Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bársonytalpúak bundaváltása: 5+1 tipp a könnyű vedlésért

2017. október 05.

Bársonytalpúak bundaváltása: 5+1 tipp a könnyű vedlésért

A szabadban élő macskák jellemzően tavasszal és télen vedlenek. Viszont a benti cicáknál a nagyjából egyenletes hőmérséklet miatt szinte egész évben megfigyelhető a szőrhullás. Ne aggódjunk, ez teljes normális. És bár igaz, hogy a cicák alapvetően törekednek arra, hogy bundájukat rendben tartsák, de érdemes nekünk is besegíteni egy kicsit a szőrápolásba.

Hosszú szőrű bársonytalpúaknál különösen fontos, hogy minden nap átfésüljük a bundát, mert az elhalt szőrszálakat így tudjuk a legkönnyebben eltávolítani. Az elhalt szőrszálak összeállhatnak, a szőr filcesedhet, az ilyen területek alatt a bőr kevésbé szellőzik, irritálódik, így könnyebben megtelepedhetnek különböző kórokozók, ezért érdemes a fésülködést komolyan venni. Az idősebb macskák ápolására szintén több időt kell szánnunk, mert ők már valamivel kevesebbet képesek foglalkozni bundájukkal, mint fiatalabb, aktív társaik. Idős cicánál ízületi fájdalmak is akadályozhatják, hogy testének minden részét ápolja, ezért ha kedvencünk szőre kevésbé rendezett, mint megszoktuk, akkor azt mindenképpen komolyan kell venni.

Bár a kinti cicáknál sokkal szembetűnőbb a vedlés, a benti példányoknál viszont zavaróbb lehet, ezért mindkét esetben érintettek vagyunk a folyamatban, és érdemes néhány tippet megfogadnunk.

1. Szánjunk napi 5-10 percet a bundafésülésre

A szőrzet rendszeres átkefélése amellett, hogy segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat, csökkenti a szőrcsomók kialakulásának esélyét, valamint serkenti a vérkeringést, így egészségesebbé válik a szőr és a bőr egyaránt. Igyekezzünk bársonytalpúnk szőrtípusának megfelelő kefét választani.

MORE FOR bontókefe 2 az 1-ben L

2. Figyeljünk a parazitákra

A bolhák és az egyéb vérszívók megjelenése a bundában komoly problémákat okozhat, ezért ügyeljünk a távol tartásukra, hogy ne nehezítsék meg kedvencünk szőrápolását. Sajnos a hiába jönnek hidegebb napok, a parazitákra ilyenkor is számítanunk kell, és továbbra is javasolt a bolha- és kullancs elleni készítmények használata.

3. Vásároljunk minőségi eledeleket

A prémium tápok és konzervek optimális vitamin- és ásványianyag tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak az egészséges bőr és szőrzet megőrzéséhez. Akár választhatunk olyan eledeleket is, melyeket kifejezetten ilyen célból készítettek. Ezeket a termékeket általában „hair and skin” felirattal látják el a gyártók.

SELECT GOLD Hair & Skin Adult baromfi, lazac és garnéla szárazeledel macskáknak, 400 g

Kerüljük azokat a takarmányokat, melyek összetevői között mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket, színezékeket vagy ízfokozókat találunk.

4. Szükség esetén alkalmazzunk kiegészítő vitaminokat

A halolaj és az abban található omega-3 zsírsavak jelentősen hozzájárulnak a ragyogó szőrzet és az egészséges bőr kialakulásához. Ha úgy gondoljuk, hogy háziállatunknak speciális étrendkiegészítőre van szüksége, mindenképp egyeztessünk az állatorvossal.

5. Mindig legyen a cica előtt friss, tiszta ivóvíz

A folyamatos hidratálás nagyon fontos, ezért ügyeljünk arra, hogy bársonytalpúnknak bármikor lehetősége legyen inni egy kicsit. Az itatótálakban minden nap cseréljük a vizet, mert a friss, hideg folyadék sokkal csábítóbb a cica számára, így szívesebben fog kortyolni belőle.

+1 Ha úgy tűnik, baj van, irány az állatorvos!

Amennyiben mindent megtettünk kedvencünk szőrzetének egészségéért, mégis túlzott szőrhullás jelentkezik, esetleg szőrhiányos területek alakulnak ki, vagy valamilyen bőrelváltozást veszünk észre, akkor forduljunk állatorvoshoz. Előfordulhat, hogy cicánk érzékennyé vált az eledele valamelyik összetevőjére vagy más dologra lett allergiás. Ilyenkor minél hamarabb szakember segítségére van szükség.

Forrás: petassure.com