Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egészséges kiscica? Természetesen!

2016. szeptember 06.

Egészséges kiscica? Természetesen!

Kiscicák szinte az év bármely napján születhetnek, de ősszel fokozottan növekszik annak az esélye, hogy ivaros nőstény macskánk apró bársonytalpúakkal lep meg minket. A mi feladatunk, hogy a vemhesség alatt és utána is, biztosítsuk a cicamama és kölykei számára a megfelelő körülményeket és étrendet.

Ha nem vagyunk felkészülve a kiscicákra, vagy nem vagyunk biztosak abban, hogy minden apróság számára szerető otthont tudunk majd találni, inkább ivartalanítsuk bársonytalpúnkat. Nem csak a nem kívánt vemhességet előzhetjük meg ezzel, hanem különböző súlyos betegségek kialakulását is. A menhelyeken és az utcákon nagyon sok kóbor cica éldegél, így felelős állattartóként jól meg kell fontolnunk, hogy biztosan szeretnénk-e kismacskákat.

Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, tehát nem kell félnünk a komplikációktól. Egyre több helyen vannak kezdeményezések arra is, hogy ingyenesen vagy kedvezményes áron ivartalanítsák a macskákat, így jó eséllyel találhatunk pénztárcakímélő megoldást is.

Amennyiben cicánk már vemhes, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy a cicacsalád apraja-nagyja egészséges legyen. Ha pedig ajándékba kapunk egy minitigrist, akkor törekednünk kell arra, hogy megadjunk neki mindent, amire szüksége lehet a további fejlődéséhez.

Az egészséges növekedés támogatásában sokat segít, ha a természetességet tartjuk szem előtt.

A bársonytalpúak számára a legjobb, ha gabonamentes nedveseledellel etetjük őket. A megfelelő táplálás az egészséges fejlődés és a hosszú élet alapja a kölyköknél és a felnőtt cicáknál egyaránt. Abból kell kiindulnunk, hogy a macskák húsevők, tehát állati eredetű fehérjékre van szükségük a túléléshez. Tudnunk kell, hogy bár a mai házimacskák szívesen elfogyasztanak többféle ételt is, azok, amelyek például gabonát tartalmaznak, fokozhatják az inzulintermelést az állat szervezetében, ami cukorbetegséghez vezethet.

Mivel a macskák ősei a sivatagban éltek, így előfordulhat, hogy önszántukból nem igazán hajlandóak vizet fogyasztani. Ezért is segít sokat, ha a nedveseledekkel hozzájárulunk a folyadékbevitelhez. Egy kiscica számára különösen fontos a megfelelő minőségű táplálék, ezért figyeljünk arra, hogy a kiválasztott eledel „junior” felirattal legyen ellátva, kíváló minőségű legyen, és lehetőleg csak természetes összetevőket tartalmazzon. A különböző színezékek és tartósítószerek hosszútávon károsan hatnak a háziállat szervezetére, tehát ezeket igyekezzünk elkerülni.

Akár mi magunk is főzhetünk cicánknak különböző húsokat. A csirke, a sertés vagy a borjú egyaránt szóba jöhet. Ami pedig a folyadékbevitelt illeti, mindig legyen friss, hideg ivóvíz a minitigris előtt. Lusta ivóknak jó ötlet, ha cicaszökőkutat vásárolunk, hiszen akkor a mozgásban lévő víz felkeltheti az állat figyelmét és ivásra ösztönözheti, ráadásul a beépített rendszer szűrőként is funkcionál.

Szobatigrisek esetében kell lennie valamelyik helyiségben egy cica wc-nek, lehetőleg egyel több, mint ahány cicánk van. Bár a nagyobb macskák egy idő után már megtanulják jelezni, ha ki kell menniük, időnként előfordulhat, hogy épp nem tudjuk kiengedni őket. A piciknek pedig eleinte az az egyetlen lehetőségük, ahol elvégezhetik a dolgukat. Fontos, hogy természetes macskaalmot válasszunk a cica toalett megtöltéséhez, mivel az alom is közvetlen hatással lehet a bársonytalpú egészségére, hiszen érintkezik vele, akár meg is nyalhatja, és belélegezheti az esetleges káros anyagokat. A legjobb, ha növényi alapú terméket választunk, amely különböző illatanyagoktól mentes.

A benti cicák sokszor tovább is élnek, mint kinti társaik. Odabent kevesebb veszély és betegség leselkedik rájuk, és nem kell szembenézniük a zord időjárás következményeivel sem. A hátrány viszont az, hogy a lakásban kevesebb mozgásra van lehetősége a minitigrisnek, ezért több játékszerre és közös foglalkozásra van szükség, és persze bent nem túl természetes a környezet. Jó lehet, ha mérlegelünk, és megtaláljuk az arany középutat.

Forrás: catster.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem