Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Azt szeretném mérdezni, hogy hány hetesen lehet kivinni az utcára egy kölyökkutyát legkorábban? Megkérdeztünk egy másik állatorvost is, aki azt mondta, hogy 4,5 hónapos kornál hamarabb semmiképp ne vigyük sétálni. Szerintem ez egy kicsit későn van, mert ha 2-4,5 hónapos kora között végig lakásban van, hogy tanulja meg a szobatisztaságot, hogy éri elég inger és hogy fog szocializálódni más kutyákkal? A legtöbb ismerősöm azt mondta, hogy az ő kutyájukat 3 hónaposan már lehetett vinni és parkokban is láttam már többször 3 hónap körüli kölyköt.

Válaszát előre is köszönöm:
Anna

2016.10.03

Állatorvos

Kedves Anna!

Ez egy nehéz kérdés. A válasz az, hogy akkor lehet BIZTONSÁGGAL levinni az utcára egy kölyköt, ha megkapta a szükséges oltásait,és kellő idő eltelt ahhoz, hogy azok védőhatása kialakulhasson. A kollégának igaza volt abban, hogy ez nagyjából- oltási sortól függően- 4,5 hónapos kor. Ettől függetlenül a 2. kombinált oltás után 2 héttel ha nagyon akarja leviheti, szoros felügyelettel hogy semmit ne nyalhasson fel, és csak olyan kutyákkal találkozzon amik biztosan oltva vannak. De tudnia kell, hogy ez is kockázatos azért, mert idős kutyák is hordozhatnak betegségeket tünetmentesen. Minden gazdi saját maga dönti el, hogy mekkora kockázatot mer bevállalni. Van olyan kiskutya,akinek egy oltása sincs és felnő az utcán betegségek nélkül – de ritka- és van akire nagyon vigyáznak, mégis szerencsétlenül összeszed valamit.

Üdv

 

Vissza a kérdésekhez