Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicahideg, így óvja kedvencét februárban

2016. február 05.

Cicahideg, így óvja kedvencét februárban

A februári hidegben is fokozott figyelmet igényelnek bársonytalpú kedvenceink. Akár kinti, akár benti cicáról van szó, biztosítanunk kell számukra meleg, száraz fekhelyet, megfelelő élelmet és friss, tiszta ivóvizet. Sőt, ilyenkor az utcákon élő kóbor macskák is jobban ránk vannak utalva, mint a fagymentes napokon.

Ha szobacicánk van, ne engedjük ki őt a lakásból, mert nem készült fel a téli, hideg napokra, és bundája nem elég vastag, hogy teljesen megóvja őt a hirtelen hidegtől. Ha a hótól vagy az esőtől nedvessé válik a szőrzete, könnyedén megfázhat kedvencünk. Rendszeresen takarítsuk a cica WC-t, hogy minitigrisünk szívesen használja, és semmiképp se kint akarja elvégezni a dolgát. Biztosítsunk számára meleg, száraz alvóhelyet, ahova bármikor visszavonulhat és pihenhet. Szellőztetéskor ügyeljünk arra, hogy ne legyen huzatban a cica, és nehogy kiszökjön a nyitott ajtón vagy ablakon.

Kinti macskánkat a hidegebb napokon legalább a garázsba engedjünk be, ám ne feledjük, hogy ott is leselkedhetnek rá veszélyek. Mielőtt beindítanánk autónkat, alaposan vizsgáljuk át a járművet, nehogy alatta vagy a motorháztető alatt szunyókáljon kedvencünk, mert ha úgy indulunk el, az sajnos végzetes lehet számára. Nagyon figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk elérhető helyen a fagyálló folyadékot, mert azt édes íze miatt a cicák szívesen felnyalják és már kis mennyiségben is mérgező. A garázs egyik szélvédett és száraz részére készítsünk be macskánknak puha fekhelyet, és rendszeresen cseréljük ivóvizét.

Amennyiben nincs garázsunk vagy egyéb kinti épületünk, ahol meghúzhatja magát a cica, készítsünk neki kinti, széltől és nedvességtől védett házikót. Nem kell nagy és drága búvóhelyre gondolnunk, elég, ha egy picivel nagyobb, mint a macska, mert ha túl nagy a házikó, akkor nehezebben tudja testével melegen tartani. A házikó alá helyezett hungarocell segít alulról megóvni cicát a hidegtől. Fontos, hogy a macska házába, ha takarót vagy plédet teszünk, akkor naponta ellenőrizzük, mert ha benedvesedik és megfagy, akkor többet árt, mint használ. Ha sok kóbor cica van a környéken, akkor akár barátokkal és szomszédokkal is érdemes lehet összefogni és néhány házikót kihelyezni számukra, hogy a gazdátlan állatok is meghúzhassák magukat valahol a fagyos szél elől.

Amikor 0 C° alá csökken a hőmérséklet, nem elég naponta 1x cserélni a cica vizét, hiszen rövid időn belül megfagyhat. Ellenőrizzük naponta többször a vizet, és ha van lehetőség rá, akkor tegyük olyan helyre az itatótálat, ahonnan esetleg kaphat egy kis meleget (például a fal mellé). Érdemes sötét színű tálat választani, mert az jobban elnyeli a nap melegét.

http://www.fressnapf.hu/anione-muanyag-etetotal-cicaknak-fekete-szinben/

Kerüljük a nedves eledelt, ha nem várjuk meg, amíg az állat elfogyasztja, mert a maradék belefagyhat az edénybe. Válasszunk jó minőségű szárazeledelt, amely tartalmazza a cica számára szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat. Télen nagyobb mennyiségű ételre van szüksége a kint tartott háziállatoknak, hiszen energiaszükségletük nő a hideg időjárás miatt. Ha tehetjük, minden nap ugyanabban az időpontban etessük saját és a kóbor macskákat is, hogy tudják, mikor kell és érdemes elhagyniuk meleg búvóhelyüket az élelemért.

Ha cicánknak hirtelen megváltozik a közérzete, étvágytalan lesz vagy feltűnően keveset iszik, nem eszik, lefogy, hasmenése lesz, köhög, tüsszög, folyik az orra, illetve bármilyen más tünetet észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a legyengült szervezetű macska még nehezebben viseli a fagyos időt.

 

Forrás: catster.com / alleycat.org