Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bolhacirkusz, intézkedések a cicák védelmében

2016. szeptember 30.

Bolhacirkusz, intézkedések a cicák védelmében

Az apró élősködők közül a legkitartóbb és leginkább elterjedt fajta a bolha. Az élősködők egyetlen kedvencünket sem kímélik: a macskabolha például sokkal elterjedtebb, mint a kutyabolha, és a kutyusoknak is általában az előbbiek okoznak kellemetlenséget.

Sajnos egész évben szó nélkül felbukkanhatnak a bolhák, nincsenek szezonális preferenciáik. Ha indul a bolhacirkusz, legjobb, ha azonnal körültekintően járunk el, és írmagjukat is kiirtjuk. Jelenlétüket kedvencünk intenzív izgéséből-mozgásából, legfőképpen a szűnni nem akaró vakarózásból vehetjük biztosra. Biztosan a bolhaürülék jelenlétéből következtethetünk az élősködő megtelepedésére.

A bolhák tartós ottléte után bársonytalpúnk szőre kikophat, de a bőrön az ekcéma tünetei is megjelenhetnek idővel. Súlyos esetben már a bolha köpetére is allergiás reakciókat adhatnak bársonytalpúink. Igazán résen kell lennünk, hogy utolérjük a fürge kártevőket, hiszen kedvencünk szőrében csak alapos vizsgálat után szúrhatjuk ki őket. Éppen ezért érdemes a bolhafésűhöz folyamodni, és a vizsgálatot lehetőleg egy tiszta lepedőn elvégezni, hogy a végeredményt” minél egyszerűbben megállapíthassuk.

Azt gondolhatnánk, hogy az apró kártevőket csak a szabadban szedhetik össze kedvenceink. Ez részben igaz is, ám néha lárvákként hordozzák őket négylábú barátaink, és a kifejlett bolhák később jelennek meg a lakásban. Itt előszeretettel bújnak el a repedésekbe, az ágyneműkbe, vagy a szőnyeg alá, és még gazdatest nélkül is három hónapot is megérhetnek.

Ha szobacicát tartunk, mégis hogyan lehetséges, hogy kedvencünk kórokozókkal fertőződik meg? Sajnos a válasz mi magunk vagyunk, ugyanis a kellemetlen lárvákat akár cipőnkkel is behordhatjuk a lakásba. A kikelésre váró bolhák pedig potenciális veszélyt jelentenek kedvenceire, így a legjobb megoldás, ha általános takarítást rendezünk a lakásban.

Négylábúnkat pedig vegyük rá egy gyors fürdetésre, ehhez használjunk bolhairtó sampont. Fürdés után ajánlott spot-on készítményekkel védekezni az élősködő ellen. Ezek a készítmények alkalmasak a bolha fejlődési ciklusának megszakítására is, folyamatosan alkalmazva és a megfelelő higiéniás követelményeket betartva, takarítás, fürdés, háziállataink tisztaságának biztosítása, kevés eséllyel találkozunk ismét bolhákkal. A megelőzéshez kérje állatorvosa segítségét, a legtöbb bolhairtó spray és nyakörv kitűnő, hosszú távú megoldást jelent a problémára.

A bolhacirkusz felszámolása érdekében érdemes tehát alaposan felporszívózni, majd rendszeresen bolhairtó sprayt használni a rejtettebb zugokra is. Figyeljünk oda a repedésekre, sarkokra, szegélylécekre! A spray használatakor pedig természetesen ügyeljen arra, hogy szembe ne kerüljön a vegyi oldat. A takarítás befejezése után tisztítsuk le alaposan a szívófejet, és a porszívózsákot, nehogy bolhalárvák kerüljenek a következő takarítás alkalmával a lakásba. Az óvintézkedéseket érdemes pár hetente megismételni, mivel a fertőzés sajnos könnyedén kiújulhat akár egy megmaradt lárva miatt is.

Forrás: haziallat.hu