Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ésszerű ajándékok díszmadaraknak

2013. december 09.

Ésszerű ajándékok díszmadaraknak

Házi kedvenceink családtagnak számítanak, ezért egyre többen ajándékozzuk meg őket is egy kis karácsonyi meglepetéssel. Ha e jeles alkalommal kedveskedni szeretnénk valamivel díszmadarainknak, ügyeljünk arra, hogy csakis fajtájuknak megfelelő ajándékot adjunk nekik.

Aki állatokkal osztja meg otthonát, az pontosan tudja, hogy kedvencei milyen értékes tagjai lehetnek a családnak. Ez persze a madarakra is érvényes, ezért olyan jó a kanári, vagy akár a hullámos, a nimfa-, a törpe- és a többi kedvencként tartott papagáj, és minden más tollas barátunk számára is elhelyezni valamit a karácsonyfa alatt.


Adhatunk például egy kis falatoznivalót, persze olyat, amelyik pontosan megfelel a megajándékozott sajátos táplálkozási igényeinek. A kereskedések a házi kedvencek kényeztetésére alkalmas finomságok óriási választékával állnak a vásárlók rendelkezésére karácsonykor éppúgy, mint az év bármely más szakában.

Az örök klasszikus, a madarak elsőszámú kedvence a muhar. Ez az eledel azért ideális, mert elfogyasztása egyben szórakoztató foglalatosság is. A muhart szemezgető madaraknak meg kell dolgozniuk azért, hogy hozzájussanak a magban rejlő csemegéhez. Azonban semmiképp ne vigyük túlzásba a kulináris élvezetet jelentő ajándékokat. Minden madár csak egy kis adagot kapjon, különben könnyen elhízhatnak. És nagyon oda kell figyelni arra is, hogy csak fajspecifikus eledelt kapjanak az emésztési problémák elkerülése érdekében. Nem helyes madarainkat embernek való csemegével traktálni, és azt se engedjük, hogy kekszet csipegessenek. Lehet, hogy a madarak némelyikének ízlik, de végül egészségügyi problémák jelentkezhetnek nála.


Az élelem mellett vajon milyen egyéb ajándék jelenthet madárkáink számára egy kis örömteli változatosságot? Nagyon élvezik például, ha a kalitkát olyan izgalmas tárgyakkal szereljük fel, amelyek játékra és szárnycsapkodásra ingerlik őket. Csak annyit kell tennünk, hogy időről-időre lecseréljük a kalitka berendezési tárgyait, hogy azok ne váljanak unalmassá. Miért ne alakíthatnánk át a kalitka belső terét karácsonykor! Mindig nagy izgalom például egy új ülőrúd vagy hinta, amivel kedvencünk nagyszerűen elütheti az időt. A madarak többsége a játékokat is nagyon kedveli. Sokan nagy előszeretettel csipkedik az élénk színű fadarabokat, különösen akkor, ha egy-egy apró csengő is fel van rájuk szerelve, amivel a madárkák hosszasan el tudnak játszani. A legtöbb madár szereti, ha fürdő is tartozik a lakosztályához. De összeállíthatunk egy kisebb játszóteret is, hogy a szabad reptetési idő se legyen unalmas csőrös kis barátaink számára.

Hagyjunk jó sok időt a csendes pihenésre is!
Ne közvetlenül karácsonykor tömjük tele a kalitkát új berendezési is felszerelési tárgyakkal. Ünnep táján a ház amúgy is a feje tetején áll, mindenki rohan és feszült, ezért a kalitkának a lehető legteljesebb nyugalmat kell biztosítanunk. Várjunk tehát egy keveset, és csak karácsony után lepjük meg kedvenceinket az új tárgyakkal. Miután az ünnepi forgatag elcsendesedett, madaraink nyugodt körülmények között játszhatnak majd új játékaikkal, vagy próbálgathatják az új ülőrudat.


Mellesleg nemcsak „lakberendezési” megoldások jelenthetnek örömteli ajándékot a madarak számára – egy új, nagyobb kalitkával vagy tágas madárházzal is nagyon boldoggá lehet őket tenni. Alapszabály, hogy minél nagyobb, annál jobb. A hullámos papagáj, a kanári és a többi papagájfaj nagyon élvezi, ha a napi szabad reptetés előtt, illetve után a kalitkán belül is megmozgathatja szárnyait. Kedvenceink csak akkor lehetnek fittek és maradhatnak jó formában, ha sok helyük van, tehát egy nagyobb kalitka igazán ésszerű karácsonyi ajándék tollas kis barátaink számára, hiszen tovább maradhatnak egészségesek.

Rendszerint szó se lehet arról, hogy kedvenceinknek ne biztosítsuk a szabad repülés lehetőségét. A karácsony azonban kivételt jelent az addig megszokott szabályok alól. A karácsonyfa, rajta a díszekkel ugyanis komoly veszélyek forrása lehet egy madár számára. Vagy ha például az ünnepen látogató érkezik, előfordulhat, hogy nyitva felejt egy ajtót vagy ablakot, és kedvencünk máris kireppent a szabadba. Ezért kivételesen jobb, ha karácsonykor madarunk két-három napig a kalitkájában marad, vagy egy másik szobába kerül, ahol biztonságban repkedhet.