Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Cicával a vízpartra? Nem lehetetlen!

2016. július 20.

Cicával a vízpartra? Nem lehetetlen!

A meleg napokat a vízpart mellett a legkönnyebb elviselni. Ha hosszabb időre szeretnénk elutazni, akkor el kell döntenünk, hogy otthon marad-e a cica vagy magunkkal visszük.

Több napra csak felügyelettel hagyhatjuk a lakásban a bársonytalpút, illetve a kinti macskák miatt is át kell jönnie hozzánk valakinek megetetni és megitatni őket. Ha nincs segítségünk, akkor se aggódjunk, mert nem lehetetlen küldetés a minitigrissel együtt pihenni a strandon. Néhány tanács megfogadásával kellemes és biztonságos lesz a kikapcsolódás mindenki számára.

Mielőtt elindulnánk, fontos, hogy informálódjunk. Vegyük fel a kapcsolatot a kiválasztott stranddal, hogy biztosan cicabarát-e, és milyen feltételekkel töltheti ott velünk a vakációt a háziállat. Először érdemes tennünk egy próbát. Győződjünk meg arról, hogy szeret-e és tud-e úszni kedvencünk. Ha a vizet kedveli, de úszása bizonytalan, akkor vásároljunk mentőmellényt, amelyet ha ráadunk, nyugodtan tartózkodhat a vízben. Persze előtte fokozatosan szoktssuk a mentőmellény viseléséhez, illetve vízhez.

Ha külföldi helyszínt választunk, akkor nagyon fontos, hogy utánajárjunk milyen papírokra lesz szükségünk ahhoz, hogy a cica átléphesse velünk a határt illetve haza is jöhessen velünk, hiszen Magyarországon is szigorú állategészségügyi szabályok vannak a beutazó állatokra vonatkozóan. Valószínűleg be kell majd szereznünk kisállat útlevelet, amelynek feltétele, hogy cicánkban chip legyen az azonosíthatóság végett, valamint orvosi igazolást arról, hogy egészséges a macska. Az oltási kiskönyv és egy kinti állatorvos elérhetősége mindenképp legyen nálunk, mert bármikor szükség lehet rá. Ajánlott nyakörvet is tennünk minitigrisünkre, arra pedig címtartót telefonszámunkkal, hogy minél hamarabb visszajuttathassák hozzánk, ha esetleg elveszne. Bizonyosodjunk meg arról, hogy bársonytalpúnk visszajön hozzánk, ha hívjuk.

A rövid szőrű és világos bőrű cicák akár le is éghetnek a napon, ezért ne felejtsük otthon a napvédőszert sem. Pancsolás után újra kell majd kenni vele az állatot. A forró homok és beton égési sérüléseket okozhat a macska mancsán, ezért csak a kora reggeli és késő délutáni órákban tartózkodjunk kint vele, amikor már nem éget a talaj.

Amennyiben van úszómester vagy más felügyelő a strandon, érdeklődjünk az esetleges feltételekről, valamint áramlatokról, medúzákról vagy más vízi lényekről, melyek veszélyt jelenthetnek egy bársonytalpúra. Sérülés esetén mindenképp vigyük el kedvencünket állatorvoshoz, nehogy elfertőződjön a seb.

Mielőtt beleengedjük a cicát a tengerbe, ellenőrizzük a tó vagy a tenger hőmérsékletét. A háziállatok hipotermiát kaphatnak, ha felhevült testtel túl hideg vízbe kerülnek. Soha ne hagyjuk magára kedvencünket egy pillanatra sem. Folyamatos figyelmet igényel a vízben és a parton egyaránt.

Ha cicánk nem szeretne a víz közelébe menni, akkor a parton is lefoglalhatjuk őt kedvenc botos cicajátékával vagy egy vízálló labdával. Ne lepődjünk meg azon sem, ha a gyermek homokozó vödrében lesz a legkedveltebb helye, és főként abban szeretné majd eltölteni az időt.

Mindig legyen a szárazföldön törölköző, ahova lefeküdhet pihenni a macska, és amely megvédi őt a meleg homoktól. Vigyünk magunkkal napernyőt, vagy olyan helyre telepedjünk le, ahol egy magas fa állandó árnyékot biztosít számunkra. A játék és úszás mellett tartsunk gyakran pihenőidőt, és ne hagyjuk, hogy az állat a sós vízből igyon. Legyen nálunk friss, hideg ivóvíz, amit próbáljuk megóvni a felmelegedéstől.

Ha túlságosan meleg van, a cica akár hőgutát is kaphat. Ennek jeleire nagyon figyeljünk oda, mert akár végzetes is lehet. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a macska elkezd zihálni, hányni vagy hasmenése lesz, elveszti az egyensúlyérzékét, összeesik, esetleg elájul, azonnal keressük fel az állatorvost.

Hosszú út közben valószínűleg többször is meg kell majd állni. Soha ne hagyjuk a minitigrist néhány percre sem a bezárt autóban egyedül, még akkor sem, ha lehúztuk picit az ablakot. Nagyon rövid idő elég ahhoz, hogy a jármű felforrósodjon annyira, hogy a cica hőgutát kapjon, vagy rosszabb esetben, elpusztuljon.

Minitigrisünk állandó figyelmet igényel a kikapcsolódás ideje alatt, hiszen idegen környezetbe kerül és megváltozik a napirendje is. Szökésre ezért hajlamosabbak, hiszen csak haza akarnak jutni. Ha nem tudunk kellő mértékben rájuk figyelni, akkor hasznos segítség lehet egy macskahordozó, amelybe rövidebb időre bezárhatjuk vagy hagyhatjuk őt szállásunkon is, megszokott tárgyaival körülvéve.

Forrás: takeyourpet.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem