Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Bővült a család! Hogyan segítsünk az újdonsült anyukának?

2018. május 16.

Bővült a család! Hogyan segítsünk az újdonsült anyukának?

Amikor egy kutyus világra hozza a kölykeit, általában nincs szüksége komolyabb segítségre, elegendő a nyugodt és tiszta környezet biztosítása. Ám a kölykök születése után érdemes egy kicsit támogatnunk az anyukát. Legyünk figyelmesek, és azonnal forduljunk állatorvoshoz, ha szükséges.

Azt, hogy minden kiskutya kibújt a mamája pocakjából, onnan lehet tudni, hogy olyankor az anyuka lenyugszik, eltűnnek a feszültség jelei, és elkezd gondoskodni a picikről. Amikor az anyakutya biztosan befejezte az ellést és letisztogatta a kölykeit, segítsünk rendbe tenni mi is a fekhelyüket. Ha esetleg arra gyanakszunk, hogy maradt még kiskutya a szülőcsatornában, és kedvencünk nem tudja kitolni őt, mindenképp hívjuk fel az állatorvost.

A picik világra jötte után a szennyezett törölközőt, cseréljük tisztára, de vigyázzunk, hogy eközben nagyon óvatosan mozgassuk a kutyusokat. Győződjünk meg arról, hogy a kutyacsalád minden tagja tiszta, száraz és meleg. Ha mindent rendben találtunk, akkor hagyjuk, hogy az anya jobban megismerje és tovább ápolgassa, valamint elkezdje szoptatni a picinyeit.

Egy kis idő múlva segítsünk bundás barátunknak, hogy biztonságosan elhagyhassa a kutyakosarat, és elvégezhesse a folyóügyeit. Érdemes pórázon kivinnünk, hogy ne menjen túl messzire, valamint könnyebben vissza tudjunk jutni vele a házba. Ha szükséges, nedves ruhával tartsuk őt tisztán. Egy kis kimerültség, levertség teljesen normális, de ha különösen gyengének látjuk az ebet és nehezen mozog, akkor mihamarabb hívjuk fel az állatorvost. Ha bajt észlelünk, akkor is próbáljunk meg nyugodtak maradni, ne zaklassuk fel még jobban az újdonsült anyukát. Ha az anyakutyával baj van, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy az újszülöttek nehogy kihűljenek.

Fontos, hogy mindig legyen friss élelem és hideg, tiszta ivóvíz a kutyacsalád közvetlen közelében, hogy kedvencünk bátran magára hagyhassa pár percre a kicsinyeit. A magas minőségű táplálék ilyenkor különösen sokat jelent, hiszen amellett, hogy az anyakutyának meg kell erősödnie, a kölyköknek is ő biztosítja a szoptatással a fejlődéshez szükséges ennivalót. Ma már speciálisan a vemhes, szoptatós kutyáknak készült termékek is kaphatóak az áruházakban, de mindig ajánlott elolvasni a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Érdemes a megfelelő eledel kiválasztásával kapcsolatban is egyeztetni az állatorvossal, hiszen előfordulhat, hogy más tápanyagtartalom lesz a javasolt, mint korábban.

Rendszeresen ellenőrizzük a későbbiekben is négylábúnkat, figyeljünk, hogy vannak-e esetleg fertőzésre vagy egyéb egészségügyi problémára utaló jelek. A hüvelyből még heteken át ürülhet váladék, de a színe nem lehet élénkpiros, hanem inkább szalmasárga, rozsdavörös, a mennyiségének is fokozatosan csökkenni kell, és soha nem lehet bűzös, törmelékes.. Azonnal keressük fel az állatorvost, ha bármi kétségünk van a váladék minőségét illetően, valamint ha az emlők vörössé, duzzadttá válnak, esetleg kutyusunk elkezd remegni vagy túlzott nyáltermelést észlelünk. Ilyenkor a gyors segítség életmentő lehet.

A kutyatartás már önmagában nagy felelősséggel jár, több négylábúról gondoskodni pedig kifejezetten nagy feladat. A nem kívánt szaporulat érdekében még idejében válasszuk az ivartalanítást. Jusson eszünkbe, hogy a cuki kiskutyák is megnőnek egyszer, és az emberek felelőtlensége miatt gyakran a már így is zsúfolt menhelyeken végzik. A szaporítást bízzuk a hozzáértő tenyésztőkre.

 

Forrás: pets.thenest.com