Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicabetegségek A-tól Z-ig: Chlamydiosis

2016. október 07.

Cicabetegségek A-tól Z-ig: Chlamydiosis

A macska olyan, mint egy családtag, mellette kell lennünk jóban-rosszban. Sajnos időnként előfordulhat, hogy bársonytalpúnk megbetegszik. Fontos, hogy a betegségek jeleit ismerjük, és időben észrevegyük. Amennyiben cicánk Chlamydiosis-ban szenved, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a betegség emberre is átterjedhet!

A Chlamydiosis egy krónikus légúti fertőzést foglal magába, okozója a Chlamydophila felis nevű baktérium. Amikor a fertőzés kialakul, először a hagyományos értelemben vett légúti fertőzés jeleit produkálja a macska, vagyis elkezd könnyezni a szeme, orrfolyás jelentkezik, valamint tüsszögni kezd. Kezeléssel sokat segíthetünk a tünetek enyhítésén.

A Chlamydophila fertőzés hatással van a cica légző rendszerére és  kötőhártya gyulladás alakul ki. Megbetegedés esetén az alábbi tünetek jelentkeznek:

– tüsszögés
– köhögés
– orrfolyás
– nehézlégzés
– étvágytalanság
– láz
– kötőhártya gyulladás

Bár fiatal korban a legjellemzőbb a fertőzés kialakulása, szinte bármikor megbetegedhet a bársonytalpú kortól és fajtától függetlenül. Azokon a helyeken, ahol több macskát tartanak együtt, nagyobb a fertőzésveszély, hiszen könnyebben jut át a baktérium egyik állatról a másikra. A fertőzés terjedhet közvetlen érintkezéssel, de elegendő lehet egy közösen használt tárgy, például a macskaalom vagy az etetőtál is ahhoz, hogy megbetegedjen a többi macska is. Emellett pedig cseppfertőzéssel, a tüsszögés és köhögés által levegőbe került baktériumok is fertőzők.

A kezelésben, valamint a gyógyulásban antibiotikumok segíthetnek. Kaphat gyógyszert a cica külsőleg és belsőleg egyaránt. Akár hat hétig is eltarthat, mire teljesen felépül a bársonytalpú. Szemcseppekkel, gélekkel, szájon át adható tablettákkal, étrendkiegészítőkkel kezelik a cicát.

Amíg kedvencünk nem gyógyul meg teljesen, el kell különítenünk a többi állattól, hiszen egy fertőző betegségről van szó. Erre az időre mindenképp érdemes bezárni őt a garázsba vagy egy külön szobába. Ha több cicánk is van, akkor ajánlott őket is megvizsgáltatni, akkor is, ha még nem tapasztaltunk tüneteket náluk.

Nincs olyan megoldás, amely által biztosan megelőzhető a fertőzés, de a védőoltások segíthetnek csökkenteni a betegség kialakulásának esélyét súlyosabb járvány esetén is. Először a kilencedik, majd a tizenötödik héten javasolt kombinált oltást beadatni a cicának, amely a Chlamydophila mellett panleukopenia, rhinotracheitis, és calicivírusos nátha ellen is védelmet nyújt. A második oltás megtörténte után egy év múlva lesz esedékes a következő.

Fontos, hogy amint megjelennek az első tünetek, azonnal vigyük el kedvencünket állatorvoshoz, mert ha sokáig hagyjuk kezelés nélkül a fertőzést, akkor tüdőgyulladás is kialakulhat, ami súlyosabb esetben végzetes is lehet. Cicánk ezen betegségének megelőzése védőoltással illetve azonnali kezelése, ha a védőoltást elmulasztottuk és a betegség tüneteit észleljük kedvencünkön,  saját egészségünk szempontjából is nagyon fontos, hiszen egy zoonózisról, azaz állatról emberre is átterjedő betegségről van szó.

Forrás: petmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem