Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Családunkban van egy fiatal, 14 hónapos angol cocker spániel kan kutyus. Gazdái szeretnék ivartalaníttatni, mivel “hobbi” állatként él közöttük, ez kutyának-gazdának is sokkal jobb (nincs vágyódás, csavargás, kezelhetőbbé válik bár nagyon okos, könnyen kezelhető – egy vidám gyerek – kutya, de az ivaros lét őt is “megviseli”). Sajnos elég korán kiderült, hogy a kölyöknek az egyik heréje nem szállt le. Több helyen hallottam, hogy ezt érdemes műtéti megoldással kezelni, mivel ezek a fentmaradt herék később könnyen elrákosodhatnak. Mekkora ennek a valószínűsége? Ivartalanított kutyánál kell-e foglalkozni a rejtett herével? Ha igen (műtét), akkor elvégezhető-e ez az ivartalanítási eljárással együtt (így nem kell kétszeri altatási-műtéti procedurának kitenni az állatot)? Válaszát előre is köszönöm egy “aggódó gazda” nevében.

2015.04.02

Állatorvos

Alapvetően fontos az, hogy a rejtett herét eltávolítsák az Ön által nagyon helyesen ismert okból. A rejtett herét még akkor is ajánlott eltávolítani, ha egyébként nem tervezték volna az ivartalanítást. A herezacskóban lévő és a hasüregben lévő herét egy alkalommal kell kivenni, ebben az esetben ez jelenti a korrekt ivartalanítást. Ilyen esetben mindig fontos, hogy a műtétet végző állatorvos megvizsgálja a kutyát, mert akkor tudja majd, hogy mire számítson. A here több ponton is elakadhat, lehet a hasüregben és a lágyékcsatorna különböző pontjain. Ez befolyásolja majd, hogy a hasüreget is meg kell-e majd nyitni vagy nem. Ne aggódjon, a kutyusnak kicsit komplikáltabb beavatkozásra lesz szüksége, mint a kanoknak általában, de a szukáknál mindig meg kell nyitni a hasüreget és ők is elég hamar túlteszik magukat a műtéten.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem