Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Csúcstippek játékos testmozgásra: fitten a tavaszra

2013. május 23.

Csúcstippek játékos testmozgásra: fitten a tavaszra

A fű növekedésnek indul, az éjszakák egyre rövidebbek – a tavasz már itt van a kertek alatt! Ideje ismét aktivizálni magunkat, ahogy kedvenceinket is. Van is néhány tippünk arra, hogyan lehet a téli lustálkodás után kedvencünket ismét formába hozni. Ha állatkánk némi túlsúlyt szedett volna fel magára a tél folyamán, akkor itt az ideje, hogy segítségünkkel megszabaduljon a felesleges kilóktól. Fogjuk tehát munkára elhízott kedvencünket néhány vidám új játékkal és testmozgásra serkentő ötlettel. Amikor felülről letekintünk cicánkra, akkor – ideális esetben – a deréktájnak jól megkülönböztethető módon ki kell rajzolódnia. Ha ez nem így van, és simogatás közben a bordáit sem érezzük, akkor nyilvánvaló, hogy macskánk kissé többet evett a kelleténél a hosszú téli hónapok során, de egyszerűbben úgy is mondhatjuk, hogy túl kövér. Ez az elkötelezett macskatulajdonos számára egyetlen dolgot jelenthet: játékot, játékot és még több játékot. A testmozgás mindennél fontosabb cicánk egészsége és jó közérzete szempontjából.

Ki kell találnunk, hogy mi motiválja igazán szőrös kis barátunkat. A kereskedésben vásároljunk sokféle olyan eszközt, amellyel felébreszthetjük benne a vadászösztönt. Talán az ostornyélre szerelt többféle vidám macskajáték megmozgatja őt, de lehet, hogy szívesebben üldözne egy játékegeret. Vannak macskák, amelyek arra is ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy elkapjanak egy papírgolyót. A lényeg, hogy szobatigrisünket valahogy lecsábítsuk a heverőről. Még a legközönyösebb cica sem igen tud ellenállni az illatos macskamentával átitatott játéknak.

Testnek és léleknek: „Catgility”, azaz macska-agility
Mi lenne, ha kipróbálnánk a Catgility-t? Ez a játék a macska testének és lelkének egyszerre kihívás és tréning. A kutyás agility sporthoz hasonlóan cicánknak is végig kell mennie egy akadálypályán, mégpedig olyan gyorsan és precízen, ahogyan csak tud. Ez a fajta gyakorlat ideális stimulációt jelent az olyan macskák esetében, amelyeket nem engednek ki a lakásból napi rendszerességgel. Asztalok, párnák, könyvek és székek segítségével hozzunk létre kisebb akadályokat, és cicánk egyik kedvenc játékával vagy csemegéjével csalogassuk őt végig a pályán. A pálya kialakítása során ügyeljünk arra, hogy minden akadály stabil legyen, és sehol ne legyenek rajtuk veszélyes élek vagy kiálló, hegyes részek. Az akadályok magasságát cicánk edzettségi állapotának megfelelően állítsuk be. Ha a pálya nem túl nehéz, akkor az idősebb cirmos is élvezni fogja a játékot. Vigyázzunk, nehogy túl sokat adjunk a csalinak használt csemegéből, különben kedvencünk egyetlen dekát sem fog leadni. Ne erőltessük a dolgot. Engedjük, hogy a mozgás örömteli, kellemes élmény legyen. A legtöbb macska gyorsan ráérez a Catgility lényegére, és kitörő örömmel fogadja, amikor a nappali legközelebb megint kalandpályává alakul át.


A kertben vagy a (macskabiztos) balkonon is kialakíthatunk Catgility pályát. Ha van saját kert, akkor állandó pályát is építhetünk, amelyen a kutyás agility esetében használt alagutakat, rudakat és libikókákat is elhelyezhetünk. De nem kell felállítani egy teljes pályát – cicánk egyetlen hangosan suhogó alagútban is örömét leli majd. Mindenből a legkisebbet válasszuk. Az XS méretű kutyák számára tervezett mérleghinta épp megfelel egy macskának.

Óvjuk a fészkelő madarakat a macskától
A túláradó tavaszi zsongás gyakran hangos a madárbarátok és a macskatulajdonosok közötti ádáz vitáktól. Az évnek ebben a szakában házi kedvenceink fokozott veszélyt jelentenek a szabadban élő madarakra nézve. A fészkelő és a szárnyaikat bontogató fiatal madarak nagyobb eséllyel esnek áldozatául a macskák vadászösztönének. Sok szomszéd ezért követeli, hogy macskánkat tartsuk bezárva, de legalábbis a területüktől távol. A macskatulajdonosok viszont nem kötelesek állataikat tavasszal hét lakat alatt tartani. Ez különösen megviselné azokat a macskákat, amelyeket egyébként rendszeresen kiengednek a lakásból. A konfliktusok elkerülése végett ugyanakkor azt ajánljuk, hogy hajnalban és alkonyatkor zárjuk el a macskát. A madarak nagyjából ebben az időszakban járnak élelem után, tehát ekkor a legaktívabbak, így ilyenkor vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak. A macskák szabályozott napirend szerinti tavaszi kiengedése nem fog megártani nekik, ugyanakkor hozzájárulhat a szomszédokkal való békés egymás mellett éléshez.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem