Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicameleg, így óvja kedvencét a nyári hőségtől

2016. június 14.

Cicameleg, így óvja kedvencét a nyári hőségtől

A nyári hőséget nem csak mi, gazdik viseljük nehezen, hanem bizony háziállataink is. Akár benti, akár kinti cicánk van, igyekezzünk őt megóvni a nagy melegtől, mert amíg mi rövidnadrágra vetkőzünk, addig a macskák nem tudnak megszabadulni bundájuktól, így időnként nagyon melegük lehet.

Hideg vizet mindig, mindenhova

A legfontosabb, hogy bársonytalpúnk bármikor hozzáférhessen elegendő mennyiségű friss, hideg vízhez. A lakásban és az udvaron is legyen több pont, ahol ihat a cica. Nyáron igyekezzünk gyakran kicserélni az itató vizét, mert nagyon hamar felmelegedhet. Akár egy-két jégkockát is beledobhatunk néha a vízbe, amelyek nem csak kellemesen hűsítenek, de játékra is csábíthatják a minitigrist.

Csúcsidőben csak árnyékban

A nap legmelegebb részében, 11 és 14 óra között igyekezzünk kinti cicánkat is kizárólag árnyékban tartani, mert ott számára is könnyebben elviselhető a forróság. Ha lehetőség van rá, vigyük be őt ez időre a házba, ilyenkor ez a legbiztonságosabb megoldás. Ha lehetőséget biztosítunk cicánk számára, hogy a benti hűvös helyeket felkereshesse, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy magától elvonul a meleg elől.

Hűsítő palack

Egy üres üveget töltsünk meg vízzel, és rakjuk a fagyasztóba éjszakára. Vigyázzunk, hogy ne engedjük tele, mert fagyás közben megnő a víz térfogata, és szétrepedhet a palack. Másnap törölközőbe csavarva tegyük olyan helyre, ahol a szobatigris pihenni szokott. A nagy melegben nagyon jól fog esni neki egy kis hűsítés.

Ventilátort a földre is

Egy kisebb ventilátort tegyünk le a földre bekapcsolt állapotban. Ha melege van a cicának, akkor jól fog esni neki, hogy mozog a levegő. Extra melegben emelhetjük a hűtési szintet azzal is, hogy a ventilátor elé helyezünk egy jeges palackot. Csak rácsozott szerkezetet használjunk, így elkerülhetjük a sérülést, ha egy kíváncsi tappancs a forgó lapátok felé tévedne.

Nedves törölköző

Vizezzünk be egy törölközőt és gyengéden nedvesítsük be a minitigris bundáját. Vannak cicák, akik nem bánják, ha összevizezzük őket, különösen, ha rájönnek, hogy milyen kellemesen hűsölhetnek általa.

Fürdés

Benti cicánknak megnyithatjuk a mosdó csapját, kinti cicánknak a kerti csapot. Lehetséges, hogy megfelelő szoktatással cicusunk a csap alá fekszik és magától megfürdik. Ha mégsem teszi, akkor kevés vizbe állítsuk bele a cicát, hogy a tappancsai vizesek legyenek, így  gyorsan sok hőt tud leadni. A füleit is benedvesithetjük, csak vigyázzunk, ne menjen a viz a fülébe. Figyeljünk arra, hogy a viz sose legyen jéghideg.

Soha ne hagyjuk az autóban

Rövid időre se hagyjuk a cicát a zárt autóban egyedül, mert nagyon gyorsan felforrósodhat odabent a levegő, aminek szörnyű következményei lehetnek.

Ha azt vesszük észre, hogy macskánk liheg, nyáladzik, légzési nehézségei vannak, esetleg elvesztette az eszméletét, azonnal vigyük el állatorvoshoz. Ezek a hőguta jelei, és ha nem kap időben kezelést kedvencünk, akkor belső szervei is komolyabban károsodhatnak, és tragédia is lehet belőle.

 

Forrás: catster.com / catchat.org