Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Erdei kalandok: mire vigyázzunk séta közben

2018. március 09.

Erdei kalandok: mire vigyázzunk séta közben

Kutyusunk jókedvének és egészségének megőrzése érdekében minden nap meg kell őt sétáltatnunk. Ahogy enyhül az időjárás, egyre hosszabb és izgalmasabb túrákat tehetünk meg kedvencünkkel. Akár a közeli erdőt is felfedezhetjük újra és újra. Ahhoz, hogy a kirándulás valóban élvezetes legyen, érdemes néhány dologra odafigyelnünk.

Az egyik legfontosabb, hogy jó minőségű, kényelmes nyakörvet vagy hámot válasszunk.  Kisméretű és főleg rövidorrú kutyusok esetében mindenképp az utóbbi javasolt, mert termetükből adódóan nagyobb kellemetlenséget okozhat egy nyaknál szorító nyakörv. Különösen akkor számít ez, ha az eb rendszeresen húzza a pórázt és nekünk vissza kell őt tartanunk.

DogsCreek kutyahám Active piros 69-81cm

Ami a pórázt illeti, erdei sétához érdemes élénk színűt magunkkal vinni, főleg, ha épp tart a vadászszezon.

DogsCreek kutyapóráz Discover zöld 11mm

Ilyenkor ajánlott a gazdinak is feltűnőbb ruházatot viselnie. A flexibilis, visszahúzható póráz az erdőben egyáltalán nem ajánlott, mert könnyen sérülést okozhatunk vele magunknak és a közelünkben kirándulóknak is. Továbbá, hosszúra engedve beakadhat vele a négylábú a környező fákba, bokrokba, és a váratlan korlátozás akár meg is riaszthatja őt.

Fontos, hogy az erdőben soha ne vegyük le a pórázt kutyusunkról, mert előfordulhat, hogy üldözőbe vesz egy vadat, és nem fogjuk tudni visszahívni, csak akkor, ha kutyánk behívása tényleg nagyon stabil. Csak akkor engedjük őt el, ha ebben biztosak vagyunk. Arra az esetre, ha sikerülne megszöknie tőlünk kedvencünknek, javasolt a nyakörvére bilétát tennünk a telefonszámunkkal, esetleg a címünkkel, hogy minél hamarabb visszakerülhessen hozzánk az eb. A microchip használata ma már kötelező, és szintén sokat segít abban, hogy beazonosíthassák négylábúnkat, persze csak akkor, ha valós, aktuális adatok vannak regisztrálva hozzá.

Néha idegesítő lehet öt másodpercenként megállni, de tudnunk kell, hogy a kutya mentális- és szaglóképessége is fejlődik az által, ha mindent megszimatol környezetében. Hagyjuk, hogy felfedezze az erdőt, és szánjunk időt a szaglászásra is. Persze nem mindegy, hogy miről gyűjt illatmintát bundás barátunk. A mérgező növényeket, bogyókat és gombákat, jobb, ha elkerüljük. A kutyák képesek mindent megrágcsálni, és ez akár komoly következményekkel is járhat. Ha véletlenül mégis úgy látjuk, hogy háziállatunk megkóstolt egy gombát, akkor szedjünk le belőle egyet, és a gombával együtt vigyük el kutyusunkat az állatorvoshoz. A növényminta sokat segít abban, hogy az orvos (vagy gombaszakértő) megállapíthassa, mérgező gombából falatozott-e az eb.

Bármerre is járunk, mindig legyen nálunk kutyapiszok zacskó, és szedjünk fel ugató pajtásunk után az ürülékét.

Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen belelépni egy kutyagumiba, törekedjünk hát arra, hogy ne okozzunk másnak se bosszúságot vele. Emellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy így az esetleges paraziták terjedését is meggátolhatjuk.

Ha több mint félórás sétát tervezünk, akkor mindenképp rakjunk a hátizsákunkba egy üveg friss, hideg ivóvizet is. A kutyák nehezebben szabályozzák testük hőmérsékletét, mint az emberek, napos időben hamarabb túlmelegedhetnek, és nagyon szomjasak lesznek. Érdemes olyan kulacsot vásárolnunk, amely itatótál és vizespalack is egyben, így nem kell külön edényt is a táskánkba tuszkolnunk, vagy választhatunk a praktikus utazótálak közül is.

DogsCreek palack Rocky tároló 2x355ml

DogsCreek utazótál szilikon zöld 1000ml

Minden esély megvan arra, hogy az erdőben más kutyusokkal is találkozunk majd. Bármennyire is barátságosnak tűnik a közeledő kutya, mielőtt odaengednénk hozzá kedvencünket, kérdezzük meg a gazdáját, hogy beleegyezik-e. Előfordulhat, hogy a másik eb agresszív vagy esetleg félénk, ami marakodást is eredményezhet, így jobb inkább megelőzni a bajt.

 

Forrás: puppyleaks.com, wagwalking.com