Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cica + karácsonyfa, nem feltétlenül katasztrófa!

2016. december 16.

Cica + karácsonyfa, nem feltétlenül katasztrófa!

Az első cicás karácsony előtti készülődés biztosan minden kezdő gazdi számára izgalmakkal teli. Különösen igaz ez akkor, ha a szobatigris nagyon szeret játszani és vadászni. Azonban nem kell aggódnunk, ha ügyesek leszünk, akkor épségben átvészeli az ünnepeket a karácsonyfa, a díszek, és persze a macska is.

A fiatal bársonytalpúakat nem egyszerű távol tartani a karácsonyfától, hiszen vonzzák az új színek, díszek, fények és illatok is, de azért nem lehetetlen feladat. Az idősebb cicákkal kicsit könnyebb a dolgunk, talán azért, mert az előző években már szereztek negatív tapasztalatot, amikor ráugrottak a szúrós ágakra, vagy, mert már nem is olyan érdekes számukra a fa. Mindenesetre legyünk mindig résen, és próbáljunk meg óvatosan lenni.

Az élő fenyő különösen veszélyes kedvencünkre nézve. Az illatos faág csábítóan hathat, és valószínűleg szívesen megrágcsálná a minitigris, ám nem csak a szúrós tüskék okozhatnak sérülést a szájban és a mancsokon, hanem az ágban található olajok is irritálhatják a szájnyálkahártyát, melynek következménye nyáladzás és hányás is lehet. Továbbá, ha sok tűlevelet nyel le az állat, akkor azok megakadhatnak a bélben, megsérthetik azt, és akár szorulást is okozhatnak. Ez utóbbiak kimenetele akár halálos is lehet. Tehát a legjobb megoldás, ha lemondunk az élő fenyőfáról és helyette inkább egy tetszetős műfenyőt választunk. Ha szoktunk műhavat fújni a karácsonyfánkra, akkor tudnunk kell, hogy idén azt is javasolt mellőznünk, mert ha nagyobb mennyiségben a macska szervezetébe kerül, akkor komoly problémákkal kell szembenéznünk.

Amennyiben az élő fa mellett döntünk, jusson eszünkbe, hogy a fenyőt kémiai tartósítószerekkel kezelhetik annak érdekében, hogy tovább legyenek szépek és frissek. A mérgező anyag pedig bekerülhet a vízbe, amelyet a fa alá öntünk táplálásként, ezért nagyon fontos, hogy megtegyünk mindent annak érdekében, hogy cicánk ne ihasson belőle, például tekerjünk rá alufóliát vagy törölközőt.

Az elektromos villogókat igyekezzünk olyan magasságba helyezni, hogy ágaskodva se érje el a macska. Ha azonban eléri, és megrágja, akkor áramütést is kaphat, mely által roncsolódhat a szájnyálkahártya, aminek a következménye hosszútávon evési problémát okozhat, de akár végzetes áramütést is érheti.. Rendszeresen ellenőrizzük a kábelt, hogy van-e rajta rágásnyom.

Az ehető és értékes díszeket mindenképp a legfelső ágakon helyezzük el, és szorosan rögzítsük, hogy biztosan ne pottyanhassanak le. A legjobb, ha olyan gömböket és egyéb kiegészítőket választunk, amelyek nehezen törhetnek össze. Az összetört díszek darabjai nem csak lenyelve okozhatnak sebeket, hanem ugyanúgy, ahogy a tüskék esetében, a száj és a mancsok is megsérülhetnek. A kifejezetten érzékeny, például üvegből készült díszeket az első karácsonykor érdemes inkább a dobozban hagyni. Talán nem is gondolnánk, de a csillogó boák is nagy veszélyt jelentenek a szobatigrisekre nézve. Ha a macska lenyel belőle néhány szálat – és ez gyakrabban előfordul, mint hinnénk – akkor nagy valószínűséggel meg fog betegedni, és olyan szintű bélzáródás is kialakulhat, amely akár végzetes is lehet.

Tehát, ha boldog, sérülésektől mentes karácsonyra vágyunk, akkor a legfontosabb, hogy okosan válasszuk ki és díszítsük fel a fát. A biztonság érdekében műfenyőt vásároljunk, amit aztán műanyag, törhetetlen gömbökkel és egyéb formákkal díszítsünk, hogy a lehető legkisebb legyen az esélye annak, hogy kedvencünk kárt okozzon vagy megbetegedjen az ünnepek alatt.

Ha mégis megtörténik a baj, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy minél hamarabb megkapja cicánk a szükséges kezelést, és a lehető leggyorsabban meggyógyulhasson.

Forrás: petmd.com