EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Csúcstippek kedvenceink szőrének ápolásához

2013. június 06.

Csúcstippek kedvenceink szőrének ápolásához

Segítsük kutyánknak, macskánknak könnyebben „túlélni” a vedlés időszakát! A kutya és a macska szőrtakarója egyaránt védelmet jelent a téli hideg, a piszok és a nyáron támadó paraziták ellen. Kedvenceink ezért tavaszi, illetve őszi vedléssel készülnek fel az újabb évszak kihívásaira.

Semmi ok az aggodalomra, ha házi kedvencünk tavasszal és ősszel néhány hét alatt jelentős mennyiségű szőrt hullat el – négylábú barátunk ekkor kezdi meg ugyanis a „vedlési szezont”. Ilyenkor sajnos bőrirritáció is felléphet náluk.

Összességében ez az időszak sem az állat, sem gazdája számára nem túl kellemes. Megvan a módja azonban annak, hogy mindketten viszonylag „épen és sértetlenül” vészeljék át a vedlés időszakát.

 

A legtöbb kutyának és macskának hullik a szőre, különösen vedlés idején. Az évnek ebben a szakában – tavasszal – a vastag téli bundát könnyebb „nyári viselet” váltja fel, hogy a sűrű védőréteg ősszel ismét kinőjön, és újfent megvédje tulajdonosát a hidegtől. A vedlésre hormonális tényezők is kihatnak: a szuka kutyák, illetve a nőstény macskák gyakran hullatják a szőrüket a tüzelés és a vemhesség időszakában. Az ivartalanított kutyák vedlése esetenként akár egész éven át eltarthat. Azonban a vedlés időtartama normális esetben nem több mint 6-7 hét. Íme néhány hasznos tanács vedlés idejére.


A legfontosabb, hogy kedvencünk szőrét minden nap kifésüljük, illetve kikeféljük. Ezzel nemcsak a lakást lesz könnyebb tisztán tartani, hanem őt is átsegítjük a vedlés időszakán. A szőr kikefélése javítja a bőr vérellátását, ezáltal az elhalt szőrszálak – különösen az aljszőrzet szálai – könnyebben kihullanak. Ez azért fontos, hogy a szőrzet ne álljon össze, ami nemcsak rendetlen külsőt kölcsönöz kedvencünknek, de bakteriális fertőzések, ekcéma és gombás megbetegedések forrása is lehet.

Milyen bundához milyen kefét válasszunk?

Az ún. „lóvakaró” a rövid szőrű állatok gondozásának ideális eszköze, ugyanis puha gumi-, illetve műanyagfogai különösen alkalmasak a szőr kíméletes ápolására és a vérkeringés javítására.

A nemezesedésre, illetve az összegubancolódásra hajlamos drót- és hosszú szőr esetében kifésülés előtt használjunk filcbontó fésűt. Ennek segítségével különösebb erőfeszítés nélkül távolíthatjuk el az összeállt szőrt és gubancokat.

Néhány állat bőre rendkívül érzékeny, és nem szereti, ha a szőrét kefélik vagy fésülik. Ilyen esetben a masszázskesztyű az elhalt szőrszálak eltávolításának jó alternatíváját jelentheti.

A hosszú szőrű kutyák és macskák számára sokféle speciális fésű kapható, amelyek különlegesen kialakított sűrű és ritka fogazatukkal bontják meg az összeállt tincseket. Az aljszőrzet eltávolítására alkalmas kefe különösen jó szolgálatot tesz az állatok tavaszi szőrápolásában.

A selymes és finom szőrt előbb megfelelő szőrfésűvel fésüljük ki, majd természetes anyagú kefével masszírozzuk meg az állat bőrét.


Táplálék kiegészítők
A vedléssel összefüggő anyagcsere-folyamatok előmozdítása érdekében kedvencünk ételéhez adjunk jó minőségű Omega 3 és 6 zsírsavakat. Az élelembe kevert élesztőalapú adalékok, illetve a biotin ugyancsak pozitív hatást gyakorolhatnak a szőrváltás folyamatára. A macskáknak ebben az időszakban adjunk malátapasztát, ami a lenyelt macskaszőrt segíti át az emésztőrendszeren. A cica bundájának napi rendszerességgel végzett kefélését és fésülését akkor sem hagyhatjuk el, ha ő maga is ápolja saját szőrét, ugyanis minél kevesebb elhalt szőrszálat nyel le, annál kisebb valószínűséggel alakulnak ki nála emésztési problémák.

Miután vége a vedlés időszakának, a fésülések közötti idő hossza ismét megnövelhető. A sima, hosszú szőrt elegendő hetente egy alkalommal kifésülni vagy kikefélni, a selymes szőr továbbra is mindennapi ápolásra szorul, míg a vastag aljszőrzettel rendelkező hosszú szőrű kutyák heti szőrápolást igényelnek, akárcsak drótszőrű társaik. Ez utóbbiak szőrét 3-4 havonta trimmelni is kell. Erre macskák esetében nincs szükség, hacsak nem hosszú szőrű vagy vastag aljszőrzettel rendelkező fajtáról van szó.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem