Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bővül a család: féltékeny a kutyám?

2015. január 16.

Bővül a család: féltékeny a kutyám?

A gyermekáldás minden ember számára nagy jelentőségű pillanat, mely az egész további életet megváltoztatja. Ez a változás nemcsak a két-, hanem a négylábú családtagokat is érinti.

A változások már a várandósság idején elkezdődnek. Kedvenceink érzik, hogy valami történik, és ez nyugtalansággal vegyes izgalommal tölti el őket. Akárcsak egy nagyobb testvért, a kutyusokat is fel kell készítenünk a kisbaba érkezésére, és sok teendőnk lesz, ha azt szeretnénk, hogy állataink befogadják az új családtagot, és viselkedésükkel inkább segítsék, mint akadályozzák az apróság cseperedését. A kutyák között is különböző egyéniségek léteznek, vannak olyanok, amelyek könnyen barátkoznak az apróságokkal és vannak olyanok is, amelyekben soha nem lehet megbízni.

Felkészülés a babára

Az előkészületeket már a kicsi születése előtt el kell kezdenünk. A család minden tagjának törekednie kell arra, hogy az állat viselkedését minél jobban megértse, ez nagy segítség lesz ahhoz, hogy mindig tudjuk, mit jelent a kutya reakciója a babához kapcsolódó szituációkban.

Fontos, hogy a kutya számára már jó előre megszabjuk a szükséges határokat. Elsődleges határvonalnak jó lehet a babaszoba bejárata. Ne az ajtó bezárásával próbáljuk meg kívül tartani az ebet, hanem tanítsuk meg, hogy a nyitott ajtón sem szabad bemennie. Ez nehéz lehet azoknak a gazdiknak és kutyáknak, akik eddig mindenütt együtt voltak, de nagy könnyebbség egy olyan helyiség, ami kutyamentes. Különösen az első időszakban fontos ez, hiszen a kisgyerek, amíg nem tud járni, sokat van a földön, és különböző matracok, pokrócok lepik el ilyenkor a szoba padlóját. Sok bosszúságot okozhat, ha a kutya ráheveredik a gyerek dolgaira, esetleg a játékait kezdi rágicsálni. Ahogy a gyerek nő, úgy lazulnak majd a szabályok, egyre több közös játékra lesz majd lehetőség, de az első időszak még nem erről szól. A családnak annyi új feladata lesz egy gyerek érkezésével, amiről korábban még álmodni sem tudott. Nem tesz jót a kutya-gazda kapcsolatnak, ha a kutyát akkor kell állandóan rendre utasítani, amikor már megvan a gyerek.

Figyeljük meg a kutyus cselekedeteit, szokásait. Kedvenc pihenőhelyeiről például kiderülhet számunkra, hogy mennyire tekint minket vagy saját magát falkavezérnek. Ha az esetek többségében a kanapé, fotel vagy franciaágy legkényelmesebb részén heverészik, úgy, hogy közben gazdái a bútor szélére szorulnak, gyanakodhatunk, hogy szerinte ő tölti be a falkavezér szerepét, és tulajdonának tekinti a kényelmes ülőhelyeket. Ha ez a helyzet, akkor még a baba érkezése előtt tisztázzuk az erőviszonyokat, akár egy kutyaiskola segítségével. Ez azért alapvetően fontos, mert ha a kutya fölöttünk állónak érzi magát, akkor a gyereket se fogja tiszteletben tartani. Át kell gondolnunk, hogy szeretnénk-e a kanapéfoglalást a kisbaba érkezése után is megengedni a kutyának. Az olyan helyekről le kell szoktatni az állatot, ahová majd a babát szeretnénk tenni. Egy újszülött még nem fekhet biztonságban egy kutya mellett, ráadásul ez higiéniai szempontból is abszolút ellenjavallt. Biztosítsunk a kutyának kényelmes, puha helyet a szobában, valahol a padlón, üljünk mellé gyakran és jutalmazzuk meg, amikor a kanapé helyett már magától is saját helyére fekszik szunyókálni.

http://www.fressnapf.hu/veejee-kutyakosar-szogletes/

Mielőtt megszületik a baba érdemes a kutyával sokat foglalkozni és az alapvető engedelmességi feladatokat gyakorolni (behívás, helyben maradás, pórázon közlekedés húzás nélkül, szabadon láb mellett követés). Ezek alapvető feltételei annak, hogy a kutya velünk tarthasson a közös sétákra a babával együtt. Törekedjünk arra, hogy az eb ne előttünk, hanem mellettünk, vagy kissé mögöttünk járjon. Ezzel hangsúlyozzuk számára alfa szerepünket, és amikor később babakocsival indulunk útnak, a baba alfa szerepét is tovább erősíthetjük az állat tudatában.

Ha a kutyával állandó probléma van a séta során, akkor tízszer is meggondoljuk majd, hogy elvisszük-e magunkkal, amikor a gyerek is velünk van, hiszen képtelenek leszünk ugyanúgy kezelni a problémákat, mint korábban. Stresszes sétákra pedig nem sokan vágyunk. Ha jól felkészülünk, akkor a hosszú közös séták nagy élmények lesznek mindenki számára.

Az újszülött hazahozatala előtti napokban már próbáljuk hozzászoktatni kedvencünket a kicsi illatához. Szagoltassunk meg vele egy-egy dolgot a babacuccok közül.

A baba hazaérkezése

Mielőtt megérkezünk a babával, a családból valaki vigye el a kutyust egy kiadós sétára, hogy kicsit elfáradjon. Amikor az állat először találkozik az újszülöttel, legyünk nagyon határozottak, de nyugodtak, tartózkodjunk a dühös, szorongó vagy ideges magatartástól, mert ezeket tapasztalva a kutya negatív érzelmekkel fogja társítani a kicsi jelenlétét. Ne hagyja, hogy a négylábú felugorjon bárkire, aki épp kézben fogja a kicsit, tartassa be a megtanult határokat.

Mindezek mellett fordítsunk kellő figyelmet a kutyára is. Tartsuk be a megszokott napi rutint, dicsérjük meg, amikor jól cselekszik, és engedjünk neki teret, de sose a baba privát szférájának rovására. Ha a kutya érzi, hogy nem szorul háttérbe, akkor nem fog erőszakoskodni, és nem lesz féltékeny a kicsire. Ám ehhez fontos, hogy mindig odafigyeljünk rá, és a biztonság kedvéért soha ne hagyjuk egyedül a kisbabával.

Források: dogbreedinfo.com / parents.com