Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Készítse fel otthonát kiskutyák és kismacskák érkezésére

2015. május 30.

Készítse fel otthonát kiskutyák és kismacskák érkezésére

Amikor a kölyökkutya vagy -macska megérkezik új otthonába, nagyszerű közös kaland veszi kezdetét. Ez azonban egy kétségekkel és kérdésekkel teli időszak is lehet, különösen akkor, ha most döntöttünk először úgy, hogy egy állattal osztjuk meg otthonunkat. Eláruljuk, mire van igazán szükségük az első napokban és hetekben a hazavitt kis kölyköknek.

A nagy nap már majdnem elérkezett – már csak egy kis idő, és a kölyökkutya vagy kölyökmacska beköltözik a lakásba. Van néhány dolog, amiről előre gondoskodni kell, mert sokkal jobb, ha a legalapvetőbb felszerelések már otthon várják a jövevényt. Még ennél is fontosabb, hogy vizsgáljuk át jó előre a lakást, hogy nincs-e bármi, ami veszélyt jelenthet a kölykökre. A következő oldalakon jó pár praktikus tippel szolgálunk, hogy olyan felkészülten várhassa a nagy napot, amennyire csak lehet.

Nagyobb biztonság kutyáknak és macskáknak

A kölyökkutyákban és kölyökmacskákban sok olyan vonás van, ami a kisgyerekekre emlékeztet. Tele vannak energiával, kíváncsiságuk kimeríthetetlen, és nincs az a képtelenség, amire ne vállalkoznának örömmel. És akárcsak a kisbabáknak, nekik sincs semmi tapasztalatuk, hogy felismerjék vagy felmérjék a veszélyt. Vadon élő rokonaik mellett ott van legalább az egyik állatszülő, vagy akár egy egész falka, hogy segítsen nekik az első időszakban, ráadásul ösztönös viselkedésformáik is a természetben való túlélésre adaptálódtak, ami jelentősen különbözik az emberi mesterséges környezettől.  Otthonunkban a kis kölyök védelme ránk hárul, amíg még tapasztalatlan és nem tanulta meg a szabályokat. Ki kell küszöbölnünk a veszélyforrásokat amennyire csak lehetséges.

Alapvető fontosságú, hogy az erkélyeket hálóval, az ablakokat pedig biztonsági ráccsal lássuk el. A kölykök olyan picikék, hogy könnyedén átcsusszanhatnak bármilyen lyukon. A másik gond, hogy sokszor nem is fogják fel a mélységeket, ezért az erkélyen vagy a nyitott ablakban sem fogja el őket a félelem.

Sok lakásban tartott és kerti növény is veszélyt jelenthet a kicsikre, ha elkezdik rágcsálni. A legtöbb szobanövény emészthetetlen a kutyák és macskák számára, néhány pedig egyenesen mérgező. Tartsa tehát ezeket a növényeket biztos helyen, sőt a legjobb, ha meg is válik tőlük.

A kiskutyák nagyon izgalmasnak találják az elektromos kábeleket, a kismacskák pedig egyáltalán semmilyen szalagnak vagy zsinórnak nem tudnak ellenállni. A fékevesztett játék komoly sérülésekhez vezethet, ezért a fenti tárgyakat is el kell zárni a kedvencek elől.

Ügyeljen arra is, hogy a lakásban tárolt törékeny dolgokat, például a vázákat és más dísztárgyakat legalább egy méter magasan tárolja, ha cicája lesz, akkor a legjobb, ha ezeket egy időre szekrénybe teszi. Máskülönben egy barátságos farkcsóválás vagy egy odadörgölőzés, vagy egy elegáns macskaugrás könnyen azt jelentheti, hogy búcsút is mondhat kedvenc tárgyainak.

Jó pár vegyi anyag is létezik, amely komoly betegségeket okozhat nekik. Előfordulhat, hogy a háztartási tisztítószerekbe is belenyal a kíváncsi kölyök.  A fagyállónak pedig olyan édeskés illata és íze van, ami miatt a kutyák és a macskák is szívesen lefetyelik. A legkisebb mennyiség is kárt okoz, sőt ha nem kerül sor azonnal a kezelésre, akkor visszafordíthatatlan módon károsítja a veséket, ezáltal kedvencünk halálát okozza. Így hát ne bízza a véletlenre, zárja el biztos helyre az efféle termékeket. Ne feledje el a kertből és a garázsból is elrakni ezeket a dolgokat.

Ha sikerült biztonságossá tenni a lakást, elkezdhet az alapvető felszerelési tárgyak beszerzésére koncentrálni az új családtag részére. Ha nem tudja biztosan, hogy az ön kedvencének melyik termékek volnának a legjobbak, bátran kérje ki az eladó tanácsát a kisállatboltban. Mindazonáltal mi is összeállítottunk egy listát a legfontosabb beszerzendő dolgokról.

 

Alapfelszerelés kölyökkutyáknak

1. Nyakörv, hám és póráz

Nyakörvre, hámra és pórázra az első napoktól fogva szüksége lesz. Hagyja a kölyöknek, hogy néhány nap alatt hozzászokjon új környezetéhez, csak utána tegye rá először a nyakörvet vagy hámot. Noha eleinte nem fogja hosszú sétákra vinni a kölyökkutyát, olyan korán hozzá kell szoknia nyakörvhöz és a hámhoz, amilyen hamar csak lehetséges. A hám a kölyökkutyák esetében különösen javallott, mert megkíméli az érzékeny kis nyakukat. Ettől függetlenül a kölyöknek a nyakörvhöz is hozzá kell szoknia, mégpedig nap, mint nap, ha lehetséges. Nagyon fontos a póráz használata is.

http://www.fressnapf.hu/anione-vezetoporaz-classic-nejlon-piros-s2m15/

Egyrészt biztonságos felügyelet alatt tarthatjuk vele a kiskutyát, másrészt ehhez is hamar hozzá kell szoknia.

A szuperkönnyű nylontermékek kezdetben tökéletesen megfelelnek.

http://www.fressnapf.hu/more-for-dogs-nyakorv-allround-neopren-kek-xxs26-2/

A bőr viszont nem a legjobb ötlet, mert túl súlyos lesz a kis pajtásnak. Arról nem is beszélve, hogy a kölyökkutyák előszeretettel rágcsálják is a bőrt. Olyan termékeket érdemes venni, amelynek mérete állítható, nehogy hamar kinőjék. Nem kell vagyonokat költeni az alapfelszerelésre, de azért törekedjen a jó minőségre. A rossz minőségű árucikkek ugyanis nem tartanak ki sokáig, és még sérülésveszélyt is okozhatnak a kölyökkutyáknak.

Tippünk: a hám választásakor ügyeljen arra, hogy a kölyök mellkasát és vállait csak minimális mértékben érintse, de ne legyen túl laza.  A hám vásárlásakor szerencsés, ha elviszi magával a kölyköt, hogy ki tudja választani az alkatához illő, legkényelmesebb darabot.

http://www.fressnapf.hu/more-for-dogs-norveg-ham-allround-neopren-piros-xs35-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-h-ham-comfort-nejlon-narancs-s46-cm/

2. Étel és tálkák

Az érkezés izgalmai egyszersmind azt is jelentik, hogy a kölyök az első órákban nem akar majd enni semmit. Ennek ellenére a kutyaeledelnek és az etetőtálkának már készen kell állnia. Adjon a kis négylábúnak rögtön vizet, de az első étkezéssel nyugodtan várjon egy vagy két órát. A tálkavásárlással kapcsolatosan annyit mondhatunk: minden csupán egyéni ízlés kérdése. Több tucatnyi különféle tálka kapható, más-más méretben, kialakítással és különböző alapanyagból. A rozsdamentes acélból készült tálkák különösen népszerűek, mert igen praktikusak. Kiállják a próbát akkor is, ha egy túllelkesült kutya veti magát a tálra, törhetetlenek, és a mosogatógépben is könnyű a tisztításuk. Mivel azonban a rozsdamentes acél nagyon könnyű, javasoljuk, hogy olyan tálkát vegyen, amelynek csúszásmentes az alja.

http://www.fressnapf.hu/anione-femtal-700-ml-2/

A kerámiatálkáknak megvan az az előnye, hogy sokféle stílus közül választhatunk. Ám hiába masszív egy ilyen tálka, a rozsdamentes acéllal szemben egyáltalán nem törhetetlen. Ilyesmit inkább csak mini kutyáknak vásároljunk.

A műanyag tálkák ideálisak kirándulás esetére. A minőséget illetően arra kell figyelni, hogy a műanyag semmiképpen se törjön szilánkosan. Otthoni etetésre mindenképpen olyat válasszunk, amelyiknek csúszásgátlós az alja.

http://www.fressnapf.hu/anione-muanyag-tal-zold-2200-ml/

3. Kutyaágy vagy doboz

Akárcsak az emberek, a kutyák is szeretik a kényelmet és a melegséget. Adjon a kölyökkutyának puha, otthonos alvóhelyet, és a hetedik mennyországban fogja érezni magát. Néhány kölyök az alvókuckót kedveli leginkább, mert különösen nagy biztonságban érzi magát benne.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyabujo-mogyoro-szinu/

Erre a célra a kutya szállítódobozát is használhatja, csak tegyen bele egy puha kutyapárnát.

http://www.fressnapf.hu/anione-szallitobox-m-l-szurke-81x56x59-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyaparna-letters-lila-m-80×60-cm/

A doboz előnye, hogy abba nyugodtan be is zárhatjuk a kölyköt, ha bizonyos okokból arra van szükség. Néhány kutya nem szereti sem a dobozt, sem a kuckót. Bármilyen megoldást is választ, érdemes magas peremű változatot beszerezni. A fonott kosarak pereme pont ilyen, ráadásul nagyon elegánsan is néznek ki. Kölyökkutyáknak mégsem ajánlanánk, mert a kis jószágok nagy eséllyel rögtön rágcsálni kezdik a vesszőket. A bélések és a párnák legyenek levehetők és kimoshatók. Amikor megvásárolja a kutyakölyök első ágyát, kérjük, ne azt vegye meg, amit felnőttkorára is neki szánna.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyafekhely-pinky-s/

Túl nagy lenne neki, és nem érezné magát benne biztonságban.

4. Játékok és rágócsontok

Végül, de nem utolsósorban szerezzen be néhány játékot és rágócsontot, mielőtt a kiskutya megérkezik.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_csomozott_csont_190g/

A közös játék segít a jó kapcsolat kialakításában, és levezeti a kutyus izgalmát. A rágás egyszerre tisztítja a kutya fogait, és csökkenti az állatban felgyülemlett stresszt. Utolsó jó tanácsként pedig tartsa szem előtt, hogy mindig az életkorának megfelelő játékot válassza ki a kölyöknek.

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyajatek-labda-csengovel/

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyajatek-latex-labda-9-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-kutyajatek-latex-hosszu-fulu-17-cm/

 

Alapfelszerelés macskakölyköknek

1. Ágy

Természetesen a kiscicáknak is szükségük van egy meleg helyre, ahol békésen aludhatnak. A macskapárna különösen népszerű megoldás.

http://www.fressnapf.hu/anione-korall-cicafekhely-sotet-piros/

Ha ilyet keres, győződjön meg róla, hogy a huzata levehető, és a bélése könnyen tisztítható. A radiátorra vagy az ablakpárkányra tehető bélelt párnák is jó befektetésnek számítanak, hiszen a legtöbb cica imád rajtuk szunyókálni.

http://www.fressnapf.hu/anione-parkany-fekhely-cicaknak/

http://www.fressnapf.hu/anione-radiator-cicafekhely-pluss/

Noha a kosarak felettébb elegánsak, a fiatal macskák valószínűleg meg fogják rágcsálni, vagy a körmüket élesítik majd rajta. Ne vegyen tehát a kiscicának fonott ágyat, amíg nagyobb nem lesz. Ha nem tud dönteni, nyugodtan vegyen néhány különböző fekhelyet, elvégre a legtöbb macskának több kedvenc alvóhelye is van.

2. Étel- és italtálka

A kölyökmacskának is az első naptól fogva kell ennie és innia. A kerámiatálkák nagyon népszerűek, mert sokféle kialakításban kaphatók, és nagyon könnyű elmosogatni őket.

http://www.fressnapf.hu/anione-keramia-etetotal-cicaknak-csikos/

A rozsdamentes acél tálkák nagyon praktikusak, és az is mellettük szól, hogy törhetetlenek.

http://www.fressnapf.hu/anione-fem-etetotal-cicaknak-2/

Használhat műanyag tálkákat is, csak győződjön meg róla, hogy az adott darab jó minőségű és hogy nem könnyű felborítani.

http://www.fressnapf.hu/anione-kavics-alaku-etetotal-cicaknak-bezs-szinu/

3. Alomtálca és macskaalom

A kint és a bent tartott macskáknak is kell vécé, és ezeknél is többfajta dizájn közül választhatunk. Lényegében az egész csak az ön és a macskájának az ízlésén múlik, hiszen a kis tigriseknek elég határozott véleményük van, ha az illemhelyükről van szó. Nagyon fiatal kölyöknek nyitott és alacsony peremű alomtálcát válasszon.

http://www.fressnapf.hu/anione-aristocat-alomtal-kitten-pink/

Léteznek  fedett  macska vécék, amelyekbe egy lengőajtón át lehet bejutni, ezeket akkor érdemes megvásárolni, amikor a kölyök egy kicsit már nagyobb lett és ügyesen tudja már használni a lengőajtót. Utóbbi előnye, hogy a kosz benne marad a tálcában, nem szóródik szét körülötte, ráadásul a szagokat is bent tartja.

http://www.fressnapf.hu/anione-flipcat-cica-wc-kek/

Csak az a baj, hogy nem mindegyik macska szereti ezt a barlangi utóérzést, ez pedig csak akkor derül ki, amikor kipróbálja a dolgot. Ha ön nem akar kockáztatni, vegyen olyat, amelyiknek levehető teteje van. Azzal nem lehet hibázni! Általános szabály, hogy az alomtálca széle ne legyen túl magas míg a macska pici, másképp alig tud majd bejutni. A tálcának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a cica könnyedén meg tudjon benne fordulni. Ha erre nem képes, akkor túl kicsi.

Megfelelő alomra is szükség lesz, mielőtt hazaviszi azt a macskakölyköt. Érdemes itt is a minőségre törekedni. A nagy beszívó-képességű és majdnem pormentes termékek nem csak a kismacskák érzékeny orrát, hanem a gazdáiét is kímélik.

http://www.fressnapf.hu/premiere-moments-alom-cicakolykoknek-12-l/

Ezzel egyidejűleg egy kis lapátot is szerezzen be, amellyel könnyebben ki tudja nyerni a macskapiszokkal szennyezett almot a tálcából.

http://www.fressnapf.hu/anione-alomlapat-235-cm/

Létezik durva és finom szemcséjű alom is. A macskák általában az utóbbit szeretik, a durva szemcsék ugyanis kellemetlenül érintik érzékeny tappancsaikat.

4. Kaparófa

A kaparófa a macskafelszerelés nélkülözhetetlen része. A magasabb kialakításúak a legnépszerűbbek, mert a kis ragadozó ott válogathat az alvóhelyek és a szoba szemmel tartására kitűnően alkalmas magaslatok között.

http://www.fressnapf.hu/cats-cicabutor-felina-kombinalhato-szurke/

A vásárlásnál a stabilitás, a robusztusság és a szakszerű kivitelezés legyenek a legfontosabb szempontok. Minél nagyobb a kaparófelület, annál jobb.

Ha a kismacskának mégsem tetszik a kaparófa, akkor valószínűleg az elhelyezésével nincs megelégedve. A legjobb hely az a szoba, amelyikben a legtöbb időt töltik, azaz alighanem a nappali. Ha száműzi onnan a kaparófát egy másik szobába vagy a folyosóra, a cicus minden bizonnyal levegőnek fogja nézni a továbbiakban.

5. Játékok

A közös játék jót tesz a macska-gazda kapcsolatoknak, és még a félénk cicákat is elő lehet csábítani búvóhelyükről egy kis élménydús időtöltés ígéretével. Érdemes hát a kezdetektől fogva néhány fajta játékot a kezünk ügyében tartani. Botos és tollas cicajátékok, kis labdácskák – ezekből sosem lesz elég!

http://www.fressnapf.hu/fitfun-botos-cicajatek-tollas/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-pingpong/

http://www.fressnapf.hu/cicajatek_szives_labda/

A játékok célja, hogy a macska lehető legtöbb természetes ösztönét kielégítse, azaz ötvözze a vadászatot, a játékot, szórakozást és a jutalmazás érzését.

A fentiek csak a legalapvetőbb szükségletei voltak a kölyökkutyáknak és kölyökmacskáknak, akik első napjukat töltik új otthonukban. Hamarosan azonban keríteni kell nekik fésűt és kefét a szőrápoláshoz, és alighanem körömvágót, bolha és kullancs elleni szereket, féreghajtót és más dolgokat is.

http://www.fressnapf.hu/karomvago-kicsi/

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-and-dogs-kefe-baby-szoktatashoz/

Nagyon fontos, hogy legkésőbb néhány nappal az új állat érkezése után vigye el állatorvoshoz az oltási könyvével együtt. Ne feledje el a jutalomfalatkákat sem! A legfontosabb így az elején mégis az, hogy el tudja egyengetni az új kisállat útját a tökéletes beilleszkedéshez.

Az új kedvenc első napja

Az első nap az új otthonban különösen fontos a kiskutyáknak és a kiscicáknak is. Végre találkozhatnak új családjukkal, elkezdhetik alapozni a kölcsönös bizalmat és megtanulni az új játékszabályokat. Ha minden jól megy, erre az élményre az egész jövőbeli kapcsolatukat rá lehet építeni. Ez azonban nem megy egy pillanat alatt, az első két hétre például kiemelten oda kell figyelni. Ilyenkor ne hagyjuk őket egyedül, szükség esetén akár vegyünk ki szabadságot is a munkahelyünkön.

A kiskutya megérkezett

Miután meghozták új otthonába, a kölyökkutyusnak csendre, nyugalomra és biztonságérzetre lesz szüksége. Ez azt jelenti, hogy hagyni kell a maga tempójában felfedeznie az új lakhelyét. Mutassa meg neki, hol fog tudni aludni, hol fog enni, és hogy hol vannak a játékai. Engedje neki, hogy apránként saját maga fedezze fel a lakrészét. Ne hívjon ekkortájt vendégeket, kerülje el a felbolydulást. A családtagok inkább egyenként találkozzanak a kiskutyával, semmint mindannyian egyszerre, és mindenképpen türtőztessék magukat: ne simogassák, hurcolásszák állandóan. Ne hívja át rögtön a szomszédokat és a barátokat sem, bőven lesz még idejük meglátogatni a kutyust a későbbiekben.

Amilyen hamar lehet, mutassa meg a kutyusnak azt is, hogy hol végezheti majd a dolgát. A sok izgalom közepette esélyes, hogy erre a tudásra igen hamar szüksége is lesz. Legkésőbb akkor cselekedjünk, amikor a kutya nyugtalan szaglászásba kezd: ekkor itt az ideje kivinni egy kicsit. Máskülönben az általános alapszabály szerint a kölyökkutyáknak rögtön azután szokták elvégezni a szükségleteiket, hogy játszottak, ettek vagy éppen aludtak. Próbálja meg mihamarabb felismerni az árulkodó jeleket. Minél gyorsabban tud reagálni, annál hamarabb válik a kutyus szobatisztává. A kutyák igazából nem szeretnek a saját otthonukba piszkítani, sőt, ellenkezőleg. A kölyköknek csak pár hétre van szükségük, mire szobatisztává válnak, és onnantól igyekeznek olyan helyen elvégezni a dolgukat, ahol az megengedett. Apró balesetek akkor szoktak történni, ha a gazdi nem érti meg idejében a kutya jelzéseit.

Együtt alszik a falka

Az első néhány éjszaka az új házban sok kihívást tartogathat a kölyöknek, hiszen hozzászokott már ahhoz, hogy bármikor odabújhat az anyjához és testvéreihez. A közeli testi kontaktus biztonságérzetet ad a kutyusnak, és ebben az idegen környezetben ebből minden eddiginél többre lenne szüksége. Nem azt mondjuk, hogy akkor hát vigye magával a kölyköt az ágyba, de eleinte engedje meg neki, hogy abban a szobában aludhasson, amelyikben ön. Tegye le a kutya ágyát a saját ágya közelében, lehetőleg úgy, hogy ne legyen útban, és ne legyen közvetlen rálátása onnan az ajtóra. Ellenkező esetben még az a gondolata támadhat a kiskutyának, hogy neki kell figyelnie mindenre, ezért nem tud majd kikapcsolódni.

Tippünk: párnázza ki a kutyus szállítódobozát, és nevezze ki kutyaágynak. A legtöbb kutya biztonságban érzi magát egy ilyen zárt helyen. A legnagyobb előnye ennek a megoldásnak természetesen az, hogy bármikor becsukhatja a doboz ajtaját, megakadályozva, hogy a kölyök éjjel elkódorogjon. Azt is meg fogja így tanulni a kutya, hogyan jelezze gyorsan, ha rájött a szükség, mivel nem akarja majd összepiszkítani a saját fekhelyét. További előny, hogy ha jól és biztonságban érzi magát a dobozban, akkor sem lesz gondja vele, ha autózni kell valahova.

Első naptól tanítani

A legelső pillanattól tegye egyértelművé a kutyának, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálnia. Tegyük föl, nem akarja, hogy a konyhában mászkáljon – ebben az esetben rögtön tiltott területnek kell kinevezni. Célszerű előre, még a kutya érkezése előtt kitalálni a játékszabályokat. Próbáljon azokra a dolgokra koncentrálni, amelyek valóban fontosak az ön számára, mert minél több szabályt állít fel, annál nehezebb lesz mindent betartatni. Ha például voltaképpen nem zavarja különösebben, ha a kutya felugrik az ágyra, akkor nincs értelme „elvi okokból” megtiltani neki ezt. Ne feledje, úgyis ön szabja meg neki, hogy mikor és mennyi ideig tartózkodhat ott. És ahol csak tudja, könnyítse meg a saját életét – ha nem akarja, hogy a kölyök megcsócsálja a legszebb szőnyeget, inkább tegye el pár hónapra. Az is segít, ha tiltás mellett egy alternatívát kínál fel az állatnak – ez esetben például egy rágócsontot.

Játékidő alatt már az első naptól fogva gyakorolhatja az egyszerűbb vezényszavakat, pl. „ül”, „marad”, „lábhoz”. A fókusz azonban mindig maradjon a kutyussal kialakított kapcsolaton, hogy az eb biztos lehessen benne, megbízhat Önben, mint falkavezérben. Engedje tanulni a saját hibáiból a kölyköt, de győződjön meg róla, hogy nem fog kárt tenni magában. Játsszon vele sokat, mert a közös élmények közelebb fogják hozni kettejüket. Az első időben csak néhány dolgot tanítson, és azt ismételje sűrűn, a kevesebb néha több. Egy fiatal kölyköt soha ne tanítson egyszerre több ideig, mint 5 perc. Inkább többször keveset tanítsa, mint egyszer sokat, mert a kölyök figyelme még nem koncentrált, hamar elfárad. Mindig jutalmazza, ha valamit jól csinál.

http://www.fressnapf.hu/premiere-training-snack-puppy-csirke-100g/

Macskaszoba az első napokban

A kiscica beköltözését is próbáljuk nyugodtan kezelni. Noha a macskák kíváncsi állatok, új környezetben gyakran szégyenlősebbnek tűnnek a kutyánál. Ha lehetőség van rá, célszerű kijelölni egy átmeneti „macskaszobát”, hogy megkönnyítsük a cica beköltözését. Ebben a szobában megtalálható minden, amire szüksége van, még egy olyan zug is, ahol megnyugodhat, mikor megérkezett. Ez a szoba lehet egy vendégszoba, vagy akár a nappali is. Tegye le a cica szállítódobozát a szoba közepére, nyissa ki az ajtót és várjon. Ha nagyon úgy fest, hogy bent szeretne maradni biztonságos „barlangjában”, akkor semmiképp sem próbálja kiráncigálni onnan. Ne aggódjon, előbb vagy utóbb mindenképpen elő fog bújni, és kimerészkedik új otthonába. Ez lehet, hogy pár perc múlva eljön, de az is lehet, hogy csak másnap. Ha még nem akar előjönni, lehet, hogy túl sok volt neki az izgalom. A türelem és a nyugodalmas hangulat az első pár órában kulcsfontosságú.

Ha lehetséges, a cicát hagyni kell az első két-három napban a szobájában pihenni, aludni. Csak akkor tárja ki előtte a cicaszoba ajtaját, ha már láthatóan biztonságban érzi magát. Persze ha ő már az első pillanattól vevő a felfedezésre, sokkal hamarabb is körbe lehet vezetni újdonsült otthonában.

Kötődés macska és gazdája között

A kötődés kialakításához legfőképpen türelem szükséges. Bizalom is kell, valamint érteni a macskák nyelvén, na és persze rengeteg jutalomfalat. Kérjük, emlékezzen rá, hogy a macska szemszögéből ön eleinte nagynak és veszélyesnek tűnik, különösen akkor, ha a kölyök olyan helyről származik, ahol nem simogatták és vették kézbe napi rendszerességgel. Az állat nem tudhatja biztosan, hogy ez az új alak csakis jót akar-e neki. Segíthet neki legyőzni a félelmét, ha szó szerint összébb húzza magát. Üljön le a földre, és hívja magához játszani. Kezdettől fogva halk, barátságos hangon szóljon hozzá és kerülje a sietséget, a kapkodást, a hirtelen hangoskodást. Ne meredjen soha a cica szemébe, inkább nézzen oldalra, pislogjon! Ha ez az első cicája, nem árt előbb tanulmányoznia a macskák testbeszédét. Sok félreértés adódik abból, hogy a gazdik rosszul fordítják le maguknak a macskák által küldött jelzéseket.

Egy botos vagy tollas cicajáték biztosan kedvet csinál majd a macskának ahhoz, hogy játsszon önnel. Ha engedi, és láthatólag élvezi is, akár fel is veheti kis időre a karjaiba. Semmiképpen ne szorítsa túl erősen, vagy tartsa őt akarata ellenére. A macskáknak igazság szerint ez egy kényes kérdés, és nem fogják elfelejteni senkinek, ha durván bánt velük.

A legtöbb kiscica hamar bizalmába avatja gazdáit, és ki lehet csalogatni játékokkal vagy csemegékkel a rejtekhelyükről. Ha az ön cicája ideges vagy félénk, a feromon spray is hasznos lehet neki a beilleszkedésben.

Az első napokban ne változtasson az étrenden

Ez a kutyákra és a macskákra is érvényes: kérjük, az első napokban ne variálja az állat étrendjét. Ha jó helyről érkezik, a korábbi tulajdonos bizonyára ad majd egy keveset a megszokott tápból, mikor elviszi az állatot. Ha nem tenné, kérje meg rá. Ha változtatna az állat étrendjén, legalább egy hetet várnia kell. Ezután fokozatosan keverje bele az új tápot a régibe, úgy, hogy egyre növeli az új arányát, míg a régiét csökkenti. A teljes átállás 5-7 nap alatt történjen meg. Ha a kölyöknek hasmenése lesz, ahogy növeli az új táp mennyiségét, akkor próbáljon ki egy másikat, mert előfordulhat, hogy arra a tápra, amelyikkel próbálkozik, érzékeny. Nagyon fontos, hogy a növekedés időszakában kölyköknek való prémium táppal etesse az állatot.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-cica-kitten-szaraz-csirkehal-25kg/

Kutyáknál olyan tápot válasszon, amelyik figyelembe veszi a kutya leendő testméretét.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-complete-medium-junior-kutyaeledel-csirke-pulykaval-12kg/

Keverékekről is meg lehet állapítani, hogy nagyjából mekkorák lesznek. Ha ebben nincs tapasztalata, akkor kérdezze meg állatorvosát, akihez az oltások miatt úgyis el kell látogatnia időről időre.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem