Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Beteg a teknős? Jelek, amikre jobb, ha odafigyel!

2017. április 28.

Beteg a teknős? Jelek, amikre jobb, ha odafigyel!

Páncélos barátaink rendkívül szívós, ellenálló állatok: a megfelelő környezet biztosításával a betegségek többsége egyszerűen megelőzhető. Azonban ők is lehetnek betegek, ráadásul a tüneteket néha nehéz felismerni: mikor forduljunk állatorvoshoz? Mi számít természetesnek, és mi nem? Mutatjuk!

A legfontosabb, hogy csak egészséges állatot vegyünk, amelynek nem lágy a páncélja, csillog a szeme, és nem úszik féloldalasan. A hüllők az optimálistól eltérő környezetet (hőmérséklet, megvilágítás), helytelen etetést, túlzsúfoltságot stresszként élik meg, ami a szervezet védekező rendszerének csökkent működéséhez vezet. Az ellenálló képesség csökkenésekor viszont az addigi egyensúly megbomlik, és a kórokozók elszaporodnak, megbetegítik állatainkat.

A teknős számára minél megfelelőbb környezet biztosításával a betegségek többsége egyszerűen megelőzhető. Sok esetben azonban műszeres vizsgálat (pl. röntgenfelvétel) vagy vérvétel is szükséges lehet.

Puha, vagy deformálódott páncél

A rachitisz vitaminhiány-betegség, amit kalciumhiány és a napozás hiánya is elő idézhet.  Az egyoldalú táplálás mellett további kiváltó ok lehet: a túl gyors növekedés, túl magas hőmérséklet, a páncél sérülései.  Előrehaladott állapotban a teknős nem tudja kinyitni a szemét, étvágytalan, ezért csak az injekciós kúra segíthet. Ha viszont eszik még az állat, mi is megpróbálhatjuk a kúrát: Haldalabkákat panírozzunk be őrölt tojáshéjjal, porrá tört szépiával, vagy éppen kálcium-hidrogénfoszfáttal, valamint A és D vitamint is adagoljunk neki.

Tüdőgyulladás

Gyakori betegség a tüdőgyulladás, melynek oka szintén a helytelen tartásra vezethető vissza. Leginkább a koszos, szennyezett vízben mindenütt jelenlévő és elszaporodó baktériumok okozzák, illetve télen a fűtött terrárium fölé áramló hideg levegő. Szárazföldi teknős esetében az állat orrából vagy szájából habos váladék csurog, a víziteknősöknél emellett a már említett féloldalas lebegés is megfigyelhető. A teknős, amikor levegőt vesz, orrlyukán sípoló hangot ad ki.  A beteg teknős jobbára csak antibiotikumos injekcióval hozható helyre. Ne feledjük: a beteg állatot teljesen izoláljuk a többitől!

Élősködők okozta betegségek

A külső élősködőket, kullancsokat csipesszel távolíthatjuk el. Az atkák is hasonlóképpen távolíthatók el, de amennyiben rovarölőt használnánk a kezelésre, mindig beszéljük meg az állatorvossal előtte. (Az Ivermectin teknősök számára halálos méreg.) A gombák által megtámadott részek úgy néznek ki, mintha vattával lennének bevonva. A fertőzésre különösen érzékenyek a sebek, sérülések, karmolások. A fertőzött részeket Hyperol tabletta vizes oldatával (1 dl vízben kell feloldani annyi tablettát, ahány százalékos oldatot akarunk -kb. 4-5%-os oldat a megfelelő) ecseteljük be, amíg minden tünet teljesen el nem tűnik.

Terrárium okozta betegségek

Gyakran előfordul, hogy a teknősök szájának szarukávája túlnő. Ezt is leginkább a hibás táplálás okozza, azt jelzi, hogy túlságosan lágy kosztot kapott a kedvencünk. Fontos szerepe van e rendellenesség kialakulásában a terrárium talajának is.  Ha kemény talajról, sóderról, gyöngykavicsról szedegeti fel táplálékát teknősünk, akkor megfelelően kopik a szarukáva is.

Szintén viszonylag gyakran előfordul, hogy túlságosan megnő a teknős karma – ezt leginkább a túl kicsi terrárium és a puha talaj okozza.

Végbél, vagy a pénisz kitüremkedése:

Párzás után, vagy, ha a faroktő tájékán valamilyen sebet ejtenek az állaton, a pénisz láthatóan kitüremkedik a kloakából. A beteg teknőst különítsük el a többiektől, tisztítsuk meg a hímvesszőt, és helyezzük az állatot tiszta steril felületre. Ha állapota nem javul gyorsan, akkor keressük fel az állatorvost.

Az is előfordulhat, hogy a végbél türemkedik ki a kloakából. Ezt komoly legyengülés, rossz elhelyezés, hasmenés, a tojásrakás idején elszenvedett nagy fájdalom, és a nem megfelelő étrend is okozhatja. Ebben az esetben is keressük fel az állatorvost, és azonnal változtassunk a teknős életkörülményein.

Forrás: Teknőspark.hu

Kovács Zsolt: Teknősök a lakásban és a kertben (Gazda Kiadó, Budapest, 2000)

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem