Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Erdei túra kutyabarát módra

2014. április 02.

Erdei túra kutyabarát módra

Hivatalosan alig akad olyan hely a természetben, ahol póráz nélkül is lehet kutyát sétáltatni. Persze igyekszünk mindannyian megtalálni a kiskapukat, hogy kicsit szabadjára engedhessük izgő-mozgó kutyusunkat. Ez viszont sokszor okozhat problémát a többi kirándulónak vagy legrosszabb esetben akár a vadászok áldozatává is válhat féltve őrzött négylábúnk. Manapság egyre nagyobb divat lett a szabadtéri csoportos kutyás program.

Ilyenkor az azonos fajtájú ebekkel rendelkező barátok és ismerősök együtt róják köreiket erdőn, réten, szántóföldön. Főleg a vadászebek igénylik egy-egy nagyobb terület bebarangolását és az önfeledt rohangászást. A gazdik mindeközben sétálgatnak, beszélgetnek, a gyerekek pedig örömmel futkároznak a friss levegőn. Ilyenkor gyakori eset, hogy a kirándulók megijednek a semmiből előbukkanó kutyafalkától. Sajnos az ilyen helyzetek miatt alakul ki konfliktus a kutyatartók és a nem kutyások között.

A szabálysértési törvény értelmében természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kutya csak pórázzal sétáltatható. Tehát külterületen tilos póráz nélkül elengedni a kutyát, ha mégis így teszünk, a közterület-felügyelő vagy a természetvédelmi őr bírságot szabhat ki.

Egyre több természetjáró csoport hangoztatja, hogy a vadászterületeket célszerű lenne megjelölni, akár táblákkal, akár a turistatérképeken külön jelzéssel. Ugyanis nagy a veszélye szürkületkor, hogy a gazdi vagy kutyája vadászbaleset áldozatává válik. A vadászok a hatályos vadászati törvény szerint a vadak védelmében lelőhetik a kóbornak vélt kutyákat. A gazdátlan ebek lelövésére azért kerülhet sor, mert megzavarják az erdők állatait, egyes esetekben pusztulásukat is okozhatják.

Tipp:
Biztonságosabbá tehetjük kutyánk erdei kalandját, ha láthatósági hámot vagy nyakörvet helyezünk rá. Ezek a rikító színű jelzések egyértelművé teszik a vadászok és a kirándulók számára, hogy nem egy kóbor állatról van szó, hanem valószínűleg a kutya gazdája is a közelben járhat. Érdemes telefonszámmal ellátott azonosítót tenni a kutyára, hogy ha esetleg eltűnne az erdőben és valaki megtalálná, akkor könnyebben hazajuthasson. Nagyon hasznos a microchip is, mert ha a kutya esetleg elveszíti a nyakörvét az biztosan benne marad. Ha a kutyust elveszítjük, akkor gazdiként a leghasznosabb, amit tehetünk, ha azon a helyen maradunk, ahol a kutyát elvesztettük. Kis szerencsével elképzelhető, hogy az állat saját nyomvonalán visszatalál. Nagyon fontos, hogy csak olyan kutyát engedjünk szabadon az erdőben, amelyik biztosan behívható még akkor is, ha vadat lát. Ez hozzátartozik az erdőjárás etikettjéhez. Tiszteletben kell tartanunk, hogy az erdőben a vadak vannak otthon, Mi és a kutyáink vagyunk a vendégek, ezért be kell tartanunk bizonyos szabályokat. Forrás: origo.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem