Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Az ázsiai biotóp akvárium

2014. február 03.

Az ázsiai biotóp akvárium

Hogyan keressünk megfelelő halat?

Az akvarisztika klasszikus irányát még ma is a Föld különböző tájairól származó halakkal betelepített vegyes állományú akvárium jelenti, ugyanakkor az egy-egy régió jellemző fajainak életközösségét bemutató biotóp akvárium az élőhely eredeti állapotának minél pontosabb bemutatására törekszik.

A halak akváriumi tartása csodálatos időtöltés, mely soha nem megy ki a divatból. Az üvegtartály berendezése és betelepítése a lehetőségek szinte végtelen tárházát kínálja az elkötelezett akvaristának. Mindössze arra kell odafigyelni, hogy a kiválasztott hal- és növényfajok hasonló igényekkel és szükségletekkel rendelkezzenek, és megférjenek egymással. Erre klasszikus példa a kezdők számára is jól tartható guppi, platti, európai harcsa és neonhal.


Ugyanilyen széles a lehetőségek köre akkor is, ha biotóp akváriumot szeretnénk kialakítani, csak annak berendezése pontosabban idézi fel a természetes élőhelyi körülményeket, mint a klasszikus közösségi akváriumé. A biotóp akvárium esetében az akvarista lehetőségei az adott régiót képviselő, ennélfogva hasonló környezetet és táplálékot igénylő hal- és növényfajokra korlátozódnak. Az így berendezett üvegtartályok azért is különösen tetszetősek, mert egyik vagy másik régió víz alatti világának hű képét adják.

Biotóp akvárium kezdőknek is
Az ázsiai biotóp akvárium azért lett olyan népszerű, mert rengeteg állat és növény közül lehet választani: egyaránt otthon érzik benne magukat azok a halak és vízinövények, amelyek a sebes folyású vizet szeretik, és azok a fajok is, amelyek az oxigénben szegény állóvizeket részesítik előnyben. Az akvaristának ugyanilyen gazdag választék áll rendelkezésére az üvegtartály berendezésénél is, és a szakkereskedésekben beszerezhető állatok és növények köre olyannyira széles, hogy a kezdőknek sem kell kétszer meggondolniuk a dolgot, ha biotóp akváriumra vágynak.

A délkelet-ázsiai növény- és halfajokkal betelepített akvárium nagyszerű példa arra, hogy az akvaristának mit érdemes választania, amikor első biotóp akváriumát összerakja. A labirintkopoltyús halak, köztük a kínai paradicsomhal, a sziámi harcoshal és a törpe gurámi az ilyen akváriumok jellegzetes lakói. A labirintkopoltyús halak pikkelyszerű légzőszervükről kapták nevüket, amely lehetővé teszi, hogy a víz felszínéről is levegőhöz jussanak, és így képesek legyenek az oxigénben viszonylag szegény vizekben is túlélni. A pontyfélék, például a cápamárna, a sziámi ormányosmárna, a szumátrai díszmárna, az öves díszcsík és a főnix törperazbóra egyaránt otthon érzi magát az ázsiai biotóp akvárium nagyjából 25 °C-os vizében. Aki akarja, néhány garnélarákot is tehet melléjük. És nem pusztán a kinézetük miatt, inkább azért, mert fontos feladatot látnak el. Ezek a kis takarítók gondoskodnak arról, hogy az algák ne szaporodjanak el túlságosan az akváriumban.

Természetesen az ázsiai biotóp akvárium is kialakítható fajspecifikus, egyetlen halfajnak otthont adó élőhelyként. Egy-egy raj szumátrai díszmárna, ékfoltos razbóra, vagy sziámi harcoshal minden akvárium lenyűgöző, szemet gyönyörködtető dísze. Az ázsiai biotóp akvárium jellegzetes növényfajai közé tartozik például az ausztrál fű, a jávai moha, a vízikehely és a tündérrózsa. A vízben lebegő növények különösen alkalmasak arra, hogy a biotóp akvárium természetes benyomást keltsen, főleg akkor, ha labirintkopoltyús halak cikáznak közöttük.

A növények és az állatok kiválasztásánál mindenképp ügyelni kell arra, hogy a víz minőségével kapcsolatban valamennyien hasonló igényeket támasszanak, és egymással összeférjenek. Végül már csak a leendő bentlakók létszámát kell az akvárium méretének megfelelően úgy megválasztani, hogy minden példánynak elegendő hely jusson. Aki betartja a fenti alapszabályokat, az hosszú ideig gyönyörködhet majd ázsiai biotóp akváriumának szépségében. Egész biztosan nem fog ráunni. A lehetőségek sora gyakorlatilag végtelen – és nemcsak a szokásos „közösségi akváriumok” esetében, hanem akkor is, ha az ázsiai biotóp akvárium hal- és növényállományát, illetve berendezési tárgyait kell összeválogatni.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem