Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Biztonságos szárnyalás a szobában

2014. április 27.

Biztonságos szárnyalás a szobában

Bármilyen szép és tágas legyen is a kalitka vagy madárház, a mindennapi szabad szárnyalás élményéhez semmi sem fogható. Íme, néhány tipp, amelynek segítségével a lehető legbiztonságosabbá tehetjük kedvenceink napi reptetését.

A díszmadarak megfelelő gondozásában a fajtársak állandó társasága után a mindennapi szabad repülés lehetőségének biztosítását kell a második helyre sorolnunk. Csak ezzel érhetjük el, hogy madárkáink eleget mozogjanak, és izmaik erősek maradjanak. Ráadásul így az elhízás veszélye sem fenyegeti őket, mivel repülés közben a madarak rengeteg kalóriát égetnek el. A kalitka rácsai mögött végzett szárnygyakorlatok ehhez nem elegendőek. Minden madárnak meg kell adnunk a lehetőséget, hogy szárnyra kapva szabadon repüljön.

A repülés nemcsak a madár izmainak tesz jót. A mozgás a madaraknál a légutak egészségéhez is hozzájárul, mintegy„átszellőzteti”azokat. Ráadásul ezek az okos állatok állandó mentális stimulációt igényelnek, amit a repülés teljes mértékben biztosít a számukra, hiszen a rácson túl egy új világot fedezhetnek fel maguknak.

Elővigyázatossági intézkedések reptetés előtt
Először természetesen „madárbiztossá” kell tennünk a reptetés helyszínéül szolgáló helyiséget, hogy a kis repülőbajnokokat ne érhesse baleset. Elsőszámú szabály: zárjunk be minden ajtót és ablakot, amelyen keresztül kedvenceink elillanhatnak, hogy aztán soha többé ne láthassuk őket. Tévedés azt gondolni, hogy a kitárt ablak elé húzott függöny elegendő védelmet biztosít. Az igazság az, hogy a madár könnyen a függöny mögé tévedhet, ahol aztán irányt vesztve az ablakon beáradó fény felé repül.

Tüntessünk el minden égő gyertyát, forró főzőlapot, meleg étellel teli fedetlen serpenyőt és tálat, amihez kedvenceink hozzáférhetnek. A madarakat semmiképp nem engedhetjük be a konyhába, ahol forró gőzök és éles pengéjű kések képében számtalan veszély leselkedik rájuk. De a nappaliban sem hagyhatunk az asztalon még egy csésze forró kávét sem, amikor az apróságokat ott reptetjük.

Mindennapi életünk során használt tárgyaink számtalan egyéb veszély forrásai lehetnek, amire a legtöbb állatbarát még csak nem is gondol. Ilyen például az is, hogy a madarak reptetése előtt nagyjából egy órával ki kell kapcsolnunk minden állólámpát és falikart, mert hosszabb használat után nagyon felforrósodnak. Az ilyen lámpa súlyos égési sérüléseket okozhat, ha a madár rászáll. A vízzel töltött tárgyakat is el kell raknunk. Sokszor nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget annak a veszélynek, amit egy kint hagyott locsolókanna jelenthet. A madarak nagyon kíváncsiak, vonzza őket a csillogó víz látványa, ám könnyen beleeshetnek és megfulladhatnak.

Váratlan veszélyek
A madarak mindenbe belecsipkednek, akár biztonságos, akár nem. Ezért a szobában nem maradhat mérgező növény, mert madarunknak betegséget okozhat. A kanapét és a polcos bútorokat toljuk szorosan a falhoz, hogy ne maradjon közöttük rés, ahová a madarak esetleg berepülhetnek és megsérülhetnek.

A szabadon hagyott ablaktáblák is komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre nézve. A reptetés idejére húzzuk be a függönyöket vagy engedjük le a redőnyöket, nehogy nekirepüljenek az üvegnek, amit sokszor észre sem vesznek. A lámpát viszont gyújtsuk fel, mert a madarak még rosszabbul látnak félhomályban, mint mi, emberek. Az üvegajtókat és a fényvisszaverő felületeket takarjuk le.

Fontos, hogy a szőnyegeknek, a futószőnyegeknek és a függönyöknek ne legyen rojtos a széle. A rojt sok madarat szinte mágikus módon vonz, de beleakadhat a csőre, vagy a csőrébe veheti, és legrosszabb esetben akár meg is fulladhat tőle.

Ha van hozzá elég helyünk, akkor nevezzük ki „madárszobának” a ház egyik helyiségét, amit úgy rendezzünk be, hogy a fent felsorolt veszélyek közül a lehető legkevesebb fenyegesse madárkáinkat. Bármelyik szobát válasszuk is erre a célra, egy pillanatra ne feledkezzünk meg a másik aranyszabályról: reptetés közben nem szabad a papagájokat, kanárikat stb. magukra hagyni, hacsak nem olyan szerencsések, hogy a szoba teljesen az ő igényeik szerint van kialakítva, így egész nap szabadon lehetnek.