Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicatanoda

2014. augusztus 16.

Cicatanoda

Sokan úgy gondolják, hogy a macskák makacs, nevelhetetlen állatok, akik csak akkor hajtanak végre egy utasítást, ha épp úgy tartja kedvük. Szerencsére ez nem mindig igaz és igen is lehet egy cicából is jól nevelt házi kedvenc – feltéve, ha gazdija rendelkezik egy jó nagy adag kitartással és még több türelemmel.

A cica neveléséhez első lépésként meg kell ismernünk az állatot. Minden fajtának, példánynak más a természete, érzelmi világa és reakciói, amiket figyelembe kell vennünk, ha meg szeretnénk érteni, mit miért csinál. Mivel a macskák a kutyákkal ellentétben nem falkaállatok, így mindig az lesz számukra az elsődleges, hogy a saját kedvükre tegyenek – ezért tartják őket sokan önfejűnek és makacsnak – és erről sosem szabad megfeledkeznünk. Az állat természetén sosem tudunk változtatni, ezért ahhoz illeszkedve kell kitalálnunk, hogyan kezdjünk el nevelési célzattal foglalkozni bársonytalpú barátunkkal.

Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a macskák nem értik, mi az, hogy büntetés vagy szidás. Sokkal hatékonyabb eredményt érhetünk el, ha nem büntetünk, amikor rosszalkodik, hanem jutalmazunk akkor, amikor valamit jól csinált.

Ha az állat olyasmit tesz, amit nem szeretnénk, akkor ismételjük többször, hogy „Nem!”, de a hangunkat ne emeljük fel, mert az állat nem fogja érteni a reakciót, így csak azt fogjuk elérni vele, hogy megijed, félni fog tőlünk. Segíthet, ha lespricceljük a cicát, ha valami rosszaságon kapjuk rajta.

Ha pedig olyasmit cselekszik, amit szeretnénk, ha máskor is hasonlóképp tenne, akkor pedig dicsérjük, jutalmazzuk meg, például egy-egy finom falattal.

http://www.fressnapf.hu/multifit_cicasnack_halas_gombok_50_g/

A titok nyitja a macskák tanításánál is a rendszeresség és a következetesség és a türelem. Ha egyszer valamiért megjutalmaztuk, azért többé ne szidjuk meg, és fordítva. A rendszeresség azért fontos, hogy a mozdulatok, cselekedetek rögzüljenek az állatnál és el tudja választani, hogy mi az, amit szabad – tehát jutalom jár érte – és mi az, ami nem szabad – tehát „Nem!”, esetleg spriccelés jár érte.

A klikkeres tanítást a cicáknál is remekül alkalmazhatjuk. A módszer ugyanaz, mint a kutyák esetében, és a cél is hasonló, vagyis, hogy kedvencünk összekösse a klikker hangját a jutalommal.

Klikkerrel vagy anélkül, a legcélravezetőbb módszer a legtöbb rossz szokásról való leszoktatásra, ha alternatívát kínálunk a cicának. Például ha olyan helyen mászkál, ahol nem szeretnénk, mondjuk, hogy „Nem!” és tegyük át olyan helyre, ahol kedvére járkálhat, heverészhet vagy élezheti a karmait: cicabútorra vagy saját fekhelyére, esetleg a szőnyegre.

http://www.fressnapf.hu/limbo_cicabutor_bezs/

Ha a macska újra és újra felmászik a bútorokra, bevethetjük a jutalomfalat varázserejét is. Tegyük át egy számára sem tilos helyre, kezdjünk vele játszani és ha ottmarad, adjunk neki jutalomfalatot. Források: hillspet.eu / perfectpaws.com / petfinder.com