Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Élősködővédelem felsőfokon, így csinálja!

2016. április 25.

Élősködővédelem felsőfokon, így csinálja!

Amilyen aprók, olyan nagy kellemetlenséget okozhatnak: a paraziták már megjelentek az erdőkben, mezőkön és a kertekben.

Az emberre leginkább veszélyes de négylábú barátainkat is megtámadó, kullancsok által hordozott és terjesztett betegségek közül az egyik legismertebb a borreliózis, vagyis a Lyme-kór. A bolhák szintén hordozhatnak parazitát, így például galandférget terjeszthetnek, és allergiát okozhatnak. Ha kedvence a bolhák csípéseitől szenved, bizony sok időt vehet igénybe, míg az állat mellett az egész lakást is sikerül bolhamentesíteni. A megfelelő megelőzéssel és a gyors, célzott kezeléssel azonban sikeresen távol tarthatja ezeket az élősködőket.

A Lyme-kór ellen lehetséges védőoltásokat beadatni kedvencünknek, noha nem minden állatorvos híve ennek. A kullancs-csípés elkerülése tehát a legjobb megelőzés. A tény, hogy a kullancsok sok más súlyos betegséget is terjeszthetnek, még indokoltabbá teszi, hogy odafigyeljünk a paraziták távoltartására. A gazdiknak ajánlott kutyájukat minden séta után átvizsgálniuk, és minden kullancsot kiszedniük. A kórokozók ugyanis csak néhány órával a csípés után kerülnek a véráramba, ez pedig azt jelenti, hogy minél tovább tartózkodik a kullancs a gazdaállatba befúródva, annál nagyobb a fertőzés kockázata. Nyilvánvaló tehát: minél hamarabb kiszedjük a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy mi magunk vagy kedvencünk megfertőződik.

A Lyme-kór (borreliózis) a Borrelia burgdorferinevű baktérium által terjesztett betegség. Magát a betegséget a kullancsok Ixodes nevű alfaja, más néven  közönséges kullancs hordozza. A baktérium megtámadhatja az ízületeket, az összes belső szervet és a szöveteket. Ugyanakkor nem minden állaton jelennek meg a klinikai tünetek, illetve a kullancs-csípést követően 2-5 hónap is eltelhet a tünetek megjelenéséig, éppen ezért van szükség fokozott éberségre!

A bolhák és kullancsok ellen hatékony megoldás a speciális, gyógyszeres nyakörv, vagy spot-on termékek ám az étrendre is érdemes odafigyelnünk, hogy megvédjük kutyusunkat a kellemetlen csípésektől és az esetleges fertőzésektől. Ennek fő oka, hogy a kártékony bogarak elsősorban a gyengébb immunrendszerű kedvenceinket szemelik ki maguknak. A természetes megelőzésben szerepe lehet a különböző illóolajok használatának is, ám ezekkel bánjunk óvatosan, ugyanis sok 100 %-os tisztaságú illóolaj mérgező lehet négylábú barátainknak. A természetes kovaföld szintén segít abban, hogy a bolhák elpusztuljanak. Szórjuk be vele kedvencünk bőrét, figyeljünk oda azonban, hogy szemébe és pofájára sose kerüljön belőle! Bolha ellen hatásos lehet a sörélesztő adagolása is, amely elfogyasztása után kedvencünk bőre, miután szervezete feldolgozta, bolhák számára kellemetlen illatot bocsát ki. A biztonság kedvéért kérje ki állatorvos segítségét, ha a természetes parazitariasztók mellett dönt.

Forrás: healthypets.mercola.com