Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Behívás tanítása

2015. január 26.

Behívás tanítása

Mindannyian egyetértünk abban, hogy az elsődleges és legfontosabb dolgunk, ha kutyát tartunk, hogy bármilyen szituációból magunkhoz tudjuk hívni. Azon, hogy mennyire engedelmeskedik erre a feladatra, sokszor a kedvencünk testi épsége, vagy akár az élete múlhat. Ez a „Fekszik!” tanításáról nem mondható el.

A fenti okokból kifolyólag fontos, hogy minél előbb elkezdjük tanítani kedvencünket és rendszeresen gyakoroljuk vele. Nyugodtan elkezdhetjük már kölyök korban, amikor hozzánk került a kiskutya. Minél előbb kezdjük, annál megbízhatóbb lesz a behívása, hiszen szinte beleég a tudatába, hogy a gazdi hívására rohanni kell felé.

A tanítása borzasztóan egyszerű, viszont nagyon sokat kell gyakorolni. Érdemes itt is ingermentes környezetben kezdeni a tanítást, ahol kevesebb zaj, kutya, vagy ember vonhatja el kedvencünk figyelmét rólunk. Később, ha az ingermentes területen már sikeresen teljesíti a feladatot, gyakoroljunk emberek között, már helyszínen, vagy kutyák társaságában, fő, hogy a lehető legtöbb helyzetben teszteljük és mélyítsük a tudását. Amennyiben nem bízunk benne annyira, kezdetben csatoljunk rá egy hosszú 8-10 méteres pórázt, így könnyen megfoghatjuk és próbálhatjuk újra a feladatot.

A feladat tanítása csupán annyiból áll, hogy elszaladunk a kutyától, miközben hívjuk. Egészen addig szaladunk, míg karnyújtásnyi távolságba ér, majd megfordulunk és megdicsérjük jutalomfalattal, vagy simogatással, esetleg húzogatós játékkal. A labda használatát ebben a esetben kerüljük, mivel a legnagyobb dicséretet, a labdát tőlünk távol kapja, nekünk pedig az a célunk, hogy a behívás után még egy kis ideig magunk mellett tudjuk tartani. Természetesen, amint azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk a hívásra azonnal felénk kezd szaladni, mi is szép lassan felhagyhatunk az előle való rohanással és elég egy helyben megvárni, míg beér hozzánk a kutya.

Sok gazdi esik abba a hibába, hogy csak akkor hívja be kedvencét, ha rácsatolja a pórázt, hogy hazavezesse a játékból. Ezzel azt üzenjük kedvencünknek, hogy a behívásunk egyenlő a játék végével, így biztosak lehetünk benne, hogy nagy ívben fog minket kerülni, amint kimondtuk a vezényszót. A problémát könnyen elkerülhetjük, ha még indulás előtt többször és rendszeresen behívjuk. Ilyenkor nem csatoljuk rá a pórázt, csak megsimogatjuk, megdicsérjük, majd visszaengedjük játszani.

A behívás tanítását és gyakorlását a mindennapi rutinunkba kell beiktatnunk és mindig következetesen be kell tartatnunk kedvencünkkel ezt a szabályt. Lehet, hogy az esetek többségében nem is lenne olyan fontos a feladat teljesítése, azonban ott van az a pár alkalom, amikor kedvencünk testi épsége múlik rajta és ő nem fogja tudni felmérni, hogy akkor éppen valóban fontos, hogy odajöjjön hozzánk.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem