Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Elsősegély 1×1: pocakprobléma

2015. január 19.

Elsősegély 1×1: pocakprobléma

A legtöbb házi állat hajlamos különféle tárgyak megkóstolására, rágcsálására, lenyelésére. Ez olykor ahhoz vezet, hogy olyasmit is lenyelnek, ami emésztési problémát, mérgezést, bélelzáródást vagy akár belső sérülést okoz. Életmentő lehet, ha tudjuk, mit tegyünk ilyen helyzetekben.

A kölyök és fiatal állatok kíváncsisága gyakran vezethet valamilyen balesethez. A bútorok, talált tárgyak rágása, lenyelése például az egyik leggyakoribb oka a sürgős beavatkozást igénylő eseteknek. Egyes lenyelt darabok elég kicsik és simák ahhoz, hogy gond nélkül, sérülést nem okozva áthaladjanak az állat emésztőrendszerén és a bélsárral ürüljenek. Ám egyes tárgyak elakadhatnak az emésztőcsatorna különböző szakaszain és súlyosan megbetegíthetik kedvencünket. Attól függően, hogy hol akadt el a tárgy más tünetek jelentkezhetnek. Egy gyomorban lévő idegentest lehet, hogy csak alkalmi hányást okoz, ezért ha kedvencünk csak heti 1-2 alkalommal hány, egyébként jókedvű, jó étvágyú, akkor is gondolni kell erre. A gyomorban lévő idegentest bármikor továbbhaladhat, és súlyosabb tüneteket okozhat. A bélcsatornában lévő idegentest okozhat részleges vagy teljes elzáródást. A teljes elzáródás esetén súlyos hasi fájdalom, hányás és a bélsár hiánya jellemző. Részleges elzáródás esetén van bélsár, de az lehet rendellenes alakú  és/vagy állagú. Jellemző lehet az étvágytalanság és az étvágy csökkenése is. Különösen alattomosak lehetnek a különböző zsinórok, mert egy ideig komoly tünetek nélkül lehetnek jelen a bélcsatornában, ha azonban egy ponton elakadnak, akkor hosszú bélszakaszokat fűzhetnek fel.

Sajnos olyasmik is komoly problémát okozhatnak, amikre először nem is gondolnánk. Például a csonthéjas gyümölcsök, főtt kukorica, csontok (csigolyák!), kavicsok, kristályok, kisebb bábuk, gumikacsák, érmék, apró labdák, plüssállatok, vagy akár zsinegek. Bármelyiket is nyeli le állatunk ezek közül, az azonnali segítség elengedhetetlen! Kérjük állatorvosunk tanácsát, mert könnyen lehet, hogy műtéti beavatkozásra lesz szükség a súlyos veszélyhelyzet megakadályozására. Mindenképpen mondjunk el az orvosnak minden rendelkezésre álló információt, és ha lehet, vigyük el a lenyelt darab maradék részeit (amennyiben vannak), hiszen ezek segíthetnek feltérképezni az állat állapotát.

Az állatorvos a vizsgálat részeként röntgennel és tapintással is megpróbálja felmérni a tárgy helyzetét és azt, hogy az adott pillanatban okoz-e súlyos problémát. Emellett vér- és vizeletvizsgálatra is szükség lehet, ha a kutya állapota súlyosabb. A komplikációk tekintetében sok függ attól, hogy milyen alakú és méretű a lenyelt objektum. A szakember a helyzet súlyosságától függően azonnali beavatkozást rendelhet el. Lehet, hogy elegendő lesz a hánytatás, ha a lenyelést követően rögtön orvoshoz fordulunk és a tárgy még a gyomorban van. Egyes idegentesteket akár endoszkóppal is el lehet távolítani. Más esetek pedig azonnali műtéti beavatkozást igényelnek. Ha túl hosszú ideig késlekedik a szükséges beavatkozás, akkor egyes bélszakaszok el is halhatnak, így azok eltávolítása válik szükségessé. Súlyos esetben a bélfal ki is lyukadhat, ami életveszélyes állapotnak számít. Ha idejében megtörténik a műtét, akkor teljes gyógyulás érhető el, míg ha hosszabb bélszakasz eltávolítására van szükség, az az állat egész további életére kihat.

Ha az orvosi kezelés után hazaérkezünk, néhány hétig még fordítsunk különös figyelmet az állat viselkedésére, táplálékára és ürülékére. Az első napokban kímélőbb étrendre vagy gyógyszeres tápra lesz szüksége. Ha a kutyának műtétre van szüksége, akkor a táplálás tekintetében is tartsuk be maximálisan az állatorvos utasításait. Nagyon fontos, hogy egy gyomor és bélműtét után minél hamarabb táplálkozni kezdjen a kutya, de nagyon fontos az is, hogy csak olyasmit egyen, amire az orvos engedélyt ad, mert csak így kerülhetők el a súlyos komplikációk.

Bár a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhatnak ilyen balesetek, a megelőzésre mindig oda kell figyelnünk. A legnagyobb segítség az lehet, ha ismerjük az állatunkat, és tudjuk, hogy mennyire hajlamos a rágcsálásra. Ha szívesen rágcsál, akkor próbáljunk meg minden apróbb, rágható vagy veszélyesnek tűnő tárgyat elrakni a közeléből, vagy zárjuk ki az állatot azokból a helyiségekből, ahol nem megoldható a veszélyforrások eltüntetése. Jó megoldás, ha mindig biztosítunk a kutyának olyasmit, amit biztonságosan rágicsálhat, így talán kevesebb figyelmet fordít az egyéb dolgokra.

http://www.fressnapf.hu/fit_fun_csomozott_csont_65g/

Források: vets-now.com / cesarsway.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem