Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az ideális tengerimalac-ketrec

2016. augusztus 17.

Az ideális tengerimalac-ketrec

Mielőtt tengerimalacot vásárolunk, nagyon fontos, hogy utánajárjunk, hogyan is kell tartani egy ilyen kis háziállatot. A megfelelő táplálék- és folyadékbevitel mellett kiemelt szerepe van a jól berendezett ketrecnek is, hiszen életének jelentős részét abban fogja tölteni a malacka. Egy helyesen felállított ketrec nagyban hozzájárul a tengerimalac boldogságához, és ezáltal a hosszú és egészséges életéhez is.

Ketrecvásárlás esetén bizony számít a méret. Sokan a kölyök nagyságához választanak ketrecet, ami egyáltalán nem jó döntés, hiszen egy felnőtt állat annál akár 3-4-szer nagyobbra is megnőhet. Kis helyen pedig nem érzi jól magát a malacka, keveset tud mozogni, ami akár elhízáshoz is vezethet. A túlsúly pedig egy ilyen kisemlős esetében hosszú távon akár végzetes is lehet, de mindenképpen csökkenti hátrálévő éveinek számát.

Amennyiben csak egy tengerimalacot szeretnénk tartani, akkor az ideális ketrec mérete minimum 80×50 cm. Ennél kisebb ketrecek is kaphatók tengerimalac ketrec néven, de azok tényleg csak a még nagyon fiatal példányoknak megfelelők. A legjobb, ha már az első napoktól nagyméretű ketrecben tartjuk kedvencünket. A tengerimalac azonban társas lény, egyedül nem érzi jól magát, ezért érdemes már előre úgy tervezni, hogy két vagy több kisemlősnek a tartásához válasszunk megfelelő méretű ketrecet. Főleg, ha például két hímet szeretnénk, ugyanis a hím állatok képesek akár megküzdeni is a területükért, és komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak. Efféle vita két nőstény között is előfordulhat, de kevésbé jellemző. A megfelelő mozgástér viszont mindkét nem számára elengedhetetlen.

A legtöbben fenyő- vagy cédrusforgácsot használnak a ketrecbe alomként, azonban a faforgács akár légúti problémákat is okozhat a tengerimalacoknál, főleg, ha poros. Ha azt tapasztaljuk, hogy kisállatunk köhög, tüsszög a ketrecben, akkor azonnal cseréljük le a kiválasztott almot. Megoldás lehet az is, ha a tetejére jó minőségű szénát szórunk, de mivel a széna a tengerimalac egyik alapvető tápláléka is, így gyakrabban kell majd takarítanunk a ketrecet, nehogy ürülékkel szennyezett szénát fogyasszon az állat. Ajánlott egy kis pelletet is keverni az alomhoz, mert az nagyon jól megköti a nedvességet és a szagokat.

Kiegészítőként mindenképp vásároljunk szénatartót is, hogy mindig friss szénához juthasson malacunk. Ez lehet oldalra szerelhető műanyag tartó, de akár felakasztható fém gömb is. Az utóbbi izgalmas élelemforrás és játék is egyszerre. Emellett kötelező kellék a kerámia etetőtál és a legalább 250 ml-es golyós itató. Nem érdemes tálba öntenünk a vizet a tengerimalacnak, mert szaladgálás közben könnyedén felboríthatja, illetve beleszóródhat az alom. Fontos, hogy az itatóban a vizet naponta cseréljük, nagy melegben akár többször is naponta.

Minden kisemlős szeret elbújni időnként, így egy házikó vagy odú is kapjon helyet a ketrecben. Mivel a tengerimalacok imádnak rágcsálni, így a legjobb, ha fából készültet választunk, hiszen a műanyag darabok lenyelése problémát is okozhat. Lehetőleg ne íves házikót szerezzünk be, hanem lapos tetejűt, hogy a malacka akár a tetejére is felugorhasson, és azon is pihenhessen. A ketrecet huzatmentes helyen és közvetlen napfénytől védetten helyezzük el. Végezetül pedig ajánlott néhány játékszerrel is kedveskedni tengerimalacunknak. A függőágy például egy nagyon kedvelt kiegészítő, amelyben szívesen időznek a kisemlősök. Fontos, hogy ügyeljünk a fogkoptatásra, ezért egy-két fából készült játékszer is mindenképp jó választás lehet. Ha elkészültünk az ideális tengerimalac ketreccel, akkor biztosan nagyon jól fogja érezni magát kedvencünk, de időnként még nagyobb örömet okozhatunk azzal, ha szabadon engedjük őt az udvaron egy kifutóban vagy pedig a szobánkban. Természetesen csakis felügyelettel.

Forrás: guineapighub.com