EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egy platti portréja

2014. december 28.

Egy platti portréja

A plattik, vagy más néven széleshátú fogaspontyok, csodás színeket varázsolnak az akváriumba. Ám nemcsak emiatt népszerűek az akvaristák körében, hanem azért is, mert nagyon barátságos, nyugodt állatok, akikről viszonylag könnyű gondoskodni.

A hím plattik 4, míg a nőstény példányok 5 centiméter hosszúra nőnek. Annak ellenére, hogy kompakt formájuk miatt a plattik nem épp a legnagyobb, legelegánsabb akváriumlakók, népszerűségük töretlen, és erre jó okuk van: a plattik rendkívül békések, akik nagyon jól kijönnek a többi halfajjal, változatos színeik valóságos díszei a víznek, ráadásul ellátásuk is igazán könnyű.  A plattik a tenyésztés eredményeként sokféle színvariációban léteznek, a halvány bézs vagy sárga színűtől a narancssárga és piros árnyalatokon át, akár fekete vagy barna foltos, csíkos egyedek is előfordulnak. Uszonyaik és testük néha azonos színű, de előfordulnak tarka állatok is.

Tippünk: Hasznos, ha beszerez egy második, kisebb akváriumot, ami ideális lehet az ivadékok számára, mert elkülönítés hiányában könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb halak megeszik őket.

A platti édesvízi hal, eredeti élőhelye Közép-Amerika és Mexikó. Ezért nem csoda, hogy igazán kedveli a meleget: 20-25 Celsius-fokos hőmérsékletű, 7-8-as pH-értékű vízre van szüksége. A platti számára ideális akváriumban mindig áramoltatni kell a vizet és kedvelik a sűrű növényzetet is.

Ez a halfaj csoportosan szeret élni, ideális esetben a csoportot egy hím és számos nőstény alkotja. Ha nagyobb halrajt tart, akkor akár egynél több hím is lehet, ám arra ügyeljen, hogy számuk sose haladja meg a nőstényekét. Mivel a platti nagyon barátságos, akár más állatfajokkal is együtt tartható, például apró rákokkal is.

A plattik mindenevők

Ennek eredményeként étrendjük összeállítása igazán egyszerű. Táplálkozhatnak elhalt növényi részekkel, valamint algákkal, vízibolhákkal és rovarokkal. Emellett friss növényi eredetű eledelt is kínálhat nekik. A legegyszerűbb módja a plattik etetésének az előre elkészített, lemezes haleledel, amelyet a szaküzletekben vásárolhat meg.

http://www.fressnapf.hu/multifit_haleledel_komplex_250ml/

A platti az elevenszülő fogaspontyfélék családjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy utódait elevenen hozza világra. Ha éppen a megfelelő pillanatban nézi az akváriumot, akár tanúja is lehet ennek a csodás eseménynek. Aki nem szeretne lemaradni a pillanatról, készüljön fel egy álmatlan éjszakára. Az ivadékok általában éjszaka jönnek világra. A vemhesség késői szakaszában az utódok általában már jól láthatók a hal hasának hátsó részein. A plattik egyszerre akár 80, teljesen kifejlett kicsinek is életet adhatnak. Ezek az apróságok világrajövetel után azonnal menedék- és élelemkeresésre indulnak az akvárium növényei közé. Az újszülött halaknak sajnos csak egy része éli túl az első időszakot, az éhes plattikat ugyanis semmi sem állíthatja meg, amikor eljön az etetés. Ha szeretné megvédeni a fiatal állatokat, tegye őket külön akváriumba. Amint az apróságok elérik kifejlett méretüket, már nem jelentenek rájuk veszélyt a felnőtt állatok, és bátran visszateheti őket a nagy akváriumba.

Más halfajokkal való együttélés nem okoz gondot a plattik számára. A guppik, a plattik és a mollyk különösen jól kijönnek egymással. Amennyiben ezeket a halakat szeretné együtt tartani, minden fajból szerezzen be több példányt, és ne feledkezzen meg a kellő nagyságú akváriumról sem.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem