Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Egy tálkányi természet

2016. május 27.

Egy tálkányi természet

Kisállat-kereskedésben sokszor láthatunk törpenyuszikat és tengerimalacokat egy ketrecben vagy terráriumban, ám együtt tartásuk valójában nem javasolt. Bár látszólag jól kijönnek egymással, kommunikációjuk eltérő, ezért könnyen félreértés adódhat az állatkák között. Ráadásul a nyúl meg is rúghatja a malacot, amivel fájdalmas sérülést okozhat neki. Egyesek szerint csak azért férnek meg egymással összezárva, mert sok esetben nincs más választásuk.

Vajon van bármi közös a nyulakban és a tengerimalacokban? Amikor az étrendjükről és az emésztésükről van szó, úgy tűnik, hogy akad pár hasonló vonás.

  1. Vad természet

A vadon élő nyulak és a tengerimalacok idejük nagy részét az ennivaló keresgélésével és annak elfogyasztásával töltik. Gyökereket, fakérget, növényeket, gallyakat, szénát és friss növényeket egyaránt fogyasztanak. Leginkább a zsenge, friss hajtásokat szeretik, télen pedig a fakérget rágják le. Étrendjük ezért rostokban rendkívül gazdag, és szelídített társaik táplálékszükséglete nagyban hasonló az övékéhez.

  1. Etessen rendszeresen

Akárcsak a friss ivóvíznek, az eledelnek is mindig rendelkezésre kell állnia kedvencei számára, hogy emésztésük megfelelően működjön. Tulajdonképpen az elfogyasztott étel csak akkor folytathatja útját a tápcsatornában, ha kedvence még több eledelt vesz magához. A nyuszik és tengerimalacok éppen ezért nem kevesebbszer, mint 60-80 alkalommal étkeznek naponta, gyakorlatilag folyamatosan rágnak. Széna mindig legyen előttük, a tápot és zöldséget pedig reggel és este, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban kapják. Miután kialakult a rendszer, mindkét kisállat képes jelezni, ha etetésidő van.

  1. Széna mindenekfölött

A széna mint nyers táplálék rendkívül fontos az érzékeny emésztőrendszer működése szempontjából. Biztosítson kedvence számára mindig friss, tiszta és száraz szénát alapélelmiszerként, amelyhez a nap bármely szakában hozzáférhet. Minél több fűfajtát, növényt és gyógynövényt tartalmaz a széna, annál jobb és táplálóbb. A jó széna természetes módon elégíti ki kedvence szükségleteit, valamint elfoglaltságot is ad számára, hiszen elbújhat és játszhat is benne. Ezen kívül a folytonos rágcsálással fogait is megfelelően koptathatja.

  1. Vitaminok

A nyulak táplálkozási szükségleteit általában fedezi a széna, a friss és szárított növény- és zöldfélék. A cökotrófia szintén fontos komponense táplálkozásuknak, hiszen olyan vitaminokhoz jutnak így hozzá, melyek nélkülözhetetlenek a nyulak egészsége szempontjából. Ha tengerimalaca van, fontos, hogy mindig adjon neki C-vitaminban gazdag eledelt. A paprika, a paradicsom és a gyermekláncfű mind megfelelő C-vitaminforrás.

  1. Természetes frissesség

Adjon kedvencének naponta maroknyi zöldfélét, mint például a gyermekláncfű, az uborka vagy valamilyen gyógynövény. Győződjön meg arról, hogy az eleségnek szánt szálakat nem kezelték előzetesen fertőtlenítővel vagy irtószerekkel, mivel a nyulak és a tengerimalacok rendkívül érzékenyek ezekre a vegyi anyagokra. A forgalmas utak mentén található növények szintén kerülendőek. Általános szabály, hogy ne adjon nekik káposztát, mivel ez fájdalmas felfújódást okozhat. A hervadt ennivalót is mindig válogassa ki tálkájukból és etetőjét napi rendszerességgel tisztítsa meg, hogy az el nem fogyasztott táplálék romlását megelőzze. Természetesen itatójukat is naponta ki kell tisztítani és friss vízzel feltölteni.

  1. Milyen snacket válasszunk, és melyeket kerüljük el?

Az egészséges snackek, mint például a kukoricacső vagy gyümölcsfaág, ideális rágcsálnivalók a fogak koptatásához. A száraz kenyér viszont túlságosan sok szénhidrátot tartalmaz, ezért nincs keresnivalója az etetőben. Kis mennyiségben adhat kedvenceinek vegyes gabonát is, kisállatonként maximum egy kávéskanálnyit, ám etetéskor különösen figyelni kell, hogy ne egyetlen állatka fogyassza el az összeset. Amennyire csak lehet, kerüljük a cukrot és gabonát tartalmazó eledeleket, hiszen ezek túlsúlyhoz és emésztési problémákhoz vezethetnek.

  1. Csak fokozatosan!

Amikor a friss fűfélékre és gyógynövényekre szoktatja át kedvencét, ügyeljen arra, hogy lépésről lépésre vezesse be ezeket étrendjébe, hogy állatkája érzékeny emésztőrendszere gond nélkül hozzászokhasson a nedves eledelhez. Az adag időről időre növelhető. A törpenyusziknál rendkívül fontos, hogy a zöldségek és gyümölcsök csak három hónapos kor után kerüljenek be az étrendjükbe, ellenkező esetben akár hasmenést is okozhatnak, amely komoly veszélyt jelent a nyulakra.