Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Degu kisokos

2017. szeptember 22.

Degu kisokos

Mai cikkünkben egy igazán különleges és egyedi kisállatot mutatunk be: a Dél-Amerikából származó chilei mókusokat, azaz a degukat, akik igazán szeretnivaló és hálás állatok. Fontos megemlíteni, hogy a deguk csak akkor boldogok és kiegyensúlyozottak, ha fajtársaikkal élhetnek. A gazdi szeretete és törődése csak egy bizonyos szintig elég.

Milyen állatok a deguk?

A deguk a csalitpatkányfélék családjába tartoznak, küllemük a mókuséra hasonlít leginkább, legközelebbi rokonaik azonban a csincsilla és a tengerimalac. Nagyon kíváncsiak és barátságosak, azonban meglehetősen érzékenyek is. A környezeti hatásokat viszonylag jól viselik, viszont a stresszhatásokat nehezen tűrik. A deguk nappali életmódú állatok, de előfordulhat, hogy mozgolódnak éjszaka, attól függően mennyit pihentek a nap folyamán. Életritmusuk sokszor alkalmazkodik a gazdákéhoz.

Érdekesség, hogy szívesen fekszenek keresztben egymáson. Erre az a magyarázat, hogy így két különböző irányba néz a buksijuk, ezért több irányban is résen tudnak lenni, ha veszély közeledik. Ez nem csak aranyos, de ösztönös viselkedés is. Másik mókás jellemzőjük, hogy cuppogással mutatják ki szeretetüket.

Milyen legyen a degu-lak?

Ezek a kisállatok életük nagy részét lakóhelyükön töltik, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő méretű és berendezésű legyen a kuckójuk. Mindenképp ketrecet szerezzünk be nekik, a terrárium nem megfelelő számukra, mivel a nyári hőségben nem szellőzik kellőképpen és nagyon meleg. Lakhelyüket ne érje közvetlen fény és a huzattól is kíméljük őket. A ketrec legyen tágas, sűrű rácsú és magas hogy kedvencünk kiélhesse mozgásigényét és kedvére mászkálhasson. Célszerű sarokban vagy fal mellett elhelyezni.  Fontos, hogy ne tegyük a földre, hanem asztalra, állványra rakjuk a lakhelyét, mert ha felülről közelítünk, a ragadozókat idézzük fel benne és ettől stresszes lesz. Alomnak forgács és széna is használható, amelyet elég néhány naponta cserélni. Mivel a vadon élő deguk földalatti üregrendszerekben élnek, ezért a megfelelő mennyiségű szénába szívesen készítenek járatokat.

Real Nature Natur réti széna 1kg

A deguk nagyon szeretik a függőágyakat, alagutakat, fákat, és a mókuskereket.

http://www.fressnapf.hu/anione-kisemlos-fuggoagy-49x21cm/

Mint minden rágcsálónak, a deguk fogai is állandóan növésben vannak, és csak akkor nem nőnek túl, ha megfelelően tápláljuk őket.

A deguk etetése

A vadon élő deguk alacsony tápanyag tartalmú növényi részeket esznek, sokat rágnak és így megfelelően kopnak a fogaik. Mindig legyen friss víz, széna és magas rosttartalmú pelletált táp a ketrecükben. Sajnos hajlamosak az elhízásra és a cukorbetegségre, viszont jó minőségű eledelekkel ezek megelőzhetőek.  Igyekezzük elkerülni a cukrot, kukoricát, krumplit tartalmazó ételeket és a magkeverékeket. A magkeverékek azért nem ajánlottak, mert azon kívül, hogy hizlalnak, nem is kell olyan sokat rágni őket, mint a fűféléket, így a fogak megfelelő kopását segítő örlőmozgás nem jön létre. A magas cukor tartalmú zöldségek (pl.: répa) és gyümölcsök (pl.: banán) etetését nem csak a cukorbetegség miatt kell kerülni, hanem azért is, mert ha ezeket az ízletes dolgokat fogyasztja az állat, akkor nem eszik majd eleget a számára szükséges eledelekből, ami szintén a fogak túlnövését eredményezi. Adhatunk az állatoknak gyógynövényeket és egyes gyomnövényeket (pl.: gyermekláncfű) és kaphatják nem mérgező fák leveles ágait, gallyait. Fontos tudni, hogy ezek az állatok amikor ébren vannak, akkor szinte mindig esznek, ha ez nem így van, az náluk mindig a betegség jele, vagyis ne késlekedjünk, sürgősen menjünk orvoshoz.

A deguk gondozása

A deguk egyik kedvenc játéka a homokfürdőzés. Hetente 2-3 alkalommal egy kis időre tegyünk be a ketrecbe egy nehezebb tálat, amelybe tiszta csincsillahomokot teszünk. A fürdőzés nem csak közérzetüknek tesz jót, hanem bundájuk is fényesebb és ápoltabb lesz.

Ha szeretnél degut tartani, akkor vagy válassz két nőstény állatot, vagy több nőstényt és egy ivartalanított hímet. Két hím még akkor is jó eséllyel verekedni fog, ha mindkettőt ivartalanítjuk. A  castratiót olyan állatorvosra kell bízni, akinek a szakterülete az egzotikus állatok gyógyászata. Ha őket választod, akkor cserébe intelligens és vicces személyiségükkel, aranyos pofijukkal boldogságot hoznak a mindennapjaidba. Lebilincselő dolog megfigyelni, ahogy egy boldog kis degucsapat éli mindennapjait.