Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicapszichológia: az otthon hagyott kiscica esete

2016. június 10.

Cicapszichológia: az otthon hagyott kiscica esete

Sokan azt gondolják, hogy a cicákat nyugodtan otthon lehet hagyni hosszabb ideig, hiszen nem figyelik az időt, és a nap legnagyobb részében úgyis csak alszanak. Ez viszont nem teljesen így van. Egy macskának folyamatosan szüksége van új ingerekre és interakcióra, fontos számukra a folyamatos törődés.

Egy kiscica, akit nemrég választottak el az anyukájától, kifejezetten kellemetlenül érezheti magát már az idő alatt is, amíg elmegyünk dolgozni. És bár igaz, hogy a bársonytalpúak nem ismerik az órát, de nagyon is jól érzékelik az időt, és ha tudatosan kialakítunk egy rendszert, akkor ahhoz hamar alkalmazkodnak. Néhány nap alatt a macska tudni fogja, hogy mikor kelünk fel, mikor kap reggelit és vacsorát, mikor takarítjuk ki a cicavécét, mikor van alvás- vagy éppen játékidő.

Előbb-utóbb arra is rájön majd a kiscica, hogy nem kell aggódnia, ha otthon hagyjuk délelőtt, mert délután mindig visszajövünk. Eleinte viszont valószínűleg stresszként éli majd meg az egyedüllétet, ezért igyekezzünk kezdetben csak rövid időre magára hagyni őt. Ha több, mint egy napot maradunk távol otthonunktól, akkor mindenképp kérjünk meg egy közeli barátot vagy rokont, hogy nézzen rá háziállatunkra, etesse, itassa meg és játsszon vele egy kicsit. Ha kivitelezhető, akkor a legjobb megoldás, ha nálunk is alszik egy személy.

Természetes, hogy nem lehetünk éjjel-nappal otthon egy szobatigris kedvéért sem, arra viszont törekedhetünk, hogy amíg egyedül van kedvencünk, addig is a lehető legnagyobb biztonságban legyen, és jól érezze magát. Ha néhány tanácsot megfogadunk, akkor biztosan nem lesz baj.

  1. Egy szobányi biztonság

Ahhoz, hogy távollétünk alatt ne okozzon a bársonytalpú kárt sem magában, sem otthonunkban, zárjuk be őt egy külön szobába, ahol nem érheti sérülés. Ne legyen bűntudatunk amiatt, hogy bezárjuk a cicát, ez egy megfelelő megoldás a munkaidő idejére. Figyeljünk arra, hogy ne maradjanak olyan tárgyak a szobában, amelyeket összetörhet a szobatigris és megvághatja magát általa. Ilyenek például a vázák, tányérok, porcelánok. Továbbá semmiképp se legyenek elérhető helyen rovarirtó- vagy tisztítószerek, valamint olyan mérgező növények, mint például a fagyöngy vagy a mikulásvirág. Ablakos helyiségbe helyezzük el, hogy fény és levegő is jusson be a szobába, ám nagyon figyeljünk arra, hogy az ablak szökésbiztos legyen. Helyezzünk az ablakra sűrű szövésű dróthálót, hogy kedvencünk ne juthasson át rajta és ne eshessen le. Huzatos helységeket a cicák sem szeretik, erre is figyeljünk oda.

  1. Az ajándék mindig beválik

Egy unatkozó cica szinte biztos, hogy valami galibát okoz, ezért igyekezzünk minél jobban lekötni – akkor is, ha nem vagyunk a közelében. Akár mi magunk is készíthetünk játékokat minitigrisünk számára: egy kartondoboz néhány kivágott lyukkal hosszú ideig fenn tudja tartani a kiscica érdeklődését, ráadásul pihenésre is kiváló. Ha garantáltan biztonságos és egyben izgalmas megoldást keresünk, választhatunk számára IQ-játékot vagy macskamentával töltött labdát is.

  1. Alapvető szükségletek

A kölyökcicák még naponta többször is megéheznek, ezért készítsünk be kedvencünknek a szobába elegendő mennyiségű eledelt és friss ivóvizet. Az etetőtáltól távolabb pedig helyezzük el a cica wc-jét, hogy bármikor nyugodtan elvégezhesse a dolgát.

+1 Kapcsoljuk be a TV-t

Ha egy olyan stabil pontra tudjuk helyezni a televíziót, ahonnan a macska biztos, hogy nem tudja leverni vagy magára rántani, akkor jó ötlet lehet bekapcsolva hagyni neki egy állatos csatornán. A kép-, fény- és hanghatásoknak köszönhetően akár órákra is elterelheti a cica figyelmét a magányról. A kábeleket azonban megfelelően rejtsük el, nehogy kedvencünk azok rágcsálásával töltse idejét.

 

Forrás: pets.thenest.com / catchannel.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem