Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Diéta kutyamódra

2014. április 21.

Diéta kutyamódra

Az elhízás sajnos a kutyák körében is gyakorinak számít, és már egy enyhe túlsúly is hosszútávon egészségügyi problémákhoz és az élettartam megrövidüléséhez vezethet. A túlsúly megterheli a légző és keringési rendszert és az izületeket is.

Számos belgyógyászati betegség, mint például a cukorbetegség kialakulásában is hajlamosító tényezőként szerepel az elhízás. A túlsúlyos állatok vemhessége és ellése is problémás lehet.

A kövér kutya keveset, nehézkesen és lassan mozog. Nagyon nehezen viseli a meleget, sokat liheg és kevés mozgástól is hamar elfárad. Képes akár egész nap szunyókálni. Európában a kutyák 40-50 százaléka túlsúlyos. Ez azért lehetséges, mert sok gazdi helytelenül táplálja kedvencét és a folyamatos etetést, nasiztatást a szeretenyilvánítás egy nagyon fontos formájának tartja.

A diéta:
Ha túlsúlyos a kutyánk, akkor soha nem szabad drasztikus fogyókúrába kezdeni, mert az nagyon megterheli a kutya szervezetét. A súlytöbblettől szépen fokozatosan, hónapok alatt kell megszabadulni. Ha a kutyánk jelentős túlsúllyal rendelkezik, akkor a fogyókúra megkezdése előtt érdemes egy alapos belgyógyászati kivizsgálást kérni (vérlabor). Ez a kivizsgálás azért is fontos, mert az elhízás hátterében betegség is állhat. Ha házi kosztot eszik az állat, akkor kezdetben az adagjának kevesebb, mint az ¼ részével csökkentsük az etetett mennyiséget. Ha a kutya laborjában nem volt elváltozás (tehát az állat egészséges), de mégsem fogy, akkor vegyünk el a napi adagjának még kb. ¼ részét és figyeljük az eredményt. Házi koszttal azért nehezebb fogyókúrázni, mert annak összetétele kevésbé állandó. Ma már léteznek nagyon jó minőségű fogyasztó tápok, amelyeknél ha betartjuk az adagolási útmutatót, akkor jó eséllyel sikeresen tud fogyókúrázni kutyusunk. Ilyen táp például a PetBalance Medica Obesity és a Royal Canin Weight Control. A fogyókúra alatt minden héten mérjük meg kutyánkat és figyeljük az eredményt.

Mozgás:
Lusta kutyusunkat érdemes fokozatosan hozzászoktatni a rendszeres testmozgáshoz. Vigyük el minden nap a korábbinál kicsit hosszabb sétákra. Először kezdjük rövidebb távokkal, majd napról napra tegyünk egyre hosszabb kirándulásokat. A hirtelen , minden átmenet nélkül megnövelt testmozgás kifejezetten ártalmas, csak még tovább terheli a kutya szervezetét. Az alkalmak végén érdemes az állatot megjutalmazni, persze csak kedveskedéssel, a nassolás tilos! Később akár kutyás játékokat is beiktathatunk, például frizbizést vagy labdázást. Ráadásul a testmozgással nemcsak kutyánk alakját faraghatjuk le, hanem az együtt töltött séták örömteli pillanatai ránk is jó hatással lehetnek.

Legyünk türelmesek a kutyával, ne akarjunk hirtelen eredményt elérni. Ha apránként, kis mértékben, de csökken az állat súlya, már nagyon elégedettek lehetünk! Forrás: haziallat.hu / Roberto Gianinetti: A kutya és a macska háziorvosa

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem