Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A boldog hüllő a legjobb hüllő!

2018. január 19.

A boldog hüllő a legjobb hüllő!

A különböző hüllők különböző igényekkel rendelkeznek, így kezdő gazdiként néha úgy tűnhet, nem is olyan egyszerű mindent megfelelően csinálni kedvencünk körül. Ahhoz, hogy hidegvérű háziállatunk biztosan boldog legyen mellettünk, ismernünk kell a legfontosabb szükségleteit.

  1. Alom

Többféle véleményt is olvashatunk az interneten arról, hogy mely típusú alom a legbiztonságosabb a hüllők számára. Míg egyes fajok gond nélkül eléldegélnek a homokban, addig másoknak komoly problémákat, sőt, halált is okozhat.

Amikor hüllőnk táplálkozik, előfordulhat, hogy a homokszemek ráragadnak az ennivalójára, és bekerülnek az állat szervezetébe. Az elfogyasztott homok nagyon nehezen emészthető, elzáródást okozhat, valamint betegségek alakulhatnak ki. Időnként segíthet egy-egy műtét, de sajnos az sem ritka, hogy a házikedvenc elpusztul.

A homok nem túl higiénikus, így az sem szerencsés, ha bekerül a hüllő szemébe vagy egyéb nyílásaiba, csak olyan fajok számára választható, amelyek természetes körülmények között is ilyen talajon élnek. Célszerű szakember segítségét kérni a megfelelő alom kiválasztásához.

  1. Kálcium

Az is fajfüggő, hogy hüllőnknek szüksége van-e kiegészítő kálciumra, és ha igen, akkor milyen gyakran. Míg egyes hidegvérűeknek napi szinten szórnunk kell az eleségére ásványi anyag kiegészítőt, addig másoknak elegendő csak néhány naponta, de vannak olyan hüllők is, amelyeknek egyáltalán nem kell kálcium kiegészítést adagolnunk az ételük mellé.

A túl sok kálcium hasonlóan káros lehet, mint az ásványi anyag hiánya, ezért mindenképp járjunk alaposan utána, hogy a mi példányunk melyik kategóriába tartozik.

  1. Hőmérséklet

A hüllőknek bizony a hőmérsékletigényük is eltérő. Sokszor szükség van például meleg és hideg oldalra egyaránt, de nem ritka, hogy kizárólag a magasabb hőfok az ideális, vagy éppen eltérőek az igények nappal és éjszaka. Sőt, egyes fajoknak az emésztéshez elengedhetetlen az alulról jövő meleg is.

A hüllők környezetének hőmérséklete jelentősen befolyásolja a testhőmérsékletüket, ezért egészségük szempontjából rendkívül fontos, hogy izzók és mérőeszközök segítségével pontosan beállítsuk a kívánt hőfokokat.

  1. Világítás

A legtöbb hüllő esetében a fényviszony sem egy elhanyagolható szempont. Egyes fajoknak éjszaka kék és piros világításra lehet szüksége, mások pedig egyáltalán nem igényelnek különleges fényt. Az UVA és UVB sugarak kibocsátása szintén fontos tényező, erről se feledkezzünk meg, mielőtt lámpát vásárolunk.

Azoknál a hidegvérűeknél, amelyek számára elegendő az ablakon át beszűrődő napfény, arra legyünk figyelemmel, hogy a nap ne tűzzön közvetlenül a terráriumra, mert az hamar túlmelegedést okozhat.

  1. Páratartalom

Az utolsó kiemelkedő prioritású pont a hüllők életében a páratartalom. Természetesen ez esetben is eltérőek az igények, tehát utána kell járnunk, hogy a mi állatkánknak pontosan milyen elvárásai vannak e tekintetben. Fajtól függően szükség lehet magas és alacsony páratartalom kialakítására egyaránt. Az adott állapotot mérőeszköz segítségével rendszeresen ellenőriznünk kell. A páratartalom optimalizálásához esetenként be kell szereznünk páraelszívót, vagy épp párásítanunk kell egy vízzel megtöltött edénnyel vagy nedves mohával. Időnként az állat bőrére is spriccelhetünk egy kis vizet.

Ha úgy gondozzuk kedvencünket, ahogy azt a szakértők meghatározták, és pontosan azt nyújtjuk hüllőnk számára, amire szüksége van, akkor biztosan boldog és hosszú élete lesz velünk.

 

Forrás: ideopenpets.com