Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egészséges táplálkozás kedvenceink életének minden szakaszában

2015. szeptember 29.

Egészséges táplálkozás kedvenceink életének minden szakaszában

Négylábú barátaink hosszú és egészséges életéhez az egyik kulcs a megfelelő táplálkozás. Nem csak a táplálék minőségét kell szem előtt tartanunk, hanem az alkotók megfelelő összeállítását és arányát is, melyet állataink aktuális szükségleteihez kell igazítanunk.

A kutyák és macskák várható élettartama látványosan megnövekedett az elmúlt években. Ez nem csak az orvostudomány fejlődésének köszönhető, hanem annak is, hogy egyre többet tudunk az egyes életkorok és állapotok speciális igényeiről, így a megfelelő táplálással sokat tehetünk kedvencünk egészségéért. Ma már szinte senki sem táplálja háziállatát maradékokkal, mivel a legtöbb kisállat-tulajdonos átváltott a helyi szaküzlet kész állateledeleire, hogy kielégítse kedvence igényeit. Fontos megemlíteni, hogy a szakszerűen összeállított házi koszt nem ugyanaz, mint a maradéketetés. Megfelelő tudás birtokában magunk is összeállíthatjuk kedvenceink táplálékát. Segítséget nyújthat ebben például Dr. Fodor Kinga: Mit egyen a kutyám?- című könyve.

Az első év

Ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a kiskutyáink vagy kiscicáink egészségesen cseperednek fel, már a kezdetektől helyesen kell őket táplálnunk. Ebből a szempontból életük első éve különösen fontos, mivel ez fejlődésük legintenzívebb szakasza. Néhány hónap leforgása alatt újszülött kicsinyekből teljesen kifejlett állatokká válnak. Amennyiben hiányt szenvednek a főbb tápanyagokból, csontjaik, izomzatuk és belső szerveik nem a megfelelő módon fejlődnek, ennek pedig élethosszig tartó hatása lehet a szervezetükre.

A születésük utáni első hetekben az anyatejben benne van minden, amire a kölyköknek szükségük van. Amikor a kölykök elérik a négy hetes életkort, akkor meg lehet próbálni naponta 1-2 alkalommal szilárd táplálékot kínálni. Semmit nem kell erőltetni, hagyni kell, hogy a kölyök a maga tempójában ismerkedjen az étellel, az egészséges kölyök előbb-utóbb enni fog. Ezen a ponton már adható nekik minőségi kölyöktáp.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-junior-kutyakonzerv-baranylazacburgonya-200g/

Ezeknek nagyobb energia és fehérjetartalma van, mint a kifejlett állatoknak szánt tápláléknak, és megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz többek között kalciumot és foszfort is, ami nélkülözhetetlen a vázrendszer egészséges fejlődéséhez. A növekedésben, fejlődésben lévő állatok igényei ebben a tekintetben is eltérőek, mint a felnőtteké.

Fokozott energiaszükséglet

A kiscicák és kiskutyák még nem vehetnek magukhoz nagy mennyiségű ételt. Ahhoz, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő mennyiségű tápanyagot, naponta négy-ötször, kis adagokban kell etetnünk őket. Fontos, hogy a nekik szánt junior étel úgynevezett „teljes értékű eledel” legyen. Ha ezt a kifejezést látja a terméken, az azt jelenti, hogy garantáltan tartalmazza kedvence szervezetének fejlődéséhez szükséges hozzávalókat. Rendkívül fontos, hogy ezt a feliratot keresse, mert a kölyök és növendékkori táplálás hiányosságai kihatnak az állat egész életére. Fontos tudni, hogy a különböző méretű fajták (kistestű, közepes testű, nagytestű és óriás) növekedési sajátosságai eltérőek, ma már lehetőség van olyan táp választására, amely ezt maximálisan figyelembe veszi.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-complete-medium-junior-kutyaeledel-csirke-pulykaval-1kg/

 

Néhány példa, hogy miért is fontos ez:

A nagy és óriástestű kutyák kölykeinek etetése kihívást jelenthet. A túlzott energia bevitel a növekedés bizonyos szakaszában komoly probléma, hirtelen növekedést, testsúlygyarapodást okoz, ami túlterheli a fejlődő, még gyenge ízületeket és még a genetikailag nem érintett kutyákban is különböző csont és ízületi fejlődési rendellenességeket okozhat. Azok a kölykök pedig, amelyek öröklötten diszpláziásak, különösen veszélyeztetettek ebben az érzékeny időszakban. Ma már tudjuk, hogy a különböző diszpláziák öröklődő betegségek, de az, hogy mikor és milyen mértékben okoznak majd klinikai tüneteket, az függ a tartási és táplálási tényezőktől is. Korábban sok szakértő emiatt a nagytestű kutyák esetében a felnőtt eledelekre való mielőbbi átállást tanácsolta, mert a felnőtt, alacsonyabb energiatartalmú eledelek lelassíthatják a növekedést. Azonban ez nem jó ötlet, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy kölykökről van szó, annak megfelelő igényekkel, ami nem egyezik a felnőtt állatokéval! Emiatt a felnőtt eledelekre való átváltás helyett speciálisan nagyobb fajtáknak szánt eledellel kell őket etetni. A nagy és óriástestű kutyák növekedése két szakaszra osztható, az első az intenzív növekedés fázisa, amikor a kutyák energiaszükséglete magas és ezt biztosítani is kell (anélkül, hogy elhizlalnánk), a második pedig egy kevésbé intenzív szakasz, amelynek jellemzője a fokozatos erősödés. Ma már vannak olyan gyártók, amelyek ezt a sajátságot is figyelembe veszik és a két növekedési szakaszban más összetételű tápot kínálnak. A kistestű fajták növekedése, fejlődése eltér az óriás testűekétől. Az ő intenzív növekedésük rövidebb idő alatt lezajlik, ez alatt az idő alatt a legmagasabb az energiaigényük, később könnyen elhizlalhatók, ami kihat az egész hátralévő életükre. A kölyökkorban túlsúlyos állatokat nagyon nehéz felnőtt korban normális kondícióban tartani.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-sensitive-mini-junior-kutyaeledel-1kg/

 

Fajhoz igazított táplálkozás felnőtt háziállatok számára

Alig néhány hónap alatt fiatal kutyája vagy macskája jelentős változáson megy keresztül. A macskák már hét-nyolc hónapos koruktól elérik a felnőttkort. A kutyák esetében ez a fajtájától és a felnőtt állat várható méretétől függ. Mire a kistestű kutyák elérik a kilenc- tizenegy hónapos kort, gyakran már teljesen kifejlettek számítanak, a közepes méretű kutyák esetében ez egyéves kornál történik meg, míg a nagytestű kutyák egészen másfél éves korukig nőhetnek, az óriástestűek pedig csak 18-24 hónapos korukra érik el a felnőtt korukat.

http://www.fressnapf.hu/premiere-meati-kutyakonzerv-marha-800g/

Mindenesetre, ha kutyája elérte a felnőttkort, itt az ideje áttérni a felnőtt eledelekre. A kölyöktápok magasabb energia és fehérjetartalma csak a növekedés időszakában szükséges, a felnőtt állatok igénye ennél alacsonyabb. Ha nem biztos benne, hogy itt az ideje, hogy felnőtt eledelre váltson, akkor a legjobb, ha kikéri állatorvosa tanácsát. Egy rövid állapotfelméréssel gyorsan megállapítható, hogy a kutya vagy a macska kész van-e a következő táplálkozási fokozatra.

Ha igen, akkor nemcsak az ételt, hanem az étkezések számát is hozzá kell igazítani. A felnőtt állatokat elegendő lehet naponta egyszer etetni, de a napi két etetés bizonyos esetekben előnyösebb. Vannak kutyák (főleg a kistestűek között), amelyek könnyen hánynak, ha üres a gyomruk, őket mindenképpen ajánlott naponta két alkalommal táplálni. A kutya napi táplálékának legalább két részre osztása különösen ajánlott még nagytestű és óriástestű kutyák esetében, ez csökkenti a gyomorcsavarodás kialakulásának veszélyét. Egy másik módszerrel is elkerülhetjük ezt a problémát: az étkezés után tartsunk pár óra pihenőt, mielőtt bármilyen aktív mozgást engedélyeznénk kutyánk számára (például ugrálást, futást, sportolást). Soha ne séta előtt etessük a kutyát. A macskák kevésbé hajlamosak a habzsolásra, rájuk ritkán jellemző, hogy a szükségleteiknél többet ennének.

 

Fajta-specifikus szükségletek, érzékenységek

Azt javasoljuk, hogy akkor is a kutya méretének megfelelő tápot válassza, ha felnőtt eledelre vált. Ezen kívül vannak más szempontok is, amelyeket figyelembe kell venni. Például a különösen aktív életet élő kutyáknak nagyobb mennyiségű ételre vagy speciális táplálékra van szükségük, melynek magasabb energiatartalma van.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_medium_active_szaraz_kutyaeledel_12_kg/

A télen szabadban tartott állatok energiaigénye is megnövekszik. Léteznek a különböző fajták sajátosságait figyelembevevő fajtatápok is.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-persian-400g/

Vannak olyan állatok, amelyeknek a bőre vagy az emésztőrendszere érzékenyebb, mint a társaiké. Ma már léteznek olyan tápok, amelyek kiszolgálják ezeket a speciális igényeket is.

http://www.fressnapf.hu/select_gold_hair_skin_kitten_konzerv_eledel_erzekeny_emesztesu_es_boru_kolyok_cicaknak_400g/

Macskák esetében is hasonló szempontokat kell mérlegelni, amikor tápot választunk, de náluk a méretbeli különbségek nem olyan jelentősek, mint a kutyáknál. A tápok csomagolásán lévő etetéssel kapcsolatos ajánlások az átlagos aktivitású háziállatokra vonatkoznak. Egy különösen aktív állat vagy egy szabadtéri macska esetében meg kell növelni az étel mennyiségét.

http://www.fressnapf.hu/premiere-outdoor-cica-300g/

Ennek az ellenkezője is igaz: egy kényelmes, sokat heverésző szobacica energiaigénye alacsonyabb.

http://www.fressnapf.hu/premiere-indoor-cica-2kg-2/

Háziállatunk nem válik túlsúlyossá, ha az étel mennyiségét az állat igényeihez igazítjuk és mindig figyeljük a kondícióját. A macskák az ivartalanítás következményeként könnyebben elhízhatnak és hajlamossá válhatnak a húgyúti megbetegedésekre, ezért kifejlesztettek kifejezetten ivartalanított állatoknak való tápokat is.

http://www.fressnapf.hu/premiere-sterilised-cica-4kg/

 

Idősebb állatok etetése

Az idő múlásával kedvenceink szükségletei is változnak. Anyagcseréjük, emésztésük lelassul, immunrendszerük működése kevésbé hatékony, szerveik teljesítőképessége csökken. A testméret nemcsak a növekedésre, fejlődésre van hatással, hanem arra is, hogy mikortól számít öregnek egy kutya. Az idősödő kutyák alacsonyabb energiatartalmú, de táplálóanyagokban gazdagabb, kiválóan emészthető táplálékot igényelnek. Ha az idős állat kondíciója romlik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. A macskáknál hét éves koruk tájékán érdemes szenior tápra váltani.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-senior-digestion-alutasakos-pulykarizs-85g/

 

Fontos tudni, hogy a 12 év feletti macskák kondíciója sok esetben romlik, ezért erre náluk nagyon oda kell figyelni. Vannak olyan tápok, amelyek kifejezetten 12 év feletti macskáknak készültek.

http://www.fressnapf.hu/select-gold-senior-ageing12-alutasakos-csirkelazac-85g/

 

Ha az állat elérte az időskort, akkor a megfelelő szenior állateledelre kell váltani, még akkor is, ha kedvence még mindig rendkívül élénknek és energikusnak tűnik. Idős állatokat fontos rendszeres állatorvosi vizsgálatra vinni olyankor is, amikor nem látjuk őket betegnek, mert így még korai stádiumban kiderülhetnek betegségek, amelyeket a megfelelő gyógyszeres kezeléssel és diétával hosszabb ideig kordában lehet tartani, mint akkor, ha csak akkor kezdjük a kezelést, amikor az állat már láthatóan beteg. Idős állatoknál már a tápváltás előtt érdemes egy általános belgyógyászati vizsgálatot végezni, mert ha fény derül valamilyen problémára, szervfunkció beszűkülésre, akkor már rögtön a megfelelő diétás tápra térhetünk át.

Egy jó szenior eledel könnyen emészthető összetevőket tartalmaz, amely semmilyen további megterhelést nem jelent az állat testére nézve. Ezek az állatok általában nem mozognak annyit, mint fiatal társaik így energiaigényük csökkenni fog. A szenior eledeleket speciálisan ezeknek a változásoknak ismeretében állították össze. Alacsonyabb az energiatartalma, de ez még mindig elegendő ahhoz, hogy jóllakassa kedvencét. Különösen fontos, hogy megakadályozza a kutyák és a macskák időskori elhízását, ami további megterhelést jelentene a keringési rendszer és az ízületek számára. Ahogy azt korábban bebizonyították, az elhízás növeli egyes súlyos belgyógyászati betegségek, mint például a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Sajnos idős korban a krónikus betegségek előfordulása nem ritka probléma. A macskáknál ez gyakran vesebetegség, májbetegség vagy cukorbetegség formájában jelenik meg. A kutyáknál is a macskákéhoz hasonló problémák jelentkezhetnek, és a szívbetegségek előfordulása is gyakori. Szerencsére manapság már sok gyártó készít a különböző krónikus betegek számára megfelelő diétás tápokat.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_vesepanaszokra_szaraztap_kutyaknak_2kg/

 

A fő étkezések mellett ne felejtse el a jutalomfalatok összetételét is megváltoztatni.

http://www.fressnapf.hu/pbm_emesztest_kimelo_dietas_snack_kutyaknak/

 

Különösen fontos, hogy az idős állatok megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. Ha kedvence húgyúti problémákkal vagy vesebetegséggel küszködik, akkor megfontolandó, hogy inkább konzerv tápot adjon, vagy nedvesítse be a száraz eledelt, így növelve a táplálékkal bevitt folyadék mennyiségét. Sok kutya és macska nem tud már rágni idősebb korában, megkönnyíti számukra, ha a nedves vagy száraz tápot már előre átitatja vízzel.

A BARF-módszer- egy új etetési irányzat

A BARF betűszó jelentése: “biológiailag megfelelő nyers étel”. A módszer követői maguk állítják össze a táplálékot kisállataiknak. Kizárólag friss, kezeletlen összetevőket használnak, beleértve a nyers húst vagy halat, belsőséget csontokkal, zöldséget és gyümölcsöt, valamint a tejtermékeket, olajat és számos más táplálék-kiegészítőt.

A BARF-módszernek számos előnye van. A tulajdonosnak több beleszólása van a hozzávalókba, melyek kedvence szervezetébe kerülnek. Ezzel a gazdi véglegesen kizárja a nem kívánt adalékokat az állat étrendjéből. Ez különösen fontos allergiával vagy intoleranciával rendelkező kutyák esetében. A BARF-étrend egyre népszerűbb, már nem olyan nehéz beszerezni a szükséges hozzávalókat. A BARF-ételek már egyre több szakboltban is megtalálhatóak.

Mindenesetre fontos, hogy a készítmény és az összetevők az állat igényeihez illeszkedjenek. A probléma gyökerét egy tanulmánnyal demonstrálta a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen az Állatok Táplálkozása és Dietetikájának elnöke. A BARF-diéta tulajdonosai által összeválogatott összetevőket tesztelték az egyetemen, majd megállapították, hogy a gazdák csekély százaléka tudta valóban biztosítani az optimális táplálkozást saját kutyája számára. A legtöbb eledel valójában híján volt a tápértéknek. Az újoncoknak különösen célszerű tanácsot kérni egy tapasztalt szakembertől, érdemes megvizsgáltatni a saját készítményeit az állatorvosával. A magas higiéniai követelményeket minden esetben szükséges betartani nyers hússal való munka esetén, erről a BARF-étrend követésénél is gondoskodni kell. A hőkezelésen át nem esett nyers hús számos fertőzés forrása lehet (pl.: Salmonella, Campylobacter). Ha mindenképpen a BARF táplálás mellett dönt, akkor tegye meg, hogy a nyers húst legalább 1 hétre lefagyasztja (-18 fok) mielőtt állatának adja. Nyers és fagyasztáson át nem esett vadhúst SOHA ne adjon kedvencének. A vadhús, főleg a zsigerek olyan galandférgeket hordozhatnak, amelyek lárva állapotai az emberek belső szerveiben is megtelepednek! A kutyák ezen férgek petéit nagy számban üríthetik, akár úgy is, hogy nem mutatnak semmilyen tünetet.

Kiegészítő ételek

A háziállat szükségleteinek megfelelő étrend biztosításáig általában nem szükséges a különféle táplálék-kiegészítők fogyasztása. Mégis vannak olyan állapotok, amikor a szervezet igénye egyes tápanyagok iránt megnövekszik. Ilyen például a vedlés ideje, a betegség utáni lábadozási szakasz vagy egy költözés utáni stresszes időszak – ilyenkor kifejezetten bölcs döntés kedvencünknek táplálék-kiegészítőket adnunk.

http://www.fressnapf.hu/pet-balance-bor-es-szortaplalo-macskaknak-250ml/

A BARF-módszer szerint táplált állatok esetében ez elengedhetetlen az esetleges hiányosságok megelőzéséhez. Az idősebb kutyák immunrendszer sokszor már nem működik megfelelően, ezért számukra tanácsos lehet táplálék kiegészítők adagolása. A megfelelő táplálék kiegészítő kiválasztásában mindig kérje állatorvosa tanácsát, hiszen egy rosszul megválasztott készítménnyel a legnagyobb ártani is lehet!

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem