EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az időskori kutyaetetés 7 szabálya

2014. szeptember 21.

Az időskori kutyaetetés 7 szabálya

Korosodó kedvenceink a megszokottnál is nagyobb gondoskodást igényelnek. Az állatok igényei idősebb korban rendkívül sokat változnak, ezért jó, ha már előre tisztában vagyunk azzal, mire számítsunk akár már holnap, vagy néhány év múlva.

Az, hogy egy kutya mikortól számít idősnek, elsősorban testnagyságától függ. A kistestű ebek általában tovább élnek, ezért ők csak 11-12 éves kortól tekinthetők „seniornak”, míg az óriás testűek már 7 éves korban öregnek számítanak.  A közepes testű kutyákat  10 éves kortól, míg a nagytestűeket már 9 évesen öregnek tekintjük.  Az idős kor persze nem egyenlő azzal, hogy az állat biztosan meg is betegszik. A keveset mozgó, elhízott és nem megfelelően táplált idős kutyák sokkal hajlamosabbak a különböző megbetegedésekre, mint egészségesen táplált társaik. Láthatjuk, hogy sok múlik a gazdin is! Nagyon fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat, mert egy korai stádiumban felismert, esetleg tüneteket még nem okozó betegség kiszűrésével az idős állat sokkal hosszabb ideig jó karban tartható. Ilyenkor már korán beállítható a megfelelő diéta, és szükség esetén a gyógyszeres kezelést is el lehet kezdeni. Idős kutya ételét is összeállíthatjuk házilag, de akkor alaposan utána kell néznünk annak, hogy milyen összetevőket és milyen arányban kell tartalmaznia a tápláléknak. Segítségünkre lehet Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám? –című könyve. Jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, hogy manapság már számos prémium kutyatáp létezik idős kutyák számára is.

http://www.fressnapf.hu/real_nature_senior_barany_es_borju_zabpehellyel_es_lenolajjal_kutyakonzerv_200g/

http://www.fressnapf.hu/sg_sensitive_senior_medium_barany_rizs_arpa_4kg/

1. Ügyeljünk az energiabevitelre!

Az idősödő kutya kevesebbet és lassabban mozog, mint fiatal társai. Ezért már nincs szüksége olyan mértékű energiabevitelre, mint ifjú korában, mert a fölöslegessé vált kalóriák elhízáshoz vezetnek. Egy idős kutya energiaszükséglete akár 20%-kal is kevesebb lehet, mint felnőtt korában.

2. Adjunk jó minőségű fehérjét!

Az idős állatnak jó minőségű, könnyen emészthető, magas biológiai értékű fehérjét kell biztosítanunk. Az idős kutyák táplálására alkalmas prémium tápok ilyen fehérjéket tartalmaznak. Ha házi kosztot állítunk össze, akkor fehérjeforrásként túrót, tojást, sajtot és sovány húsokat (baromfi, marha) adjunk.

3. Csökkentsük a zsírfelvételt !

A táplálék csak nagyon kevés zsiradékot tartalmazzon

4. Bánjunk csínján a sóval!

Az idős állatoknak az emberekhez hasonlóan lehetnek vérnyomásproblémái.  A keringési rendszer védelmében csökkentsük a sóbevitelt.  Ne adjunk a kutyának sózott nasikat (pl.: felvágottak, ropi, csipszek stb.). Az olcsóbb, gyengébb minőségű eledelek gyakran túl sok só hozzáadásával készülnek, ezért vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon, nehogy megbetegítse kedvencét.

5. Adjunk több rostot!

Koruk előrehaladtával egyre gyakoribbá válhat kutyusainknál a székletürítési probléma. Az emésztést és a belek helyes működését a rost-tartalom emelésével segíthetjük elő. A rostok abban is segítségünkre vannak, hogy jóllakottságérzetet biztosítanak, így ha arányukat növeljük, csökkenthetjük azon összetevők mennyiségét, amelyek hizlalnak, így jó szolgálatot tesznek az elhízás megelőzésében is. Házi étel esetén jó rostforrások például a búzakorpa, főtt zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készült ételek.

6. Kerüljük a cukrokat!

Adjunk összetett szénhidrátokat, melyek lassabban szívódnak fel, ilyenek például a főtt rizs, köles, teljes kiőrlésű lisztből készült tészták. Ne adjunk az idős kutyának édességeket!

7. Itassuk rendszeresen!

A vízfogyasztás az idős kutyák számára nagyon fontos. Mivel már nem olyan mozgékonyak, mint korábban, hajlamosak elfelejteni, hogy eleget igyanak, ezért olykor a gazdi ráhatása kell. Bevethetünk különböző trükköket, beáztathatjuk a szárazeledelt, vagy adhatunk több konzerv ételt, a lényeg, hogy az állat soha ne szomjazzon.

Forrás: aspca.org / peteducation.com / allatdoki.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem