy egy műanyag társsal próbáljuk szórakoztatni őket, viselkedési problémákat okozhatunk nekik. Győződjön meg mindig arról is, hogy jól elkészített, jó minőségű termékeket vásárol csak nekik.

http://www.fressnapf.hu/madarjatek-fa-kokusz-golyokkal-30-cm/

Gyenge minőségű hurkos játékok, karabinerek és kis alkatrészek komoly sérüléseket okozhatnak, hiszen a madarak csapdába eshetnek vagy lenyelhetik a kiesett darabokat. Ha egyetlen rost, vagy kötéldarab meglazul, az egészet cseréljük le egy újra. A madarait egészen biztosan boldoggá teszi majd az új játékszer.

Csak különleges esetekben

A 80 x 40 centiméteresnél kisebb alapterületű kalitkák alapvetően alkalmatlanok madarak hosszú távú tartására. Csak szállítódobozként vagy rövid karantén céljából használjuk ezeket.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem