Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egy színes közösség

2014. december 28.

Egy színes közösség

Ha van a lakásban vagy a ház körül elegendő szabad helye, amelyet szeretne különböző madarakkal benépesíteni, külön-külön kalitkákba vagy megfelelő körültekintéssel egy nagy madárházba is beköltöztetheti új kedvenceit. A madárközösség kialakításánál sok szempontot érdemes figyelembe vennie.

Egyes díszmadárfajokat nyugodtan tarthat együtt közös röpdében vagy madárházban, feltéve, ha elég tágas. Ha több madárfajt akar egy helyen tartani, akkor előtte mindig tájékozódjon alaposan, hogy mely fajok tarthatók együtt és melyek nem. Ha körültekintően, megfelelő szaktudás birtokában költözteti össze kedvenceit, akkor sok öröme lehet, ellenkező esetben stresszes állatai lesznek és előfordulhatnak komoly sérülések, vagy akár egyes madarak pusztulása is. Hasznos, ha a csoportos röpde kialakítása előtt ellátogat néhány állatkertbe, vagy vegyes röpdével rendelkező madárbarátokhoz, tenyésztőkhöz, ahonnan ötleteket gyűjthet és tanácsokat kaphat. A békés együttéléshez elengedhetetlen, hogy minden faj igényei kielégüljenek, és ne zavarják egymás köreit.  Különösen nagy hely kell ahhoz, ha különböző méretű madarakat akar együtt tartani, mert ennek hiányában a kicsik állandó stresszben élhetnek, ami akár pusztulásukat is okozhatja.  Ha nincsen lehetősége madárház vagy röpde kialakítására, de mindenképpen többféle madarat szeretne tartani, akkor a legjobb, ha több tágas kalitkát vásárol, és fajonként külön helyezi el a madarakat bennük.

http://www.fressnapf.hu/melbourne-madarhaz-60x60x148cm/

Ha elhatározta, hogy különböző fajokat szeretne együtt tartani, akkor mindenképpen vegye figyelembe az alábbiakat.

Ihlet a természetből

Csak olyan madarakat költöztessen közel egymáshoz, amelyek csoportokban élnek a vadonban is és nem védik területüket. Ez az életforma elősegíti, hogy az állat könnyebben kijöjjön más fajokkal is. Fontos tudni azonban, hogy a békés együttélésre nem garancia az, hogy egy adott faj a természetben csapatokban él, a törpepapagájok csoportosan élő állatok, mégis sokszor agresszívak. Jó, ha olyan madarakból alkot mesterséges csoportot, amelyek hasonló régiókból származnak, és a természetben is békésen élnek egymás mellett.

A Bourke papagájok, és a zebrapintyek például remekül kijöhetnek egymással, feltéve, ha elegendő helyük van, és nem keresztezik egymás útját. Ők azonos helyről származnak, mindkét faj Ausztráliában őshonos. A gyémántgalambok és a Gouldian pintyek is harmóniában élhetnek egymás mellett. Mindkét madárfaj Ausztrália forró vidékeiről származik, ezért nagyon kedvelik a meleget.

Ha a madárházba csak különösen békés fajokat költöztet, akkor az állatok biztosan harmóniában fognak élni egymással. A fűpapagájok és Bourke papagájok, egyaránt békekedvelő, toleráns állatok, akiket problémamentesen tarthat közös kalitkában.

A helyes berendezés

Az, hogy a madarak mennyire jönnek ki jól egymással, nemcsak fajuktól függ, éppúgy befolyásolja ezt a madárház funkcionalitása és elrendezése is. Fontos, hogy minden fajnak meglegyen a számára optimális élettere, és legyen elég lehetőség arra, hogy az állatok kitérjenek egymás útjából, ha arra van igényük. Kerüljük a túlzsúfoltságot. Tartsunk inkább kevesebb fajt, kevesebb állatot tágas helyen. Vannak fajok, amelyek nagy csapatokban élnek és jól megférnek másokkal, míg egyesek kevésbé toleránsak, ezért fontos, hogy őket mindig fajonként, párosával tartsuk.  Nász idején, a madaraknak még több helyre van szükségük, különben nem biztos, hogy béke lesz közöttük, a papagájok és a kanárik esetében például fennáll ez a veszély. Ez a kombináció tehát nem annyira kompatibilis.

A madárház berendezését előre tervezze meg, lehetőleg úgy, hogy minden területe használható legyen. Könnyebb együtt tartani olyan békés fajokat, amelyek nem ugyanazt az életteret kedvelik (pl.: talajszint-lombkorona). Egy méretes, homokkal töltött kagyló elhelyezésével biztosíthatja az állatoknak a fürdőzés lehetőségét, a burjánzó növényekkel, mint a tyúkhúr, a nebáncsvirág vagy a madárház padlóján elhelyezett gyöngymenta elősegíti a megfelelő környezet kialakítását, különösen azoknak az állatoknak, akik idejük nagy részét szívesen töltik a kalitka aljában (pl. a királyfürj).

Minden madárnak szüksége van saját fajtársaira

Annak érdekében, hogy minden tollas kedvence boldog legyen, a különböző fajokat párban kell tartania. A magányos állatok együttes tartása aligha lesz sikeres, mert a különböző fajok nem tudnak hatékonyan kommunikálni egymással, és viselkedésük is eltérő.

Minél nagyobb a madárház, annál nagyobb madarakat tarthat benne. A különböző méretű állatok együttes tartása csak akkor ajánlott, ha tényleg nagy hely áll rendelkezésre. Ha már van elképzelése, hogy pontosan milyen fajokat akar tartani, akkor alaposan tájékozódjon azok együttes helyigényéről és csak akkor vágjon bele a közös tartásba, ha tényleg rendelkezik ekkora területtel. A kisebb, mozgékonyabb madarak, mint a pintyek és a szemgyűrűs verébpapagájok, boldogan élhetnek nagyobb méretű társakkal, ha elegendő hely jut nekik, ellenező esetben a folyamatos stressz akár halálukat is okozhatja. Fontos, hogy az állatokat egyszerre költöztesse be a madárházba, ellenkező esetben a régi lakók agresszíven lépnek fel minden újonnan érkezővel szemben. Ha az összes madarat egyszerre költözteti, először mindegyiküknek meg kell találnia az ideális helyet a röpdén belül ahhoz, hogy kialakíthassák saját személyes terüket. Fontos, hogy csak akkor engedje össze a madarakat (különösen akkor, ha különböző helyekről származnak), ha már legalább egy 3-4 hetet Önnél töltöttek, és teljesen egészségesnek bizonyulnak. Ezzel sok problémát előzhet meg, mert akár egy beteg állat is számos más madár betegségét okozhatja kellő óvatosság hiányában. Szükség lehet parazitaellenes kezelésekre is.

Tartsa szem előtt, hogy a harmonikus hangulat bármikor változhat. Ha egy állat veszélyben érzi magát, párjával együtt célszerű áthelyezni egy külön kalitkába. Általában azonban nincs akadálya annak, hogy a vegyes közösség problémamentesen éljen együtt, ha azt megfelelő szaktudással állították össze. Az állatok számára folyamatos kihívás, hogy megtalálják a közös hangot közeli szomszédaikkal, és ez a szituáció remekül fejleszti a madarak gondolkodását.

Madárbarátoknak télen külön örömet jelenthet, ha etetik a kinti madarakat, így közelről gyönyörködhetnek a sokféle madárban, ráadásul segítséget is nyújthatnak nekik a nehezebb időkben.

http://www.fressnapf.hu/premiere-15kg-faggyueleseg-mix/

http://www.fressnapf.hu/premiere-5-reszes-madareleseg-szett-500g/

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem