Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az akvárium karbantartása

2013. november 15.

Az akvárium karbantartása

Időről-időre ismétlődő feladatok
Rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban az akváriumot, hogy halaink és a növények jól érezzék magukat benne. Az alábbiakkal a legfontosabb feladatok áttekintéséhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Napi teendők:
Az akvárium tulajdonosának egyik legfontosabb feladata a berendezési tárgyak napi ellenőrzése, hiszen a szűrőnek, a világításnak és a fűtésnek mind jól kell működnie. Különösen figyeljünk oda a vízbevezető cső, illetve a kifolyónyílás állapotára. Naponta vessünk egy gyors pillantást valamennyi csőre és vezetékre, hogy időben észrevehessük a hibát, esetleg még azelőtt, hogy valamelyik eldugulna vagy szivárogni kezdene.

A halak etetése a napi teendők másik fontos eleme. Legalább 2-3 órával lámpaoltás előtt meg kell etetni őket. Kizárólag az éjszakai életet élő halaknak adjunk enni röviddel „alkonyat” előtt. Csak annyi tápot szórjunk be, amennyit a halak két percen belül fel tudnak csipegetni. Ha az élelem elfogyasztásához ennél több időre van szükségük, vagy hagyják a tápot alámerülni a tartály fenekére, akkor csökkentsük az adagot.

Alaposan vizsgáljuk meg halacskáinkat. Mindegyikük a szokásos módon viselkedik és mozog? Észreveszünk-e valamilyen elváltozást a bőrükön? Ne feledjük: senki nem ismeri olyan jól őket, mint mi magunk.

Teendők 1-4 hetente:
Figyeljük meg a növények állapotát és távolítsuk el az elhalt, illetve a bealgásodott leveleket. A növények trágyázásáról is rendszeresen gondoskodnunk kell.

A tartály vizének egyharmadát kéthetente (vagy szükség esetén hetente) egyszer cseréljük le frissen előkészített vízzel. Így az anyagcsere-termékek feldúsulása miatt – ami a vízben legjellemzőbben elő szokott fordulni – már nem kell aggódnunk. A vízcserével semmiképp ne várjunk ennél tovább.


Minden vízcsere után ellenőrizzük a víz kémiai értékeit. Nézzük meg, hogy megfelelő-e a keménysége és a pH-értéke. A biztonság kedvéért néhány hetente mérjük meg a víz ammónia-, nitrát- és nitrittartalmát. Ehhez a szaküzletekben kaphatunk megfelelő gyorsteszteket.

A tartály oldalait nagyjából kéthetente belülről is tisztítsuk meg mágneses üvegtisztítóval vagy dörzsi szivaccsal. Ha a víz cirkulációja észrevehetően gyengül, akkor a belső szűrőt is meg kell tisztítanunk.

Havonta egy alkalommal a tartály alját is szabadítsuk meg a kosztól és/vagy az üledéktől. A legcélszerűbb speciális akvárium-porszívóval eltávolítani az elhalt növényi részeket és az ürüléket, de ne hatoljunk túl mélyre, hogy a meglévő, tápanyagban gazdag alsó réteg benne maradjon az akváriumban.

Teendők 2-3 havonta:
A megfelelő mennyiségű fény és tápanyag biztosítása nemcsak a halak, hanem az akváriumi növények fejlődéséhez is fontos. Ahhoz, hogy a növényzet ne burjánozzon el teljesen, azt rendszeresen ritkítani kell, illetve vissza kell vágni. Ne feledjük, hogy a növények nemcsak felfelé növekednek, hanem kifelé is, ami annyit jelent, hogy a szélüket is meg kell igazítani. Függőleges irányban egyszerre soha ne vágjunk vissza a növény magasságának egyharmadánál többet.

A másik rendkívül fontos feladat a szűrő megtisztítása, amit rendszeresen el kell végeznünk. Ha az akvárium külső szűrővel van felszerelve, akkor ezt kb. kéthavonta kell megtenni. Ez azonban csak iránymutatás. A belső szűrőt csak akkor kell tisztítani, ha már annyira eldugult, hogy csökken keringető képessége. Ekkor gyenge, kézmeleg vízsugár alatt kell elmosni. Nem javasoljuk a szűrő ennél gyakoribb tisztítását, ugyanis az akvárium biológiai egyensúlyához nélkülözhetetlenül fontos baktériumokat minden alkalommal kimossuk belőle.

A neonlámpákat évente egyszer ki kell cserélni, mert nagyjából tizenkét hónap elteltével akkor is romlani kezd a teljesítményük, ha ez szabad szemmel nem érzékelhető.


Amilyen gyakran csak lehet:
Amikor csak időnk van rá, üljünk le az akvárium mellé és figyeljük meg lakóinak életét. Miközben a növények és az állatok látványában gyönyörködünk, észrevétlenül egyre jobban megismerjük őket. Hamarosan olyan tudással fogunk rendelkezni sajátos tulajdonságaikat illetően, hogy különösebb erőfeszítés nélkül észrevesszük a rendszer legkisebb változását is, így elegendő időnk marad reagálni rá. Aki időben és rendszeresen elvégzi a fent ismertetett feladatokat, az hosszú időn keresztül élvezheti ennek a gyönyörű víz alatti világnak mindenkor elbűvölő látványát.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem