Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Békés ünnepeket – készítsük fel kedvenceinket az ünnepekre!

2017. december 12.

Békés ünnepeket – készítsük fel kedvenceinket az ünnepekre!

Az ünnepek alatt az új illatoktól, hangoktól és emberektől háziállatunk feszültté és stresszessé válhat, ezért érdemes idejében felkészítenünk rá. Nagyon fontos, hogy mi magunk is próbáljunk meg nyugodtak maradni, ugyanis idegességünket biztosan megérzi majd kutyusunk és cicánk egyaránt.

Bár valószínűleg rengeteg teendőnk akad majd a karácsony előtti napokban, mégis törekedjünk arra, hogy rendszeresen időt szánjunk bundás barátunkra. A legjobb, ha a felesleges energiáit együtt vezetjük le különböző játékokkal. Azok a közös programok, amik testileg és mentálisan is lefárasztják az ebet, segítenek csökkenteni a stresszt is. Bátran alkalmazzunk új, készségfejlesztő IQ játékokat, de ne feledkezzünk meg az eb kedvenc labdájáról vagy csipogó csirkéjéről sem.

MORE FOR DOGS IQ játék Dog Brick L2 40x28cm

Fontos, hogy ismerjük meg négylábúnkat, és már előre legyen tapasztalatunk abban, hogy hogyan viselkedik a házba érkező idegenekkel. Lehetőség szerint hívjunk át magunkhoz egy-két barátot még a vendégsereg érkezése előtt, és figyeljük meg az állat reakcióit. Ha nem viseli túl jól az ismeretlen emberek jelenlétét, akkor biztosítanunk kell majd számára egy szobát, ahol nyugodtan tartózkodhat egyedül. A kiválasztott helyiség legyen teljesen állatbarát és legyen bent az ebbel fekhelye, játékai, és persze etetője, valamint itatója is, hogy a lehető legkomfortosabban érezhesse magát. Időnként nézzünk be hozzá, hogy minden rendben van-e, és foglalkozzunk vele is egy kicsit.

Sokat segíthet, ha kutyánk jól nevelt, és már ismeri az alapvető vezényszavakat, mint az „ül”, „fekszik”, „marad” és „helyedre”. Naponta tíz-tizenöt perc játékos gyakorlás szükséges ahhoz, hogy ezeket mind elsajátítsa kedvencünk. Nagyon fontos, hogy minden sikeres feladatelvégzés után dicsérjük és jutalmazzuk meg a háziállatot. Soha ne szidjunk és büntessünk a tréning során, mindig a pozitív megerősítésre törekedjünk.

Bizonyos ételek, növények és tárgyak mérgezően hathatnak állataink szervezetére, ezért a „hagyd” vagy „nem szabad” vezényszavak is hasznosak lehetnek. A legjobb persze, ha sikeresen távol tartunk minden ilyen káros dolgot – szőlőt, csokit, mikulásvirágot, vegyszereket, apró dísztárgyakat, stb. – az ebtől.

Megelőzhetjük a bajt azzal is, hogy még az érkezés előtt megkérjük szeretteinket és barátainkat, hogy ne kínálják meg semmilyen süteménnyel, csokoládéval és egyéb karácsonyi étellel sem bundás barátunkat. Ha esetleg gyerekek is vannak a vendégek között, akik nagyon szeretnék megetetni a kutyust, akkor vegyük elő a jutalomfalatos tasakot, és abból engedjük megkínálni őt. Ez persze vonatkozik a bársonytalpúakra is.

Igyekezzünk nem túlzásba vinni a dekorációt. A villogó fények zavaróak lehetnek háziállatunk számára, ezért nem feltétlen jó ötlet a használatuk. Legyünk óvatosak a gyertyákkal is, kizárólag olyan helyre tegyük őket, ahol biztosan nem tudja felborítani a négylábú. A karácsonyfa, a tűlevelek, a boák szintén okozhatnak kellemetlenségeket, ezért ajánlott távol tartanunk őket kedvencünktől, valamint megtanítani neki, hogy nem szabad hozzájuk nyúlni és játszani velük.

Ha úgy gondoljuk, hogy az elfogadhatónál sokkal stresszesebb az eb, akkor érdemes a problémával állatorvoshoz fordulnunk. Különböző stressz-oldó készítmények, szintetikus feromonok (aromák) és gyógyszerek lehetnek ilyenkor a segítségünkre. De nagyon fontos, hogy alkalmazásuk előtt mindig egyeztessünk szakemberrel.

 

Forrás: akc.org