Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ép testben ép lélek: mozogjon kedvencével!

2016. szeptember 21.

Ép testben ép lélek: mozogjon kedvencével!

Az őszi időjárás – amikor nem esik az eső – különösen kedvező egy kis sportoláshoz a szabadban, hiszen napszaktól függetlenül, bármikor kellemes hőmérsékletű a levegő, nem kell megvárnunk, hogy hajnalodjon vagy közeledjen az este. Nem csak a gazdik, de a négylábúak is szívesebben mozdulnak ki ebben az időszakban.

A helyes táplálás mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás is mindenki számára, ezért jó döntés, ha rászánjuk magunkat, és minden nap sétálunk vagy kocogunk egy kicsit kedvencünkkel, akkor is, ha kinti ebről van szó. Egy nyakörvön vagy hámon és pórázon kívül szinte nem is kell hozzá más. Ha nem vagyunk még hozzászokva a sportoláshoz, akkor eleinte kezdjünk csak rövid távokkal, és fokozatosan, napról napra növeljük a mozgással eltöltött időt. Amennyiben valamelyik fél elfárad, nyugodtan álljunk meg pihenni egy kicsit. Mindig legyen nálunk friss ivóvíz, és itassuk meg bundás barátunkat is, ha már nagyon liheg és szomjasnak tűnik.
Még izgalmasabb a séta, és az idő is gyorsabban telik, hogyha nem mindig a megszokott útvonalon tesszük azt meg, hanem például elmegyünk egy közeli erdőbe vagy egy parkba, illetve új helyeket fedezünk fel kedvencünkkel.
Ha kutyusunk láthatóan gyorsabb tempóra vágyik, akkor jöhet a futás. Amennyiben ez számunkra már megterhelő, akkor előkerülhet a görkorcsolya vagy a kerékpár is. Ez esetben nagyon fontos, hogy kutyánk jól nevelt és megbízható legyen. Kölyökkutya esetében semmiképp se próbálkozzunk a biciklizéssel, mert könnyedén elvonhatja a figyelmét egy cica vagy egy érdekes zaj, és akár balesetet is okozhat. Ha sötétedés után indulunk útnak, akkor mindenképp fényvisszaverő nyakörvet és pórázt, esetleg mellényt válasszunk, hogy jól látható legyen a gyalogosok és az autósok számára is, hogy mekkora területet foglalunk el az útból.
Érdemes lehet kipróbálnunk különböző akadálypályákat is. Ezeket találhatunk kutyafuttatókban, kutyaiskoláknál, de ha kertes házban lakunk, akár mi magunk is készíthetünk akadálypályát az udvaron. Az akadályokat mindíg úgy építsük meg, hogy a kutyus ne sérüljön és saját testi egészségünket se veszélyeztesse egy rosszul megépített akadály vagy pálya. Legjobb, ha a megfelelő gyártótól szerezzük be a megfelelő akadályokat, amelyek kutyusunk méretéhez állíthatók. A kutyust ezeken az akadályokon nekünk, gazdiknak kell végigvezetnünk, ezért ugyanúgy átmozgat minket is a feladatsor, mint háziállatunkat. Sőt, ha komolyabb pályát építünk, akkor már az előkészületek is kellemesen lefáraszthatnak minket. Ha úgy látjuk, hogy négylábúnk kifejezetten jól veszi az akadályokat, akár agility versenyre is benevezhetjük őt.
A közös mozgás nem csak a szervezetünkre hat egészségesen, de a kutya és a gazdi közötti kapcsolat is fokozatosan megerősödik általa. Az viszont nagyon fontos, hogy bármilyen mozgásformát is választunk, vegyük figyelembe az eb fajtáját, és esetleges betegségeit. Mielőtt belevágnánk a rendszeres sportolásba, érdemes állatorvossal is egyeztetni. A hirtelen történő terheléssel bizonyos esetekben többet ártunk, mint amennyit az használhatna.
Az edzés után mindig ellenőrizzük a kutyus lábait és mancsait, hogy nem érte-e valamilyen sérülés. Amennyiben az eb vérzik, vagy nyílt sebet találunk, vigyük el állatorvoshoz, hogy megfelelő ellátást kapjon. Ha füves, fás területen voltunk, akkor a négylábú bundáját is át kell vizsgálnunk, kullancs vagy nem oda való dolog után kutatva. Ha vérszívóra bukkanunk, akkor szintén segítséget nyújthat az állatorvos, de ma már mi magunk is hozzájuthatunk olyan speciális eszközhöz, amellyel szakszerűen eltávolíthatjuk a kullancsot. Ahhoz, hogy megelőzzük a különböző paraziták támadását, érdemes már napokkal a tervezett kimozdulás előtt kezelnünk kedvencünket valamilyen bolha és kullancs elleni szerrel.
Forrás: cesarsway.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem