Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cica és a vendégség

2014. augusztus 21.

Cica és a vendégség

Vendégek érkezésekor vagy távozásakor furcsa viselkedésre leszünk figyelmesek a cicánk részéről? Könnyen lehet, hogy kedvencünk nem örül a részéről hívatlan látogatóknak.

A macskák úgynevezett territoriális állatok. Saját maguk által megjelölt területükön érzik jól, biztonságban magukat, ezért nehezen viselik, ha akár egy ember, akár egy másik négylábú „betör” a birodalmukba. Ha vendégek érkeznek hozzánk, akkor a cica úgy érezheti, hogy illetéktelen betolakodókkal telt meg a lakás és ettől feszélyezett lesz. Előfordulhat, hogy ilyenkor hiperaktívvá válik és elkezd szaladgálni, mindenhová felmászik és látszólag ok nélkül, panaszosan, idegesen nyávog. Amennyiben a macskának egyes szokásai (területjelölés, vizeletspriccelés, függőleges karmolás) vagy étvágya a vendégek távozása után megváltozik, gyanakodhatunk arra, hogy felborult a cica komfortérzete, vagyis a sok ismeretlen illattól, hangtól, embertől szorongani kezdett, nem érzi már magát biztonságban a lakásban, illetve nem érzi sajátjának a területét. Ahhoz, hogy az egyensúly helyreálljon, használhatunk macskaferomont tartalmazó permetet vagy párologtatót, ami megnyugtatja az állatot. Néhány nap múlva, ha minden jól megy, a cica újra a régi lesz, feltéve, ha a gazdik türelemmel és megértéssel fogadják átmeneti zavartságát.

Gyakori viselkedésforma a macskáknál vendégek érkezésekor az is, ha az állat egyszerűen elbújik, és egyáltalán nem keresi a társaságunkat. Ne aggódjunk, ismerőseink távozása után valószínűleg hamar előjön majd és egy kis simogatás, szeretgetés után minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba. Ha a cica nyugtalan, szenteljünk neki több figyelmet, foglalkozzunk vele, amennyit csak tudunk, és ha napokkal később sem változik az állapota, kérjük ki állatorvosunk tanácsát.

Sok kisállat, főként az idősebbek, nehezen viselik a számukra ismeretlen gyerekek jelenlétét. A cica nyugalma érdekében ne engedjük, hogy vendégeink a macskával foglalkozzanak, mert kedvencünk gyorsan dühbe gurulhat, és ha elveszti a türelmét, sérülést is okozhat az óvatlan csemetéknek. Ha előre tudjuk, hogy cicánk rosszul viseli az idegenek jelenlétét, készüljünk fel időben és készítsünk elő egy helyiséget az állat számára, ahol senki sem zavarhatja. Tegyük be az alomtálcát, az eledelt, az itatót, valamint kedvenc alvóhelyét és a vendégség alatt időnként győződjünk meg róla, hogy bársonytalpú kedvencünkkel minden rendben van. Források: petsadviser.com / catbehaviorassociates.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem