Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Édesvízi akváriumba való halak

2013. december 10.

Édesvízi akváriumba való halak

A kisállat-kereskedések az édesvízi akváriumi halak hatalmas választékával várják vásárlóikat – az akváriumrajongók több mint 1000 különféle hal közül választhatnak. Bár a legkeresettebb fajok köre időről-időre alaposan átrendeződik, van néhány valóban „örökzöldnek” számító kedvenc. Most ezek közül szeretnénk néhányat közelebbről is bemutatni.

Diszkoszhal
A diszkoszhal diszkoszra emlékeztető kerek, oldalról lapított testéről kapta a nevét. A diszkoszhal – a vitorláshallal együtt – a bölcsőszájúhal-félék családjába tartozik. Más halfajokkal együtt tartva is viszonylag jól érzi magát. Ehhez azonban nemcsak hasonló igényekkel kell rendelkezniük, az is fontos, hogy a többi hal nyugodt természetű legyen. A diszkoszhal leginkább egy rejteket adó buja növényzettel benőtt és menedéket nyújtó nagyobb gyökerekkel berendezett méretes akváriumban érzi magát otthon.

A tetra halak raja nyugtató hatással van a diszkoszhalra. 18-20 centiméteres testhosszával a diszkoszhal az egyik legtermetesebb az édesvízi akváriumban tartott halak között. Ennek megfelelő méretű, legalább 300 literes akváriumra van szüksége. Rendkívüli népszerűségét a sárgától és pirostól a fényes türkizig terjedő változatos színvilágának köszönheti. Várható élettartama: kb. 10 év.

Guppi
A szivárvány minden ragyogó színében tenyésztett apró guppi a legnépszerűbb akváriumi hal Németországban. Tartása viszonylag egyszerű, tehát tökéletes választás kezdők és gyerekek számára. Mivel rendkívül gyorsan szaporodik, „milliós halnak” is szokták nevezni. Ez az irizáló fogasponty Közép-Amerikából származik, elterjedési területe Dél-Amerika északi részétől a karibi térségig húzódik. Várható élettartama: kb. 2-4 év.


Platti
A platti vagy széleshátú fogasponty hat centiméter hosszú és – akárcsak a guppi – az elevenszülő fogaspontyok családjába tartozik, tehát nem rak ikrát, hanem elevenen hozza világra utódait. Az akváriumnak ezért elegendő menedéket kell biztosítania az apróságok számára. A platti népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy igen változatos forma- és színvilágban kapható. Ezenkívül tartása viszonylag problémamentes, és szívesen osztozik lakóhelyén az akváriumi halak többségével. A platti Közép-Amerikában honos, és leginkább akkor érzi jól magát, ha párban tartják. Várható élettartama: kb. 4 év.

Vitorláshal
A vitorláshal – angol nevén „angelfish” vagy „scalar” – a bölcsőszájúhal-félék családjába tartozik és a trópusi Dél-Amerikából ered. Legfőbb jellegzetességei a háromszög alakú test, a szokatlanul megnyúlt uszonyok és a testét díszítő függőlegesen futó sötét sávok. Ugyanakkor nem minden vitorláshal csíkozott – ma már a legváltozatosabb színekben és mintázattal kapható. Akár 15 centiméteresre is megnőhet (bár a szakértők rendszerint a vitorláshal magasságáról szoktak beszélni), és akár 15 évig is elélhet.


Neonhal
A neonhal  az Amazonas vidékéről származik. Mindössze nagyjából 4 cm hosszú, azonban irizáló színeinek köszönhetően feltűnő jelenség az akváriumban. A testén végighúzódó színes fényvisszaverő sáv csodálatosan ragyog fel, valahányszor fény éri. A természet ezzel a ragyogó villanófénnyel biztosítja, hogy a neonhal az otthonául szolgáló többnyire sötét vizekben soha ne veszítse szem elöl a raj többi tagját, ugyanakkor jól álcázza magát. A fényhatás különösen szembetűnő, ha az állatok mozgásban vannak, ezért mindig lenyűgöző az akváriumban rajozó neonhalak látványa. Várható élettartama: kb. 4 év.

Akváriumi harcsa
A harcsa a legtöbb akváriumban megtalálható. Megjelenése érdekes, rendkívül nyugodt vérmérsékletű, ezen kívül tisztán tartja az akvárium falait. Nappal félrehúzódik, és csak napnyugtával válik élénkebbé. Élelmet keresve letisztogatja az akvárium üvegfalait, ami egyben igen hasznossá is teszi. Legjobb, ha minimum egy, de inkább két nőstényharcsát tartunk. Ha nem akarjuk szaporítani, akkor maradjunk a nőstény, illetve nőstények tartása mellett. Minden egyed számára biztosítani kell egy-egy üreget, ahová visszahúzódhat. Az akváriumi harcsa mérete elérheti a 15 centimétert, kora a 10 évet.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem