Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bolhairtás hatékonyan

2015. március 27.

Bolhairtás hatékonyan

A bolhák egész évben aktívak, ezért folyamatosan védekeznünk kell ellenük. Mivel a bolháktól nagyon nehéz megszabadulni, ezért különös figyelmet kell fordítanunk a fertőződés megelőzésére. Ha egy állatot megtámadtak a paraziták, minél előbb cselekednünk kell, és gondosan, következetesen felvenni a küzdelmet az apró vérszívókkal.

A bolhák jelenlétére utalhat, ha kedvencünk hirtelen vakarózni kezd, nyugtalanabb, idegesen bizonyos testrészeihez kap. Ha az észlelést követően nem kezdünk el azonnal foglalkozni a problémával, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a bolhák nagyon elszaporodnak, és nagy számban lesznek jelen állatunkon és a környezetben is, ahonnan csak hosszú küzdelem árán tudjuk kiirtani őket. A bolhás állatok sebesre vakarhatják magukat, ha pedig allergiásak a bolhanyálra, akkor nagy kiterjedésű, pörkös, sebes szőrhiányos területek alakulhatnak ki jellemzően a hát-ágyéki területen. Az így legyengült bőr könnyen felül is fertőződik különféle baktériumokkal és gombákkal, amelyek tovább súlyosbítják a kórképet. Egy allergiás állatnak elegendő egy-két bolhacsípés is ahhoz, hogy súlyos bőrgyógyászati tüneteket mutasson.

Vajon bolhás a kutyám?

Hogyan találjuk meg az élősködőket?

Bár a felnőtt bolhák csipetnyi méretűek, és jól láthatók szabad szemmel is, eltávolításuk a kutya vagy macska szőréből azonban igencsak nehéz feladat. A vérszívók hihetetlenül gyorsan mozognak, és általában, mire felfedezzük őket, addigra el is tűnnek a szemünk elől. Ahhoz, hogy biztosak legyünk a bolhafertőzésben, állítsuk rá a kutyát egy fehér lapra, és kezdjük el erőteljesen fésülni egy bolhafésűvel.

http://www.fressnapf.hu/bolha-es-porfesu-muanyag/

A fésű fogai között fennakadhatnak a bolhák, de ha ez nem történik meg, akkor is vannak a fertőzésre utaló jelek. Ha a fésűn és a fehér lapon apró fekete pöttyöket veszünk észre, akkor nedvesítsük be azokat. Ha kis szemcsékből vörhenyes váladék távozik, akkor biztos, hogy bolhás kedvencünk és az, amit látunk, az ürülékük. Így biztosan elkülöníthető a bolhaürülék az egyéb apró szennyeződésektől.

Bolhák mindenütt

A kutyák és a macskák szinte akárhol megfertőződhetnek a bolhákkal. A nőstény a gazdaállatra rakja petéit, amelyek néhány óra elteltével általában leesnek a gazdaállatról és a környezetbe kerülnek. A petékből néhány nap múlva kikelnek a lárvák, és minden lehetséges búvóhelyre beférkőznek, beleértve az apró repedéseket, párnákat, és a szőnyegek szálait is. A lárvák szeretik a sötét zugokat, kerülik a fényt. Lárvalétük alatt szerves törmelékkel és bolhaürülékkel táplálkoznak, majd kétszeri átalakulást követően bebábozódnak. A bábok különféle ingerekre nyílnak ki, például rázkódásra, vagy a test melegére. Ha egy kutya vagy macska keresztezi a báb útját, a bolha egy szempillantás alatt kikel, támad, és már kezdi is a vérszívást. Amennyiben nincs inger, a bolhabáb akár hat hónapig is képes túlélni.  A bábok rendkívül ellenállóak. A hím bolhák kikelés után ismét keresnek egy párt maguknak, amely petéket rak, és az egész ördögi kör kezdődik elölről. Egyetlen nőstény bolha naponta 30-50 petét rak.

A szobacicákat is érinti

A bolhafertőzés sajnos nemcsak a kertben élő kutyákat és macskákat érinti. Még a zárt térben tartott cicák is folyamatosan ki vannak téve a veszélynek. Hogyan kerülhetnek élősködők egy szobában élő állat bundájába? A válasz egyszerű: a mi „segítségünkkel”. Anélkül, hogy észrevennénk, könnyedén behordhatjuk a lakásba a lárvákat vagy petéket a kertből, parkból, például a cipőnk talpán, és akár egy másik, korábban megsimogatott állatról is átvihetjük kezünkkel a bolhapetéket. Mivel napok telnek el, mire az élősködők láthatóvá válnak a macska bundájában, nehéz rájönni, honnan is érkezhettek hozzánk a hívatlan vendégek.

Bolhaellenőrzés

Minél előbb észrevesszük a fertőzést, annál hamarabb tudunk cselekedni, és annál gyorsabban felejthetjük el az apró ellenségeket. Ehhez azonban rendszeresen, alaposan át kell vizsgálnunk kedvencünk bundáját. A bolhákkal leghatékonyabban közvetlenül vehetjük fel a harcot, spot-on, spray, nyakörv vagy tabletta segítségével. Fontos, hogy az egy háztartásban élő összes állatot egyszerre kezeljük. A kezelést akkor is folytassuk, amikor a kifejlett élősködőket feltehetőleg már kiirtottuk, de még előfordulhatnak peték, lárvák kisállatunk környezetében.  A bolhairtással egy időben el kell kezdenünk a lakás, ház parazitamentesítését is, különben folyamatosan fennáll a visszafertőződés veszélye. Alaposan takarítsunk ki minden olyan helyet, ahol kedvencünk megfordulhatott, az autót, a fekhelyet, a kanapé szivacsai közötti területet és a szőnyegeket is. A legtöbb gazdi ilyenkor vegyszereket használ, de csak az eldugott helyeken, pedig sokkal hatékonyabb, ha minél több területre permetezünk a környezeti bolhairtóból. A bábokat porszívóval szippantsuk fel, ezután a masina minden zegét-zugát alaposan mossuk át, a porzsákot pedig dobjuk a kukába. Több hónap is szükséges lehet ahhoz, hogy véglegesen meg tudjunk szabadulni ezektől a kellemetlen élősködőktől. Fontos tudni, hogy a bolhák közvetítésével féreggel is fertőződhet kedvencünk és mi is. Ezért nagyon fontos, hogy minden bolhás állatot több alkalommal széles spektrumú féreghajtóval is kezeljünk.

A folyamatot valószínűleg két-három alkalommal is meg kell majd ismételni, mert elsőre valószínűleg nem tudunk megszabadulni az összes petétől, lárvától és bábtól.

Tudta?

A macskabolhák nemcsak a cicákra, hanem a kutyákra is veszélyesek, sőt, az ebeket is sok esetben macskabolhák támadják meg.

Macskatulajdonosok, figyelem! A hatékony bolha elleni küzdelemhez elengedhetetlen, hogy a kezelésmód és a használt szer alkalmas legyen kifejezetten cicák számára. Számos, kutyákon nagy biztonsággal alkalmazható parazitaellenes készítmény a macska halálát is okozhatja!