Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egészséges táplálkozás díszmadaraknak

2015. február 21.

Egészséges táplálkozás díszmadaraknak

A friss gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fontos szerepet játszanak a díszmadarak táplálkozásában. Néha azonban különféle táplálék-kiegészítőket is biztosítani kell nekik ahhoz, hogy tollas barátaink minden szükséges ásványi anyaghoz hozzájussanak. Ahhoz, hogy helyesen tápláljuk madarunkat, pontosan tisztában kell lennünk az általunk tartott faj igényeivel.

A legtöbb díszmadár valódi ínyenc. A magevők szívesen válogatnak a különböző magvak között. Annak érdekében, hogy ez a táplálék tényleg elnyerje tetszésüket, csak jó minőségű, megbízható forrásból származó terméket vásároljunk, és győződjünk meg arról, hogy biztosan a madár fajának megfelelő magkeveréket választjuk.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_hullamospapagaj_eleseg_1kg/

Fontos, hogy tollas barátainknak ne adjunk túl sokat a gabonafélékből, és olajos magvakból mivel ezeknek rendkívül magas az energiatartalma. Ha csak ilyesmivel etetjük az állatot, akkor könnyen el is hízhat. Különösen óvatosan kell bánni a különböző mézes rudakkal, és egyéb nasikkal.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_duplarud_kanarinak_mezes_70g/

A legtöbb madárfaj rajong ezekért a falatokért, ám csak heti egy vagy két alkalommal, a kiegyensúlyozott étrend részeként, desszertként ajánlott ilyesmivel megkínálni őket. Ha állandóan a madarak előtt vannak ezek a táplálékok, akkor könnyen előfordulhat, hogy a madár mindig a nasikkal lakik jól és a számára megfelelő táplálékot nem fogyasztja kellő mennyiségben.

Ha régi, kiszáradt, poros illatú magvakat találunk, akkor az egész csomag magkeveréket ki kell dobni és újat kell vásárolni helyette. Az eledelek felhalmozása helyett pedig inkább mindig vásároljunk kisebb kiszerelésű, friss táplálékot, mert ezzel csökkenthetjük a nagy mennyiségű, régóta kibontott termékeknél előforduló baktérium- és gombafertőzés kockázatát.

Friss eledellel, változatosabban

Ha szeretnénk madarunkat változatos menüvel kínálni, fajának megfelelő friss táplálékokat is be kell szereznünk. Ezek fontos vitamin és ásványianyagforrások, amelyek amellett, hogy erősítik immunrendszerét, még tollazatát is ragyogóan egészségessé varázsolják.

A magvakhoz hasonlóan a változatos menü titka is a frissességben rejlik. A legjobb, ha gyümölcsöt és zöldséget egyaránt tartalmaz, amelyeket a bioboltban, vagy saját, növényvédőszer-mentes kertünkben szerezhetünk be. A tyúkhúr például nagyon népszerű a madarak körében, és ezt akár a mezőn is begyűjthetjük, ám semmiképp ne az útszéli növényeket vigyük haza, mert ezek valószínűleg kipufogógázzal szennyezettek. Csak olyan, friss táplálékokat adjunk kedvencünknek, amelyek ropogósak és lédúsak. Az aranyszabály minden esetben az, hogy csak olyasmit adjunk háziállatunknak, amit mi is szívesen megennénk. Így biztosan nem kerül a menübe fonnyadt növény vagy rothadó gyümölcs.

Ha az etetésre szánt zöldségeket, gyümölcsöket a hűtőben tároljuk, akkor vacsoraidő előtt vegyük ki őket a jégszekrényből, és csak szobahőmérsékleten adjuk kisállatunknak. A hűtőhidegen elfogyasztott táplálék ugyanis emésztési problémákhoz vezethet tollas barátainknál. A higiénia is épp ilyen fontos. A friss élelmiszereket mindig alaposan mossuk meg, és a maradékokat néhány órával az etetés után távolítsuk el a kalitkából, mert így elkerülhetjük a gombák és baktériumok elszaporodását.

Friss eledel a díszmadaraknak

A díszmadaraknak adható friss növények listája igencsak hosszú, fajtánként változó. Magában foglal számos zöldséget, beleértve a legtöbb salátafélét, sárgarépát, uborkát, cukkinit, paradicsomot, paprikát, mángoldot, póréhagymát, retket és friss spenótot. A madarak édes ízük miatt a gyümölcsöket is nagyon szeretik, ám heti egy vagy két alkalomnál gyakrabban ne adjunk nekik ilyesmit a magas cukortartalom miatt. A legtöbb díszmadár szívesen csipeget bogyókat, almát, körtét, nektarint, narancsot, dinnyét, kivit, cseresznyét, meggyet és ananászt. Mielőtt kedvencünk tálkájába tesszük a gyümölcsöket, mindig távolítsuk el belőlük a magokat.

A friss fűszer- és gyógynövények, mint a petrezselyem, a bazsalikom, a medvehagyma, a zsálya vagy a kapor határozottan az egészséges, friss táplálékok közé tartoznak. Az alma-, körte-, mogyoró-, valamint a bükk- és nyírfa kezeletlen gallyai pedig valóságos csemegét jelentenek az apró kedvenceknek, ráadásul jó elfoglaltságot ad ezek rágcsálása. Hasznos, ha különböző vastagságú gallyakat úgy helyezünk be a kalitkába, hogy a madarak a rágcsálás mellett mászkálhassanak, ugrálhassanak is rajtuk.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden madár szeret és nem minden madár ehet minden friss élelmiszert. Ezért, mielőtt kísérletezésbe kezdünk, tájékozódjunk, hogy milyen fajta zöldségek és gyümölcsök alkalmasak a kisállat számára. Az új ételekből soha ne adjunk egyszerre sokat és egyszerre mindig csak egy újdonsággal próbálkozzunk. Így ha baj van, akkor rögtön tudjuk, hogy melyik táplálék volt a hibás.

Veszélyes gyümölcs

A díszmadaraknak tilos avokádót, szilvát, grapefruitot, zöldbabot, nyers burgonyát és káposztaféléket adni. Ezek a legtöbb madár számára mérgezőek, és már a legkisebb mennyiségben is ártalmasak lehetnek. A tartósított vagy cukrozott gyümölcsök etetése szintén kerülendő. Tollas barátaink a legtöbb citrusfélét kedvelik, ám a citrom és lime számukra túl sok savat tartalmaz, ezért ilyesmit inkább ne adjunk nekik.

Lágyeleségek, ásványianyag források, táplálékkiegészítők

A friss gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fontos szerepet játszanak a díszmadarak táplálkozásában, de egyéb táplálékokra, kiegészítőkre is szükségük van, hogy mindig fittek és egészségesek maradjanak.

A madaraknak nagyobb mennyiségű állati fehérjére van szükségük vedlés és tojásrakás és a fiókák nevelésének idején, amelyet lágyeleségekkel biztosíthatunk. A fiatal madarak fehérjeigénye is nagyobb, mint a felnőtt madaraké. Sokféle lágyeleség recept létezik. A lágyeleség tartalmazhat például reszelt kemény tojást, reszelt trappista sajtot, reszelt sárgarépát, túrót. A vedlés időszaka alatt extra vitaminokat és aminosavakat is adhatunk az állatnak. Emellett bizonyos betegségek után, a gyógyulás, felépülés időszakában, és a fárasztó költözést követő hetekben is szükség lehet plusz vitaminforrásokra. Egészségmegőrzés céljából évente egy vagy két alkalommal is beiktathatjuk a vitaminkúrát kedvencünk étrendjébe.

Egész évben gondoskodjunk szépiacsontról. Ez az egyik legfontosabb táplálék-kiegészítő a madarak számára, mert fontos ásványi anyagokat tartalmaz, amelyeket az állat csipegetéssel juttathat a szervezetébe. Emellett a szépia a csőrápolásnak is elengedhetetlen kelléke, ami ugyanolyan fontos a madarak szempontjából, mint az embereknek a szájhigiénia.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem