Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Elsősegély a madaraknak

2015. augusztus 30.

Elsősegély a madaraknak

Elmondjuk, melyek a legfontosabb teendők madár-vészhelyzet esetére. Sokszor életet menthet, ha a gazdi azonnal megfelelő lépéseket tesz egyes balesetek esetén, még azelőtt, mielőtt orvoshoz jutna kedvencével.

Mivel a díszmadarak, vadonélő fajtársaikhoz hasonlóan hosszú ideig tudják titkolni a fájdalmat és a betegségeket, a hullámos papagájokra, kanárikra, zebrapintyekre és társaikra mindig különösen oda kell figyelni. Az apró jeleket is észre kell venni, mert sokszor a gazdik csak akkor észlelik, hogy nincs minden rendben, amikor már nagy a baj. Legjobban a gazdák ismerik kedvenceiket, ezért ők tudják legjobban megítélni azt is, hogy madaruk normálisan vagy rendellenesen viselkedik-e. A borzolt tollazatról, a közömbösségről vagy a levert ücsörgésről és a rosszullét egyéb egyértelmű jelzéseiről mielőbb számoljunk be állatorvosnak, de első körben telefonon, ugyanis a rendelőbe történő szállítás tovább gyengítheti a kis barátunkat. Tehát csak akkor érdemes kitenni ennek a megpróbáltatásnak, ha ezt az állatorvos is szükségesnek ítéli. Mindenképpen keressünk olyan orvost, aki tapasztalt a madarak ellátásában.

A beteg madár gyors elkülönítése

Minden madártulajdonosnak érdemes otthon tartani egy szállítóboxot. Legmegfelelőbb erre a célra egy fadoboz, amelynek egyik oldala rácsos, a többi pedig zárt. Bőven elegendő egy akkora doboz, amelyben a madár fel tud egyenesedni és meg tud benne fordulni. Ez megnyugtatja az állatot a szállítás során, mivel a szűkösebb, sötét box egy üregre hasonlít, így biztonság- és védettségérzetet ad. Megfelelő lehet egy karton doboz is szellőzőnyílásokkal ellátva. Ennek hátránya, hogy mivel kinyitás előtt nem látjuk, hogy hol van benne a madár, nehezebb biztonságosan kivenni belőle. A lényeg, hogy a szállítódoboz ne legyen túl nagy, ne tudjon benne a madár repdesni, vergődni, mert az további sérülések forrása lehet. Ha szállítás közben a madár sötétben van, akkor kevésbé mocorog.

Betegség esetére tartsunk otthon egy plusz ketrecet is, mivel a beteg madarat valószínűleg szükséges lesz elkülöníteni a többi állattól. Gyenge, nem tudja magát megvédeni az esetleges támadásoktól, és akár fertőző betegsége is lehet. Karanténnak egy kisebb ketrec is megfelelő, a madárnak csupán felegyenesedve ülni és állni, illetve néhány lépést tenni kell tudni benne. Ezen kívül szükséges egy ülőrúd, illetve itató- és etetőtálka is. Ha a madár gyenge, akkor fontos, hogy az étel is és az ivóvíz is közel legyen hozzá. Lehetőség szerint a ketrec egy oldalát kivéve legyen zárt. Ehhez az is elegendő, ha a sarokba állítjuk, illetve ha három oldalát törölközőkkel vagy párnahuzatokkal takarjuk le. Ez azért is fontos, mert a beteg madárnak melegre van szüksége és nem kaphat huzatot. A madaraknak jóval magasabb a testhőmérsékletük, mint más állatoknak, vagy az embernek. A beteg madárnak ezért elsőként mindenképp biztosítsunk egy melegítőlámpát, hogy energiájának nagy részét ne testhőmérsékletének megtartására kelljen fordítania. A melegítőlámpát körülbelül 50 cm-re helyezzük el állattól, hogy a túlmelegedést elkerüljük. Ezen kívül a lámpa csak a kalitka, avagy a karanténbox egy részét világítsa meg, így a madárnak lehetősége van visszahúzódni a fénysugártól, amennyiben az kellemetlen számára. Természetesen a melegítőlámpa hőguta esetében nem alkalmazható.

Ehhez hasonló karanténboxba kell elkülöníteni minden baleseten átesett madarat is, hogy a sokkhatást kipihenhesse.

Elsősegély-intézkedések

A következőkben ismertetjük a legfontosabb elsősegély-intézkedéseket a madaraknál előforduló leggyakoribb balesetek esetében.

A madár nekirepült egy ablaktáblának

Előfordulhat, hogy kedvencünk agyrázkódást szenvedett, vagy sokkot kapott, és csukott szemmel fekszik vagy gubbaszt a földön. A madarat tegyük be a karanténboxba, vagy egy elsötétíthető kartondobozba. Egy talajra helyezett faág segíthet, hogy a szárnyas ismét koordinálni tudja a lábmozgását és megkapaszkodhasson. Hagyjuk a madarat háborítatlanul a csendes, sötét helyen néhány órán át.

Néha órákba is beletelik, míg a madár megrázza magát, magához tér a zsibbadtságból, és körülnéz. Ha ennyi idő alatt nem történt látványos javulás, akkor haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot állatorvosunkkal. Súlyos agyrázkódás esetén egy-két napot is meleg, sötét helyen kell töltenie az állatnak, de ilyenkor már általában gyógyszeres kezelés is szükséges.

A madárnak vérző sebe van

Ha a madár vérzik, az olyan vészhelyzetnek számít, ami azonnali állatorvosi ellátást igényel. Ilyenkor ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Sok vérző seb más madarak csípése miatt keletkezik. Minél kisebb a madár, annál veszélyesebb a vérveszteség, ezért mindenekelőtt a vérzést kell csillapítani, de ez orvosi feladat. Fertőtlenítéshez alkoholmentes, gyógyszertári Betadine-oldat a leginkább bevált szer. Mivel elsősorban a kisebb, gyorsan záródó sebekben ideális a környezet a baktériumok szaporodásához, ezért a látszólag ártalmatlan sérüléseket is kezeltessük állatorvossal. A nagyobb sebeknél mi magunk nem tehetünk sokat, steril gézzel fedjük be, fölé vattát rétegezzünk, majd a vatta fölé tegyünk gézt és azzal rögzítsük a kötést, majd induljunk az állatorvoshoz.

A madár hőgutát vagy napszúrást kapott

Ez sajnos nem ritkaság, mivel a madártartók sokszor úgy gondolják, hogy a melegebb éghajlatról származó állatnak melegre és sok napfényre van szüksége. Azonban a madarak eredeti élőhelyükön is árnyékba húzódnak a deli hőségben és többnyire reggel, illetve késő este aktívak. A baj első figyelmeztető jelei összetéveszthetetlenek: a madár kiterjesztett szárnyakkal ül, és nyitott csőrrel szívja magába a levegőt. Amilyen gyorsan csak lehet, vigyük el a tűző napról, vagy takarjuk le a kalitkát egy nedves kendővel. Ezután spricceljük le kézmeleg, de semmiképpen nem hideg vízzel. Egy pipetta vagy egy fecskendő (vagy kanül) segítségével önthetünk a csőrébe langymeleg vizet, amennyiben magától nem hajlandó inni, vagy a bekészített langyos fürdővízbe vetni magát. Ezután el kell vinni a hőségből illetve a huzatból, és lehetőleg karanténboxba kell helyezni, ahol megszáradhat és kipihenheti magát. Jó jel, ha megrázza a tollazatát, és a tollain egyenként végighúzogatja a csőrét. Ha a madár levert marad, akkor az állatorvosi kezelés elkerülhetetlen.

Alultápláltság/kiszáradás

A madártulajdonosok gyakran nem veszik észre, hogy kedvencük nem eszik vagy iszik. Ez végzetes hiba, mivel a madarak hamar lefogynak, és a kiszáradás sem ritka, amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő folyadék, vagy valamilyen okból a madár nem vesz fel belőle elegendő mennyiséget, esetleg szervi problémája van. Ilyenkor mindig állatorvoshoz kell fordulni. Az állatorvos alapos kivizsgálással kideríti a kondícióromlás vagy kiszáradás okát, majd ennek megfelelő gyógykezelésben részesíti az állatot.

A madár égési sérülést szenvedett

Ez többnyire gyertyával vagy tűzhellyel való érintkezés miatt történik, de előfordulhat forró folyadékba esés miatt is. A legfontosabb, hogy a madarat és az égési sebet azonnal lehűtsük. Öblítsük le az érintett testrészeket hideg vízzel, illetve helyezzünk egy hideg gélpárnát a sebre (tekerjük kendőbe, amennyiben közvetlenül a mélyhűtőből vesszük ki). Ezután késlekedés nélkül vigyük kedvencünket állatorvoshoz. Ne használjunk égési sebekre való kenőcsöket, vagy emberi gyógyszereket, a madarak számára ezek súlyosan mérgezőek lehetnek.

Késlekedés nélkül fel kell keresni az állatorvost:

  • Csonttörés esetén
  • Mérgezés gyanúja esetén
  • Erős hasmenés és hányás esetén
  • Vérzés esetén
  • Légzési nehézségek esetén
  • Égés, áramütés
  • Görcsök, remegés, furcsa mozgásformák esetén
  • Bármilyen hirtelen kialakuló testi vagy viselkedésbeli változás esetén

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem