Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicaszótár

2014. március 05.

Cicaszótár

A cicák sokféle hangot képesek kiadni, és a mi szavaink egy részét is képesek megérteni. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk kisállatunkhoz. Először lehet, hogy nem fogja tudni, hogy pontosan mit is jelentenek a szavak, de érezni fogja a hangunkból, hangulatunkból. Addig is nézzünk egy-két válaszreakciót. Pontosabban a négy legfontosabbat és leggyakoribbat:

A. Nyávogás

Ha a cica rájön, hogy az ember szavak útján kommunikál, akkor idővel ő is elkezd egyre több hangot kiadni. Furcsa módon a macskák egymás közt nem nyávognak, ilyenkor más hangjelzéseket használnak. A nyávogást inkább csak az emberrel való kapcsolattartásra használják. Sokféleképpen tudnak nyávogni és természetesen mindegyiknek külön jelentése van. Ez a hanghatás leginkább valamilyen követelést jelent, például: engedj be, simogass meg, adj enni. Minél erőteljesebben teszik, annál jobban és gyorsabban akarnak valamit.
B. Trillázás

Ha trillázik a cica, az azt jelenti, hogy nagyon boldog. Leginkább akkor adnak ki ilyen hangot, amikor hazaérve üdvözölnek minket örömükben. Ilyenkor jelzik felénk, hogy nagyon jól érzik magukat és minél közelebb akarnak kerülni hozzánk.

C. Dorombolás

A cicák több okból is dorombolhatnak. Egyes feltételezések szerint ilyenkor hipnotizálják az embert és így próbálják elérni, hogy teljesítsük kívánságaikat. A tudósok többféle elmélettel magyarázzák a macskák dorombolását. A legelterjedtebb változat szerint, ahogy a cica lélegzik, úgy halad el a levegő a hangszalagok mellett és azok egymáshoz dörzsölődnek.

D. Fújás és sziszegés

Ha a kiscicák mérgesek vagy meg akarnak félemlíteni bennünket, akkor sziszegnek, morognak és fújnak. Ilyenkor figyelmeztetnek, hogy tartsuk távol magunkat tőlük. Ha félnek és riadtak, szintén fújni szoktak. Egyes kutatók szerint, ha a cicák sziszegnek, ugyanazt akarják elérni, mint a kígyók: figyelmeztetni az embert vagy a másik állatot.

Érdekesség, hogy a macskák olyan hangjelzésekkel is tudnak kommunikálni, amelyeket az emberi fül nem képes érzékelni. Ezek a hangok a szakértők szerint annyira halkak vagy olyan magas frekvenciájúak, hogy csak a macskák hallják meg őket. Éppen ezért képesek meghallani az emberi fül számára hallhatatlan, ultra magas hangú egércincogást is.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem