Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Biztonságos utazás háziállatokkal

2015. július 23.

Biztonságos utazás háziállatokkal

Végre mindjárt itt a jól megérdemelt nyári szabadság! Ha van háziállata, nem árt különösen alaposan megtervezni az év legcsodálatosabb időszakát.

Nyár, napsütés, izgalom! Az eljövendő hetekben százezrek kerekednek fel, hogy eltöltsék jól megérdemelt pihenőjüket, és egyre többen viszik magukkal közülük háziállatukat is. A számok azt mutatják, hogy legtöbben a kutyájukat viszik magukkal. A macskáknak és kisállatoknak ugyanis nem túl jó móka egy utazás. Csak akkor érdemes kitenni őket a tortúrának, ha feltétlenül muszáj, például ha költözik az ember, vagy ha nincsen kire rábízni, míg odavagyunk. Ha a háziállat otthon marad, a gazda felelőssége, hogy jó előre gondoskodjon az ellátásáról.

Utazzunk kutyával – ez az új divat!

A kutya mindenhová szeretné elkísérni gazdáját, amennyire ez csak lehetséges. Ha egyúttal új helyeket és ismeretlen szagokat is megismerhet, boldogsága teljes lesz, úgyhogy a kutya nyaraltatása általánosságban jó ötlet – de csak ha a vakáció az eb igényeivel is összeegyeztethető. A kalandosabb kedvű négylábúak biztosan nem akarnak órákon át a napos tengerparton heverni, viszont egy mozgalmasabb szünidő egy hűvösebb éghajlaton pont az, amire vágynak. Akárhova is viszi végül a kutyáját, gondoskodnia kell a biztonságos utazásról.

Biztonság a kocsiban

Egy a kocsiban szabadon ugrándozó, nem fegyelmezetten utazó kutya megosztja a sofőr figyelmét, és legrosszabb esetben balesetet is okozhat. Ha hirtelen fékezni kell, az erőhatások miatt a kutya átrepülhet az egész utastéren.

Nem nehéz dolog háziállattal biztonságosan utazni, csak be kell szerezni a megfelelő kellékeket. Ideális eszköze ennek egy szállítódoboz, amit a méretétől függően a hátsó ülésen vagy a csomagtérben kell rögzíteni.

http://www.fressnapf.hu/anione-szallitobox-m-l-szurke-81x56x59-cm/

 

A kutyákat és macskákat már kölyökkorukban hozzá kell ehhez szoktatni, akár úgy, hogy alvó- vagy pihenőhelynek jelölik ki számukra a lakásban. A legtöbb négylábú rögtön birtokba is veszi új “barlangját”. Ez nagyon praktikus dolog, mert megtaníthatjuk kedvencünket arra is, hogy néha egy kis időt zárt boxban kell tölteniük, ami nem csak utazáskor hasznos, hanem számos otthoni szituációban is.  Fontos, hogy a doboz elég nagy legyen, vagyis az állat fel tudjon állni benne és meg is tudjon fordulni.

A macskákat és a kisállatokat csak ilyen dobozban szabad szállítani. A kutyákat viszont a hátsó ülésre vagy az anyósülésre speciális biztonsági övvel is lehet rögzíteni, de mindenképpen a hámhoz csatoljuk, ne a nyakörvre!

http://www.fressnapf.hu/more-for-dogs-kutya-biztonsagi-ov-szett-50-90-cm/

 

A kutyáknak készült komplett autós biztonsági rendszereket extra párnázattal is lehet kapni, ez a hirtelen fékezés miatt elszabadult erőhatások jó részét meg tudja fékezni, ezért ajánlott ilyet beszerezni.

A hám mindenképpen fém csattal legyen ellátva, mert a műanyag könnyen törik egy esetleges karambol esetén.

Védőkorlát és a csomagtérben elhelyezett biztonsági háló szintén hasznos biztonsági felszerelések.

Rosszullét az úton

Bármennyire is szeret a kutyája nyaralni, az utazás számára nem valami élvezetes. Kétóránként ezért pihenőt kell beiktatni, hogy a kutyus kicsit megmozgathassa a tagjait. Adjunk neki inni ilyenkor, de felnőtt kutyát csak a nap végén etessük, amikor elértük aznapi úti célunkat.  Ha az Ön kutyája ideges az autókázástól, akkor jobb ötlet otthon vagy kutyapanzióban hagyni, míg a család nyaral. Ha ez nem lehetséges, vannak nyugtató hatású készítmények, amelyeket eredményesen lehet alkalmazni erre a célra. Ha a kutya rosszul van az utazástól, akkor kérjen állatorvostól a tünetek enyhítésére alkalmas tablettát.

Az állatorvost mindenképpen fel kell keresni utazás előtt.  Jóval az utazás előtt tájékozódjon a célország beutazáshoz szükséges állategészségügyi követelményeiről. Az utazáshoz szükséges okmány az állatútlevél, amelyet csak microchippel jelölt állatok számára lehet kiállítani. Az útlevélbe be kell vezetni a védőoltásokat, parazitaellenes kezeléseket, és minden olyan hivatalos vizsgálatot, amelyet a célország a belépéshez megkövetel.

Az orvos a célállomás potenciális egészségügyi veszélyeiről és azok elhárításáról is tájékoztatást tud nyújtani.  Bizonyos élősködők elleni védelem hetek után áll csak be az állat szervezetében, ezért érdemes jó előre megbeszélni az orvossal az időpontot.

Elsősegély

Elővigyázatosságból a kutyának is állítson össze egy kis elsősegély-csomagot indulás előtt, hogy szükség esetén minden kéznél legyen. Legyen benne hasmenés elleni szer, fültisztító és fájdalomcsillapító, esetleg szemcsepp, fülcsepp, hányás elleni gyógyszer. Szintén szükséges fertőtlenítő, kötszer és sebkenőcs, valamint csipesz a tüskék és kullancsok eltávolítására. Nylon szájkosár is kell, ha a kutya nem viseli jól az állatorvosi kezeléseket. Legyen önnél tappancskrém, mert a kutya mancsa gyakran megsínyli a fokozottabb igénybevételt és a melegebb éghajlati körülményeket. Fontos, hogy a talppárnákat soha ne a legnagyobb melegben kenje, mert azok fontos hő leadó felületek. Utazás előtt írjuk föl a célállomás közelében rendelő állatorvos címét és telefonszámát. Ha valami történik, így nem kell fölöslegesen vesztegetni az időt.

Vészhelyzetre felkészülten

Vannak olyan vészhelyzetek, amiken az elsősegély-csomag sem segít, például ha eltűnik a kutyánk. A legjobb esély akkor van a megkerülésére, ha állatunk rendelkezik microchippel (külföldön ez biztos, mivel útlevelünk csak ebben az esetben lehet). Ilyenkor hívjuk fel az összes közeli állatorvosi rendelőt és diktáljuk be az állat chipszámát és adatainkat, hogy ellenőrizzük, hogy kutyánkat biztosan megtalálják a rendszerben, ha hozzájuk kerül. Legyen a nyakörvén egy kis cédula, rajta a címünkkel és a telefonszámunkkal.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicanyakorvre-cimtarto/

 

Tájékozódjon indulás előtt

Indulás előtt feltétlenül tájékozódjon a kutyájának beutazásához szükséges feltételekről. Az EU-n belül a mikrochip és az állatútlevél kötelező. Sok helyen csak pórázzal sétáltatható a kutya, a tömegközlekedést pedig csak szájkosárral vehetik igénybe az ebek. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, büntetésre számíthat. Az sem tesz jót a nyaralásnak, ha bár a hotel kutyabarát, de a környező strandok és parkok nem. Vannak továbbá olyan országok, ahol egyes kutyafajtákat veszélyesnek nyilvánítottak, ezért még átutazóban sem lehet őket az ország területére vinni.  Súlyosabb esetben a kutyáját még le is foglalhatják. Egy kis utánanézéssel az ilyen problémákat könnyű megelőzni.

Állati felügyelet

Ha nem akarja, vagy nem tudja magával vinni az állatot a nyaralásra, nincs abban semmi kivetnivaló, ha valaki más szerető gondjaira bízza otthon. A macskák esetében az “otthon” szó szerint értendő, hiszen inkább jól ismert környezetükben szeretnének maradni. Távollétünkben valakinek naponta egyszer vagy kétszer be kell hozzájuk ugrani kicsit megsimogatni és ellátni őket, valamint kicserélni az almot. A kutyák is akkor érzik magukat a legjobban, ha ismerős társaságban lehetnek. Persze nem mindenkinek van olyan ismerőse, akire rá lehet bízni ezt a feladatot. Szerencsére ma már nagyon jó panziók léteznek, de ezekbe időben helyet kell foglalni, mert főidényben nem biztos, hogy lesz hely.

Hogyan találhatunk rá a legjobb állatgondozóra? Mint oly sokszor, a szájhagyomány itt is jó tippet ad. Kérdezze meg hát ismerőseit a parkban vagy kutyaiskolában. Az állatorvos is ismerhet valakit, aki tud segíteni. Ha ez nem segít, egy internetes keresés, hirdetések bújása is nyújthat némi választékot. Különösen az internetet árasztják el a különböző megoldási javaslatok.

Mindenképpen fontos, hogy jó benyomást szerezzen az állatgondozóról vagy a kutyapanzióról, mielőtt elutazik nyaralni. Menjen el spontán látogatásra, bejelentkezés nélkül, és nézze meg jól a körülményeket. Van-e elég vizük az állatoknak? Nyugodtnak tűnnek? Hányan vannak egy térben? Barátságosnak és felkészültnek tűnnek a munkatársak? Megvannak a megfelelő papírjaik? Tiszta helyen tartják az állatokat? Rendben van tartva a létesítmény? Milyen gyakran engedik szaladgálni az állatokat? Szeretnének-e előbb találkozni a kutyájával, mielőtt befogadják? Rákérdeztek kutyájának jellegzetes vonásaira és meglévő oltásaira? Legyen gyanús, ha nem érdeklődnek a kutya biztosítása és az oltások felől. Kérdezzen rá a kennel napi tevékenységeire, és hogy milyen aktivitásokat végeztetnek a befogadott kutyákkal. Ha minden kérdésére megnyugtató választ tudnak adni, és a megérzései is jókat súgnak, nyugodtan rájuk bízhatja a kutyáját.

Nem kell könnyes búcsú

Ne rendezzen nagy búcsújelenetet, mikor a szállóban hagyja kutyáját vagy macskáját. Még ha nehéz is otthagyni az állatot, elég kicsit megsimogatni a fejét búcsúzóul. Minden más esetben úgy érzik majd, hogy valami nincs rendben, és Ön pont ezt szeretné elkerülni.

Mielőtt elmegy, írjon egy rövid listát arról, hogy mire kell figyelnie a gondozónak. Milyen ételre van szüksége az állatnak? Kell-e neki valamilyen gyógyszer? Hogyan lehet motiválni? Mit szeret? Van olyan dolog a viselkedésében, amire különösen oda kell figyelni? Írja föl a saját és az állatorvos telefonszámát is, valamint egy jóbarátét, akit szükség esetén értesíteni lehet. Most már nyugodt szívvel utazhat nyaralni, hiszen mindent megtett az háziállatért, amit csak lehetett.

Kempingezés kutyával

A kempinges nyaralás különösen kutyabarát. A legtöbb helyen fel vannak készülve a négylábú látogatókra, némelyik még külön zuhanyzót és kutyabárt is üzemeltet. Csúcsszezonban ugyanakkor különleges szabályok léphetnek életbe. Ha minden kempinghely foglalt, néhol megkérik a kutyatulajdonosokat, hogy hagyják kint az állatokat. Érdemes ezért indulás előtt felhívni őket, hogy minden rendben lesz-e.

Tudnivalók a gondozókról, panziókról

Tervezzen és intézzen el mindent idejében!  A jó kutya/macskapanzióknak visszatérő vendégei vannak, és a helyek hamar betelnek. Se az otthoni gondozót, se a panziót ne válassza ki találomra – ellenőrizze le őket még idejében.

Kerülje azokat a gondozókat, akik nem akarnak előbb találkozni a háziállatával. A kutyáknak érdemes pár nap próbaidőt lefoglalni, mielőtt tényleg elutazik.

Írjon listát a legfontosabb tudnivalókról a gondozóknak az állat viselkedéséről, étkezési szokásairól és egészségi állapotáról. Adja meg elérhetőségét és az állatorvos telefonszámát, akit probléma esetén felhívhatnak.

Mindig kössön szerződést az állatgondozókkal.

Lehetőség szerint kössön felelősségbiztosítást a kutyára. Ha bármi történik a távollétében, még mindig ön marad a felelős érte.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem