Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A benti sünök kedvenc étrendje

2018. február 05.

A benti sünök kedvenc étrendje

A vadon élő sünök viszonylag sok mindent elfogyasztanak, ami az útjukba kerül. Nem túl válogatósak, megeszik a rovarokat, a csigákat, az aprócska egereket, a békákat, a halakat, a férgeket, a pici kígyókat, a tojásokat és a gyümölcsöket is. A kedvtelésből tartott sünik esetében az elsődleges szempont, hogy magas fehérje tartalmú étrendet kell kialakítanunk.

Hogy pontosan mennyi élelemre van szüksége naponta tüskés barátunknak, az függ az állat aktivitásától és anyagcseréjétől is. Amennyiben azt vesszük észre, hogy sündisznónk túlságosan gömbölyödik, egyszerűen csak csökkentsük az adagját és adjunk még több lehetőséget a mozgásra. A megfelelő mennyiségű és minőségű eleség segít egészségesen tartani háziállatunkat, valamint hosszú és boldog életet biztosíthatunk általa. Fontos tudni, hogy a különböző életkorú és aktivitású sünök táplálása eltérő, a cikkben az általános szabályokat foglaljuk össze. A vadon élő sünöket tilos kedvencként tartani, egy esetben vihetjük őket lakásunkba, akkor, ha segítségre szorulnak.

Jó választás többek között a száraz minőségi sündisznó eleség vagy a prémium minőségű macska eledel.

SELECT GOLD cica száraz eledel Sensi Babycat 400g

A jó minőségű eledeleket állatkereskedésekben, állatpatikákban és állateledeleket állatfelszereléseket forgalmazó áruházakban találjuk meg. Ha cicáknak készült tápot vásárolunk, mindenképp olvassuk el a termék összetevőit. Figyeljünk az ízre, ami a legjobb, ha sertés vagy csirke, valamint a fehérjetartalomra. Fontos, hogy a száraz ennivaló tegye ki a süni étrendjének jelentős részét.

Kis mennyiségben nedves eledelt is adhatunk tüskés hátú kedvencünknek, ez esetben is választhatunk a macskáknak készült prémium konzervek vagy tasakos finomságok közül. Itt is első sorban a csirke és a sertéshús a megfelelő, valamint ez esetben sem elhanyagolható tényező a táplálékban lévő fehérjék aránya.

SELECT GOLD Babycat csirke 200g

Egy kevés zöldséggel és gyümölccsel is változatossá tehetjük sünink étrendjét. Próbálkozhatunk sárgarépával, almával, őszibarackkal, banánnal, cseresznyével, l és görögdinnyével, sütőtökkel is. Nem biztos, hogy mindegyik ízleni fog háziállatunknak, ezért érdemes kísérletezgetni, és úgy megtalálni a számára megfelelő finomságokat. Ezeket a dolgokat

A jutalomfalatokat és a nassolni valókat, mint minden kisállat, így a sündisznók is nagyon szeretik. Kifejezetten kedvelt csemege a tücsök, sáska, lisztbogár, lisztkukac, csótány, valamint egy kis főtt tojás és főtt csirkehús is mértékkel, de bátran adható.

Amit ne adjunk sünöknek:

Tej, avokádó, ananász, burgonya, zeller, citrusfélék, szőlő, mazsola, hagyma, mogyoró és egyéb magvak, kenyér, nyers hús, csokoládé, nyers tojás, csípős ételek.

A szőlő és az avokádó mérgezően hat a sünik szervezetére, a keményítő tartalmú zöldségeket nem tudják megemészteni, a mogyorók a szájpadlásra tapadhatnak és fulladásveszélyt okozhatnak. Továbbá nem javasolt olyan rovarokkal sem kínálnunk kedvencünket, amelyeket mi magunk fogtunk el, mert mérgezőek lehetnek.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy adott ételt adhatunk-e háziállatunknak, akkor inkább ne kínáljuk meg vele. Bizonytalanság esetén kérjük ki az állatorvos véleményét. Amennyiben hasmenést vagy egyéb szokatlan tünetet észlelünk, szintén forduljunk minél hamarabb az orvoshoz.

Természetesen a friss, hideg ivóvíz a sünik esetében is elengedhetetlen. A golyós itatóban lévő vizet napi szinten javasolt cserélni.

AniOne kisemlős itató 100ml

 

 

Forrás: hedgehogcare.org, exoticdirect.co.uk