Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bolhák, megelőzés és hatékony kezelés

2015. november 27.

Bolhák, megelőzés és hatékony kezelés

A kutyák és a macskák télen is fertőződhetnek bolhákkal, erre a legtöbb kisállat-tulajdonos nem számít, ezért ebben az évszakban sokan nem is védekeznek ellenük. A következő tanácsok segítségével könnyen felismerik majd a bolhákat és a hatékony kezeléshez is segítséget kapnak.

Ha a kutya vagy a macska szokatlanul sokat nyalogatja vagy vakarja magát, nyugtalankodik, akkor mindig azt kell először ellenőriznünk, hogy nem bolhás-e. A bolhák aktívak maradnak egész évben. Még fagypont alatti hőmérsékletnél is fennáll a veszély, hogy a paraziták petéit akaratlanul is bevisszük a lakásba, például a cipőnk talpán, ruhánkon, de más állatoktól is könnyen fertőződhet kedvencünk. Az otthon melegében a bolhák gyorsan elszaporodnak – ezzel kellemetlen meglepetést okozva a kutya- és macskatulajdonosoknak, akik már nem számítottak a bolhákra késő ősszel és télen.

Egy nőstény bolha naponta számos petét rak, amelyek az egész lakásban szétszóródnak. A kikelt lárvák a párnákban, szőnyegekben vagy a padlórepedésekben is megbújhatnak. Akár fél évet is túlélnek, és azonnal megfertőzik az állatot, amint kapcsolatba lépnek vele.

Teljes védelem

A bolháktól nehéz teljesen megszabadulni, hiszen a környezetben is megtalálhatóak. A bolhák csípése kellemetlen és zavaró, ezen kívül más paraziták (galandféreg) fejlődésmenetében is szerepet játszanak. A galandféregfaj, amelynek köztigazdája a bolha az embereket is megfertőzheti, vagyis zoonózis. Ebből a szempontból különösen a gyerekek veszélyeztetettek, hiszen ők kézmosás nélkül sokat nyúlkálnak a szájukban. A bolhák elleni kezelést ezért mindig széles spektrumú szerrel történő féreghajtással is ki kell egészíteni. A bolhacsípésnek a kellemetlenségen túl lehetnek más következményei is, akkor, ha például ha az állat allergiás a bolhanyálra. Ilyenkor az állat akár egy két bolhacsípés miatt is testszerte sebesre vakarja, rágja magát, és a sérült bőrön sok esetben egyéb kórokozók (baktériumok, gombák) is megtelepedhetnek, amelyek tovább súlyosbítják a kórképet. Az előzőekből kiderül, hogy miért is fontos kedvence számára teljes védelmet biztosítani egész évben.

Hogy megakadályozza a bolhák megtelepedését, fontos, hogy az állatot jó minőségű bolhairtó cseppel, hosszú hatású spray-vel, nyakörvvel vagy tablettával kezelje, amely tartalmazza a megfelelő hatóanyagokat. Győződjön meg róla, hogy mindig csak olyan terméket használ, amely az adott faj számára is megfelelő. Egyes bolhairtók, melyek a kutyák számára tökéletesek, akár végzetesek lehetnek macskákon alkalmazva.

Sok fórum ajánl alternatívaként különböző természetes olajokat. Azonban ezek hatékonysága általában korlátozott, és az erős szag kellemetlen lehet az állat számára. Egyes olajok akár allergiás reakciókat vagy irritációt is okozhatnak, különösen a teafaolaj, amely gyakran ajánlott bolhák ellen. Ha a hagyományos kezelések helyett alternatívákat keres, csak olyan termékeket válasszon, melyeket kifejezetten állatok számára is jóváhagytak, illetve először mindig kérdezze meg állatorvosát.

Rendszeres fésülés

Fésülje át rendszeresen kutyája vagy macskája bundáját. Legjobb, ha bolhafésűt használ erre a célra.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-bolha-es-porfesu-muanyag/

Az állat plédjén vagy a kefén jelentkező fekete törmelékek bolhák jelenlétére is utalhatnak, így ezeket mindig meg kell vizsgálni. Ha ezekből nedvesség hatására vörhenyes folyadék távozik, valószínűleg bolhaürülékkel van dolga. Legkönnyebb, ha ezt fehér papírlap fölött vizsgálja.

Sajnos a fertőzött állat kezelése nem elég ahhoz, hogy örökre megszabaduljon a bolháktól és petéiktől. A nőstény bolhák számos petét raknak, amelyek az egész lakásban szétszóródnak, ami azt jelenti, hogy a kisállat környezete is kezelésre szorul. Habár a kifejlett bolhák irtás után már nem tudnak lerakni több petét, mégis százával lehetnek jelen az otthonában. A bolhák és fejlődési alakjaik a sötét eldugott zugokat kedvelik, a szőnyegeket, a kisállat ágyát és kedvenc helyeit, parkettarepedéseket, bútorok hajlatait, sarkokat, így ezek a helyek szorulnak a legalaposabb tisztításra. Ilyenkor alapos porszívózás, alapos mosás és amilyen felületen ez lehetséges, környezeti bolhairtó spray használata szükséges. A bolhaellenes készítmények közül, amelyeket az állaton alkalmazhat, vannak olyanok is, amelyek a környezet bolhairtásában is segítséget nyújtanak.

Az alapos takarítási folyamatot általában többször is meg kell ismételni, és az állat védelmét is folyamatosan fent kell tartani ahhoz, hogy a paraziták nem térjenek vissza.