Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicabiztos karácsonyfa

2014. december 13.

Cicabiztos karácsonyfa

Illatos, fényes, mászható és persze telis-tele van játékkal – valahogy így láthatja egy macska az ünnep koronáját, a karácsonyfát. Ha nem akarunk balesetet, jobb, ha már díszítéskor ügyelünk arra, hogy a fa minél jobban ellenálljon a cica érdeklődésének.

A karácsonyfa mindannyiunkat elvarázsol, doromboló állatkáinkat pedig még inkább rabul ejti, ezért már a fa kiválasztásánál szem előtt kell tartanunk néhány dolgot. Fontos tudni, hogy a valódi fenyő mindig több veszélyt rejt, mint a mű változat, ugyanis a gyantamérgező, ha a cica megkóstolja, és egy lenyelt tűlevél akár belső sérülést is okozhat. Egy közepes termetű, nem túl száraz fát könnyebben stabilizálhatunk, mint egy több méter magas vagy rég kivágott fát. Amennyiben cserepes darabot választunk, fel kell készülnünk arra is, hogy kisállatunk kikaparja, és esetleg alomnak használja a cserépbe tett földet.

Kevés macska van, aki nem próbálkozik meg legalább egyszer a fenyő meghódításával, akár alulról, akár felülről, például a szekrény tetejéről. Ha nincs lehetőségünk a kedvencünktől elzárni a fát, és nem szeretnénk, hogy felboruljon a cica ügyeskedésétől, inkább kössük ki egy-két stabil ponthoz, így legalább már egy balesetforrást kiküszöbölhetünk.

A díszítést kezdjük szisztematikusan. A legfontosabb, hogy csillámporos, flitteres, és vékony üvegből készült díszeket ne tegyünk elérhető magasságba, ahogy az édességet, a habkarikát és a szaloncukrot se, mert súlyos emésztési problémákat vagy bélelzáródást okozhatnak, és akár életveszélybe is kerülhet miattuk a macska. A fa alsó felét inkább fából, papírból, szárított gyümölcsből vagy más, nem törékeny anyagból gyártott díszekkel dekoráljuk, amelyeknek akkor sem lesz baja és nem okoznak sérülést sem, ha a cica pofozgatja, vagy esetleg beleharap. Ha észrevesszük, hogy cicánk olyasmit evett, amihez zsinór is kapcsolódik, akkor a biztonság kedvéért keressük fel állatorvosunkat.

A fényfüzérek, izzók is nagyon veszélyesek lehetnek, főként, ha bundás barátunk szívesen játszik az elektromos kábelekkel. Saját és cicánk biztonsága érdekében csak olyan fényfüzért válasszunk, amely megfelelően, biztonságosan szigetelt, és nem tartalmaz semmiféle káros anyagot. Ha az izzósor megfelelő, akkor már csak meg kell előznünk, hogy az állat rágcsálni kezdje. Ezt elérhetjük akár macskatávoltartó permettel, vagy valami más, a cica számára kellemetlen illatot kibocsátó (bármi, ami narancsolajat tartalmaz), rossz ízű (például csípős paprika) természetes anyaggal, amely elveszi a macska kedvét a rágcsálásról, amint szájába veszi a drótokat. Soha ne hagyjuk egyedül kedvencünket a működő fényforrással, mert a legnagyobb elővigyázatosság mellett is történhet szerencsétlenség.

A cicagazdiknak célszerű megfontolni azt is, hogy milyen girlandot tesznek a fára. Az apró gyöngyökből állót könnyen nézhetik az állatok rághatónak, mert hasonlít a szárazeledelhez vagy jutalomfalathoz, és játék közben akár magukra is tekerhetik, ami fulladásveszélyes. Ha mindenképp szeretnénk valamilyen plusz dekorációt a fára, válasszunk olyat, ami kevésbé rágható, vagy nehezen szakad el,a textilből, filcből készült díszek például jó alternatívák lehetnek.

Források: cat-world.com / yourcat.co.uk /cathealth.com

 

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem